Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips "πλήρωσαν" έως 22,9%

01 Νοεμβρίου 2022, 11:07 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips "πλήρωσαν" έως 22,9%

Ο καλύτερος μήνας των τελευταίων 23 μηνών ήταν ο Οκτώβριος του 2022 για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για τις περισσότερες διεθνείς αγορές, καθώς καλύτερος ήταν μόνο ο Νοέμβριος του 2020, όταν εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας και γενικού αδιεξόδου, υπήρξαν οι πρώτες βάσιμες ελπίδες για την ανακάλυψη αποτελεσματικών εμβολίων, που άλλαξαν δομικά την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ανθρωπότητα.

Εκείνος ο Νοέμβριος είχε δώσει στο Χ.Α. κέρδη 29,4% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, έχοντας εύλογα στοιχεία γενικευμένου ξεσπάσματος, ενώ παρόμοιας έντασης ήταν και το ξέσπασμα των διεθνών αγορών, που άλλωστε είναι αυτές που υπαγορεύουν το εκάστοτε momentum σε μικρές και περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Ο φετινός Οκτώβριος, μολονότι έγινε σε εντελώς διαφορετικό timing από πλευράς οικονομικών, γεωστρατηγικών, δημοσιονομικών και νομισματικών δεδομένων, έφερε μια εντυπωσιακή ρελάνς σε όλους σχεδόν τους χρηματιστηριακούς δείκτες, με το Χ.Α. να παρουσιάζει άκρως εντυπωσιακές αποδόσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μετοχές του FTSE 25, δεδομένου ότι η υπόλοιπη αγορά δεν ακολούθησε.

Και μόνο ότι τέσσερις μετοχές του FTSE 25 (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς) είχαν απόδοση άνω του 20%, ενώ συνολικά 13 μετοχές του Large Cap είχαν διψήφια ποσοστά κερδών, δείχνει την εικόνα που διαμορφώθηκε. Επίσης, την υστέρηση των μετοχών της ευρύτερης αγοράς, τόσο του Mid Cap όσο και της χαμηλότερης αποτίμησης δείχνει και το γεγονός ότι μέσα στην πρώτη 20άδα των αποδόσεων του Οκτωβρίου, οι δέκα είναι από τον FTSE 25.

Κάτι, κάθε άλλο παρά σύνηθες, δεδομένου ότι στο παρελθόν, είθισται τις μεγαλύτερες αποδόσεις να τις δίνουν οι μετοχές της περιφέρειας και πάντως της μικρότερης αποτίμησης. Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει τη μετάλλαξη του Χ.Α. τα τελευταία χρόνια αλλά και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ένα τεράστιο τμήμα του ταμπλό, που χωρίς επενδυτές και χωρίς κεφάλαια, άγεται και φέρεται καθημερινά με 50 -100 ή 200 τεμάχια.

Μια παρατήρηση του πίνακα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον FTSE 25 τον Οκτώβριο, δείχνει ξεκάθαρα ότι δύο ήταν οι απόλυτοι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν. Οι τράπεζες και η ενέργεια. Οι τράπεζες βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ευνοεί τις εργασίες του κλάδου διεθνώς, που βλέπει ξεκάθαρη προοπτική σημαντικής αύξησης της κερδοφορίας, ύστερα από μια δεκαετία μηδενικών εσόδων από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.

Ήδη, μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι του εξωτερικού, όπως η Deutsche Bank ανακοίνωσαν την υψηλότερη κερδοφορία τους από το 2009, κάτι που δείχνει ότι ο κλάδος επιστρέφει. Στο Χ.Α., η Εθνική ενισχύθηκε σε ποσοστό 21,3% το μήνα που έφυγε, η Πειραιώς +20,3%, η Eurobank +16,8% και η Alpha Bank +16,4%.

Στον κλάδο της ενέργειας, η κίνηση των μετοχών δεν ήταν έκπληξη, καθώς σύσσωμος ο ευρύτερος χώρος (που περιλαμβάνει και τις υποδομές και τις κατασκευές) βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων όλη την τελευταία διετία, έχοντας δώσει τα πιο σημαντικά deals, έχοντας σηκώσει τα περισσότερα κεφάλαια από ΑΜΚ και εκδόσεις ομολόγων, ενώ είναι και ο πιο δραστήριος σε νέα επενδυτικά projects.

Η ΔΕΗ εντυπωσίασε με απόδοση 22,9% τον Οκτώβριο, καθώς στα τέλη του Σεπτέμβρη ξεκίνησε και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με τη διοίκηση να έχει ήδη φτάσει στο 10% του επιτρεπόμενου ορίου αγορών που είναι να γίνουν εντός διετίας, δίνοντας την αρχική ώθηση για το «ξεκόλλημα» της μετοχής από τα 5 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες όμως και ειδικά χθες που έκλεισε στο +5,10%, φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα για μεγάλη εξαγορά στο εξωτερικό, κάτι που επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της η Επιχείρηση, γνωστοποιώντας ότι κοιτάζει προς τις αγορές Ρουμανίας και Βουλγαρίας, αν και διέψευσε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο για συγκεκριμένη εξαγορά στη Ρουμανία.

Μέσα στον μήνα επίσης έγινε γνωστό πως fund Covalis Capital, το οποίο είχε συμμετάσχει στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,35 δισ. ευρώ της Επιχείρησης το Νοέμβριο του 2021, ανέβασε το ποσοστό του –για πρώτη φορά– πάνω από το 5%, αγοράζοντας μετοχές από το χρηματιστήριο. Βεβαίως, η ΔΕΗ εξακολουθεί να υποχωρεί σε ποσοστό 32% το 10μηνο του ‘22.

Η Μυτιληναίος είχε απόδοση 21,4% τον Οκτώβριο, η Τέρνα Ενεργειακή +14,1% (ενώ είναι και πρώτη σε απόδοση το 10μηνο με +38,6%), η Viohalco +12,3%, η Hellenic Energy +10,4%, ΓΕΚ Τέρνα +10,2%, Ελλάκτωρ +8,9%, Motor Oil +7,7% κ.ο.κ. Ελλάκτωρ και Motor Oil έχουν καλές αποδόσεις και το 10μηνο, καθώς ενισχύονται 33,6% και 26,4% αντίστοιχα.

Στο χώρο του Mid Cap μόνο δύο μετοχές είχαν απόδοση ίση ή καλύτερη με αυτή του Γενικού Δείκτη, ενώ όλες οι υπόλοιπες υστέρησαν. Η Αutohellas εν μέσω αποτελεσμάτων –ρεκόρ, υψηλών μερισμάτων, επιστροφών κεφαλαίου και εξαγωγών στο εξωτερικό, έδωσε ένα +15% το μήνα και ένα +25% το 10μηνο. Απόδοση «φτωχή» για τη μετοχή μιας εταιρείες που διαπρέπει σε επιχειρηματικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας όσα αναφέρουμε παραπάνω για την κατανομή των κεφαλαίων στο Χ.Α.

Η Cenergy Holdings έκλεισε στο +10,9% το μήνα που έφυγε ενώ χάνει 8,1% το 10μηνο. Από εκεί και πέρα, απογοητεύει η εικόνα της Intrakat που απώλεσε το 18,9% της αξίας της τον Οκτώβριο και το 35,5% το 10μηνο, με φόντο τις διαδικασίες της ΑΜΚ, οι οποίες δεν είναι αυτές που ανέμενε η αγορά. Πτώση 45,3% έχει η Πλαστικά Θράκης το 2022, στο -38,8% η Attica Bank, -36,7% το Κρι Κρι, -34,9% η Entersoft, -33,3% η Ικτίνος, -31,2% η Fourlis κ.λπ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 10,26% τον Οκτώβριο, ο FTSE 25 κέρδισε 11,38%, ο Mid Cap έκλεισε στο +4,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στο ράλι με άνοδο 18,30%. Σε επίπεδο 10μήνου, πλέον το Χ.Α. περιόρισε τις απώλειές του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μόλις στο -2,13%, ο Large Cap υποχωρεί πλέον μόλις 1,29%, ο Mid Cap είναι στο -11,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,11%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τις μικρότερες απώλειες το τρέχον έτος, ενώ όπως δείχνει η δυναμική που υπάρχει δεν αποκλείεται το τελευταίο δίμηνο του έτους να γυρίσει θετικά και να είναι μέσα στις ελάχιστες αγορές παγκοσμίως με θετικό κλείσιμο ενός τόσο διαταραγμένου έτους. Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI World υποχωρεί περίπου 20% φέτος, ο MSCI αναδυόμενων αγορών χάνει άνω του 31%, ο DAX υποχωρεί περί το 16,5%, ο CAC 40 -12%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 17,60% και ο ισπανικός IBEX 35 -9%.

Στη Wall Street, παρά το ομολογουμένως εξαιρετικό ράλι του μήνα που έφυγε όπου ο Dow Jones έδωσε την καλύτερη απόδοση στην ιστορία το μήνα Οκτώβριο, οι απώλειες το 10μηνο παραμένουν στο ακέραιο. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 9,60%, o S&P 500 είναι στο -18,50%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση κατά σχεδόν 30%. Στην Ασία, ο Nikkei 225 υποχωρεί κατά 5,9%, ενώ ο Hang Seng καταγράφει πτώση 36,5%.

Οι λόγοι που έφεραν την αλλαγή του κλίματος διεθνώς

Τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα μεγάλων ομίλων της αμερικανικής –και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας- ήταν μια από τις κυρίαρχες αιτίες της αλλαγής του σκηνικού στις αγορές το τελευταίο διάστημα. Τα οικονομικά αποτελέσματα, έφεραν στην επιφάνεια ένα «κενό» στις αποτιμήσεις, καθώς ήταν σαφώς καλύτερα από την εικόνα που παρέπεμπε το γενικευμένο ξεπούλημα του Σεπτέμβρη και στους τρεις δείκτες των αμερικανικών αγορών, που είχαν οδηγήσει ακόμη και σε χαμηλό διετίας.

Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed, που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνεχόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, ανεβάζοντας το επιτόκιο πολιτικής κατά 0,75% στο 3,75% -4%. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι υπό τον φόβο της ύφεσης, η Fed ενδεχομένως να δώσει ένα «σήμα» αύριο ότι ενδέχεται να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Δεδομένου ότι οι αγορές προεξοφλούν καταστάσεις και μελλούμενα που θα γίνουν σε έξι ή οκτώ μήνες, δεν αποκλείεται η κίνηση των διεθνών δεικτών να «πατάει» και στην ενδεχόμενη προεξόφληση ότι μάλλον αποφεύγονται οι δραματικές… εκτροπές στα θέματα ενέργειας, απομακρύνονται τα σενάρια κοινωνικών αναταραχών, που ίσως αποσταθεροποιούσαν ολόκληρες χώρες και ίσως την Ε.Ε.

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο, δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και ισχυρές παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις, οι Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία ξεπέρασαν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – την πολιτική κρίση εν μέσω αλλαγών στην ηγεσία και εκλογών, στοιχείο που επίσης συνέβαλε στην εξομάλυνση της ιδιαίτερης πίεσης σε όλο το σύστημα.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Πηγή: businessdaily.gr