Κόντρα στο ρεύμα ο ΟΠΕΚ: «Βλέπει» αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης μέχρι το 2035

01 Νοεμβρίου 2022, 11:03 | Διεθνείς Αγορές

Προς τα επάνω αναθεώρησε ο ΟΠΕΚ τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου, ενώ εκτίμησε ότι απαιτούνται 12,1 τρισ. δολάρια σε επενδύσεις μέχρι το 2045 για την κάλυψη της ζήτησης αυτής, παρά την ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, στο πλαίσιο των ετήσιων προβλέψεων για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα ήταν επικίνδυνο να εγκαταλείψει ο κόσμος τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, σε αντίθεση με τη μέση εκτίμηση που αναμένει ότι η πετρελαϊκή ζήτηση θα κορυφωθεί στο τέλος της δεκαετίας λόγω της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 13% στα 109,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035 και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για περίπου μία δεκαετία. Επίσης, εκτιμά πως απαιτούνται τεράστιες δαπάνες για τις σχετικές υποδομές, ωστόσο «η ελλιπής επένδυση στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιβραδύνσεων, της πανδημίας, αλλά και των πολιτικών γύρω από τη λήξη της χρηματοδότησης σε πρότζεκτ ορυκτών καυσίμων, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais.

H πρόβλεψη του ΟΠΕΚ έρχεται να «ταράξει τα νερά», καθώς το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει στην Αίγυπτο η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27). Ο Al Ghais προειδοποίησε ξανά, όπως έχει κάνει και επανειλημμένως μετά τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή πέρυσι, ότι η πλήρης απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακας μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για έναν κόσμο που θα συνεχίζει να «διψά» για ενεργειακές πηγές.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν εν μέρει το τελευταίο έτος, καθώς οι προμήθειες φυσικού αέριου και άλλων καυσίμων δεν κατάφεραν να καλύψουν τις ανάγκες από την ανάκαμψη μετά τον Covid. Παράλληλα, βέβαια η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενέτεινε τις πιέσεις.

 

Πηγή: moneyreview.gr