Εξι ελληνικές startups στο στόχαστρο της Ολλανδίας

02 Νοεμβρίου 2022, 10:22 | Ελληνικές Εταιρίες

Εξι ελληνικές startups στο στόχαστρο της Ολλανδίας

Η συνεργασία της Ελλάδας με την Ολλανδία στην νεοφυή επιχειρηματική σκηνή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την χώρα μας, καθώς η Ολλανδία είναι ιδιαίτερα «δυνατή» στον κλάδο και εξάγει τεχνογνωσία, στηρίζοντας συστηματικά το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Το Orange Grove, μια θερμοκοιτίδα νέων επιχειρηματιών και startups, που αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα έγινε φέτος το … βήμα για έξι νεοφυείς εταιρείες που παρουσίασαν τις ιδέες τους στο ολλανδικό βασιλικό ζεύγος, αλλά και Έλληνες και Ολλανδούς κριτές.

Οι νικητές

Στον φετινό διαγωνισμό «The Squeeze», που διοργάνωσε το Orange Grove το βασιλικό ζεύγος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις σύντομες παρουσιάσεις των startups, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και να μιλήσει με τα στελέχη τους.

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Grandmama, η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης φροντιστών που ειδικεύεται στη φροντίδα στο σπίτι ηλικιωμένων & ανθρώπων. Η επικεφαλής της ομάδας της Grandmama, Βίκυ Κλήμη, ανέφερε ότι το 2022 μέσω της πλατφόρμας περίπου 1.400 ηλικιωμένοι στην Ελλάδα βοηθήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα και βρήκαν φροντιστή παρουσιάζοντας αύξηση 44% σε σχέση με το 2021. Στόχος είναι το 2023 να φτάσουν να εξυπηρετήσουν τους 4.200 ηλικιωμένους. Καθημερινά το grandmama ενημερώνει για τους άμεσα διαθέσιμους φροντιστές ώστε να βοηθήσει την αναζήτηση των συγγενών για την φροντίδα στο σπίτι ενώ σχεδιάζει και την επέκτασή της εκτός Ελλάδος.

Τη  δεύτερη θέση κατέκτησε η startup Struuct. Η εταιρεία αναπτύσσει μία πλατφόρμα για την αυτόματη αναγνώριση προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται σε κτιριακές υποδομές και μεγάλες κατασκευές. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι η πρόληψη ζημιών και την επιμήκυνση του χρόνου ζωής των κατασκευών.

Οι άλλες

Η Agro-U, µια διαδικτυακή υπηρεσία που συνδέει επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και αγρότες µε προσωπικό. Η Agro-U δημιουργήθηκε προκειμένου να συντονίσει και να κάνει ευκολότερη και ταχύτερη τη σύνδεση µεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας στον αγροδιατροφικό κλάδο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ένα οργανωμένο κανάλι που να μπορεί να εξυπηρετήσει μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Η Agro-U διακρίθηκε στον διαγωνισµό επιχειρηµατικότητας του MITEF Greece, ενώ παράλληλα έχει την υποστήριξη της Google, που δηλώνει πως η Agro-U βοηθά στην ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας µέσα από τα κανάλια της σε όλη την Ευρώπη.

Η Infoscope Hellas έχει αναπτύξει το Meterscope, ένα εργαλείο παρακολούθησης που διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων διατροφής από το αγρόκτημα μέχρι το ράφι. Διαχειρίζεται έξυπνα δεδομένα που συλλέγονται από συσκευές IoT προκειμένου να ψηφιοποιήσει και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες HACCP και τις επιχειρηματικές λειτουργίες σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων. Ειδικότερα  βοηθά επιχειρήσεις με παραγωγικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα επιχειρήσεις τροφίμων να διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να προλαμβάνουν βλάβες στον εξοπλισμό τους.

Η αυτοματοποίηση διαδικασιών στον χώρο της βιομηχανίας είναι το αντικείμενο της Induct Systems από την Πάτρα, η οποία επίσης αξιοποιεί λύσεις IoT προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα βιομηχανικών μονάδων. Το σύστημα της Induct Systems χρησιμοποιείται ήδη από παραγωγικές μονάδες στην Πάτρα και όπως τονίστηκε τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Η Genomix4U είναι μία startup, με έδρα την Πάτρα, ξεκίνησε μέσω του προγράμματος online επώασης του Orange Grove, με στόχο να κάνει τη γονιδιωματική προσιτή σε όλους, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας και τρόπου ζωής. Διενεργείται ειδική γονιδιωματική ανάλυση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν τα καταλληλότερα προϊόντα για αυτούς στον τομέα της οινοποιίας και των καλλυντικών, καθώς και στην εξατομίκευση της θεραπείας, με βάση το γενετικό τους προφίλ. Η όλη διαδικασία γίνεται πιο χρονικά αποδοτική καθώς χρησιμοποιείται ένα φορητό εργαστήριο μοριακής βιολογίας προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν περιορισμοί τοποθεσίας.

 

Μαρία Μόσχου

Πηγή: euro2day.gr