Το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στις διεθνείς αγορές

01 Νοεμβρίου 2022, 16:20 | Χ&Α - 246

 

Το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ στις διεθνείς αγορές

 

Παρά το ότι σήμερα, οι επενδύσεις σε διεθνείς αγορές, είναι πιο εύκολες από ποτέ, η μεγάλη πλειοψηφία των ενεργών ελλήνων επενδυτών, δηλαδή ατόμων που ασχολούνται και συναλλάσσονται συστηματικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, διστάζουν να επενδύσουν σε διεθνείς αγορές, ή ακόμη και αν επενδύουν, συχνά, αυτό το κάνουν μέσω τρίτων, συμβούλων, που στην πλειοψηφία τους, δεν είναι καν πιστοποιημένοι.

Ερευνώντας το θέμα, διαπιστώσαμε ότι, ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι, οι επενδυτές αυτοί, δεν έχουν έναν “οδηγό” που θα μπορούσε να τους οδηγήσει και να τους βοηθήσει να βρουν έναν προσανατολισμό, σ’ αυτόν τον αχανή κόσμο των “διεθνών αγορών”, ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ένα “σύστημα” παρακολούθησής τους.

Αυτό όμως, είναι άδικο γι’ αυτούς, ειδικά σήμερα, που η δυνατότητα έρευνας, πληροφόρησης και παρακολούθησης, για τις διεθνείς αγορές, είναι εύκολη, απλή και με ελάχιστο κόστος. Η σημερινή τεχνολογία, εκμηδενίζει τις αποστάσεις, τους χρόνους και τα μειονεκτήματα που, διαφορετικά, θα είχε ένας έλληνας επενδυτής, στη δραστηριοποίησή του στις αγορές του εξωτερικού.

 

Η “στροφή” του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ προς τις διεθνείς αγορές, είναι κάτι που το θέλαμε και το σχεδιάζαμε, εδώ και αρκετό καιρό. Σήμερα, η πτώση που σημειώνεται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές -μετά από μία 12ετία ανόδου τους- δημιουργεί την ευκαιρία που επιζητούσαμε. Στο περιβάλλον χαμηλών τιμών που, σταδιακά, δημιουργείται, πολλοί έλληνες επενδυτές, θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν, με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο. Από την πλευρά μας, διευρύνουμε σύνθεση της ύλης μας και δημιουργούμε ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να αποτελέσει τον “οδηγό’ που είχαν ανάγκη, αλλά έλλειπε. (εδώ)


Διαβάστε στο τεύχος


Αμοιβαία Κεφάλαια: Μετοχικά Χαρτοφυλάκια της 30/9/2022


Το “Χ&Α”, συνεχίζει την παράδοση που ξεκινησε το 1991, στην παρουσίαση, σχολιασμό και ανάλυση των μετοχικών χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Στην πολυσέλιδη μελέτη, παρουσιάζονται στατιστικά της εξέλιξης των χαρτοφυλακίων και αναλύονται οι κινήσεις των διαχειριστών. Παράλληλα, δημοσιεύονται τα χαρτοφυλάκια του συνόλου των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, απ’ όπου, ο επενδυτής αντλεί πολύτιμα στοιχεία για το ποιές μετοχές περιέχονται στα χαρτοφυλάκια και ποιές μεταβολές υπήρξαν σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. (εδώ)


Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022

Ολοκλήρωση του σχολιασμού των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών. Ποιές οι κύριες εξελίξεις τους, πώς εξελίχθηκαν τα μεγέθη τους, πού οφείλονται οι μεταβολές στα οικονομικά τους στοιχεία και ποιά είναι η πρόβλεψή μας για τα αποτελέσματά τους για το σύνολο του 2022;



Όμιλος Mytilineos:  Εμφανίστηκε έτοιμος για να εκμεταλλευτεί τη σημερινή συγκυρία

Γιατί το 2022 αποτελεί μια χρονιά σταθμό, με ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για τον Όμιλο Mytilineos; Πώς προετοιμάστηκε ο Όμιλος για τη σημερινή εποχή και γιατί η σημερινή θετική συγκυρία μπορεί να συνεχιστεί και κατά το 2023;  (εδώ)


Τρεις λόγοι που δεν ανεβαίνουν οι μετοχές των ΑΕΕΑΠ

Πώς εξελίσσονται τα μεγέθη του κλάδου των ΑΕΕΑΠ στο Χρημαστήριο; Γιατί οι μετοχές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα; Ποιά μπορεί να είναι η εξέλιξη του θεσμού των ΑΕΑΑΠ στη χρηματιστηριακή αγορά; (εδώ)


Το διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το Χ&Α, θα λειτουργήσει ένα “υποθετικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο”, στα πρότυπα της λειτουργίας του “υποθετικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου” της ελληνικής αγοράς, το οποίο θα στοχεύει στην εκπαίδευση των αναγνωστών, στις νέες έννοιες και στο νέο περιβάλλον των διεθνών αγορών. Δείτε πώς προετοιμαζόμαστε και πώς θα λειτουργεί. (εδώ)


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.