Ποια είναι η R Energy 1 που θα δώσει πράσινη ενέργεια στο Ελληνικό

02 Νοεμβρίου 2022, 10:25 | Ελληνικές Εταιρίες

Ποια είναι η R Energy 1 που θα δώσει πράσινη ενέργεια στο Ελληνικό

Αίσθηση έκανε στην αγορά την περασμένη Δευτέρα η ανακοίνωση της εξαγοράς έναντι 5 εκατ. ευρώ του 20% της όχι πολύ γνωστής εταιρείας R Energy 1 Holdings, του Γιώργου Ρόκα, από τη Lamda Energy Investments, 100% θυγατρική της Lamda Development, με option για επιπλέον 50,1% μέσω συμμετοχής σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Και τούτο διότι ήταν η πρώτη κίνηση του ομίλου Lamda Development στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ έως τώρα το ενδιαφέρον μονοπωλούσε εύλογα τόσο το τεράστιο project στο Ελληνικό, όσο και το «χτίσιμο» του ισχυρότερου χαρτοφυλακίου εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, τα οποία στεγάζει κάτω από την ομπρέλα της Lamda Malls.

Μάλιστα, μέσω του Μετατρέψιμου Ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ 3ετούς διάρκειας που προχωρά η R Energy 1, το οποίο θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από την Lamda, το οποίο δύναται να μετατραπεί έως και 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η εισηγμένη μπορεί αποκτήσει άνω του 70% της R Energy 1 προσεχώς.

Η κίνηση με την R Energy 1 είναι η «απάντηση» του ομίλου Lamda Development στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και θα δεσπόσει όλα τα επόμενα χρόνια, για ενεργειακή αυτονομία, μηδενικούς ρύπους, καθαρή ενέργεια και κυκλική οικονομία.

Αυτό άλλωστε τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της  Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, σημειώνοντας πως «η συνεργασία μας με την R Energy 1 Holding, μία πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ, συμβάλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας να τροφοδοτήσουμε με πράσινη ενέργεια την έξυπνη, σύγχρονη πόλη του Ελληνικού. Με προτεραιότητα να δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη νέα πόλη, προχωράμε στην πρώτη μας επένδυση, με κεφάλαια που προέρχονται από την πρόσφατη έκδοση του πράσινου ομολόγου».

Οι ανάγκες καθαρής ενεργειακής τροφοδότησης του Ελληνικού είναι τεράστιες, καθώς πρόκειται για project που υπηρετεί 100% τη νέα εποχή, σχεδιάζεται πάνω σε βιώσιμες στρατηγικές που θα υπάρχουν και τις επόμενες πολλές δεκαετίες, οπότε η R Energy 1, θα καλύπτει μέρος αυτών, συνδυαστικά με τις νέες επενδύσεις που υλοποιεί.

To στρατηγικό πλάνο είναι να παραμείνει ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Ρόκας στο τιμόνι της R Energy 1 Holdings, ως άριστος γνώστης της αγοράς, με την εταιρεία να έχει πολύ μεγάλα σχέδια και φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ακόμη και για είσοδο σε διεθνές χρηματιστήριο, μετά την είσοδο στην ΕΝΑ Plus του Χ.Α. που δρομολογεί εδώ και καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιανουάριο του 2023.

Ποια είναι η R Energy 1

Έχοντας… DNA, «καταγωγή» και τεχνογνωσία καθαρής ενέργειας και παράλληλα έχοντας εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που παρέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Κύπρου το 2016 και την έκδοση ομολόγου που εισάχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούλιο του 2022, η R Energy 1 αποτελεί μια από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας.

Η εταιρεία αποτελεί δημιούργημα του Γιώργου Ρόκα, γιου του Μελέτη Ρόκα, της γνωστής οικογένειας που πρωτοπόρησε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα για δεκαετίες, δημιουργώντας την εταιρεία Ρόκας, η οποία πουλήθηκε το 2007 στον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Iberdrola.

H R Energy 1 (το γράμμα R προέρχεται από το όνομα Ρόκας) ιδρύθηκε στις αρχές του 2012 και μέσα σε αυτή τη δεκαετία έχει «χτίσει» ένα μπουκέτο από φωτοβολταϊκά πάρκα, έχοντας πλέον ένα χαρτοφυλάκιο 80 MW σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης και δύο έργα 40 MW έκαστο, για τα οποία αναμένει στους επόμενους μήνες όρους σύνδεσης.

Στις 5 Αυγούστου 2016 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στην κατηγορία Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α), με κωδικό ΡΟΕΝ (Ρόκας Ενέργεια), από το οποίο αποχώρησε φέτος το καλοκαίρι με στόχο να κάνει τη μετάβασή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετάταξη στο ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities και με αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχουν ισόποσα όλοι οι μέτοχοί της, ενώ στοχεύει να αντλήσει κάποια κεφάλαια για την υποστήριξη του επενδυτικού προγράμματος.

Η R Energy 1 έχει ενοποιήσει υπό μια «ομπρέλα» μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Κόρινθο, Ζάκυνθο, Θήβα, Λάρισα και αλλού, με απώτερο στόχο να φτιάξει ένα καλό και βιώσιμο χαρτοφυλάκιο, υπολογίσιμο στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρόκα, η εταιρεία έχει ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο άνω των 70 MW, για την επόμενη διετία.

Όπως σημειώνει ο κ. Ρόκας, μέσω του τριετούς επενδυτικού πλάνου που έχει η εταιρεία, θα καταστεί μια από τις σημαντικές εταιρείες του κλάδου της. Μάλιστα, παρά τις διακυμάνσεις και τα προβλήματα στον κλάδο της ενέργειας, η άποψη του κ. Ρόκα είναι πως οι επιχειρήσεις με σωστό σχεδιασμό και ορθά δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορούν να επιχειρούν με ιδιαίτερη επιτυχία ακόμη και υπό τις νέες, δύσκολες συνθήκες.

Πριν ένα χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2021, εγκαινίασε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW στο Στεφάνι Κορινθίας ανεβάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας στα 20 MW. Στα επόμενα τρία χρόνια στόχος είναι η διαθέσιμη εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να ανέλθει σε 100 MW περίπου, μέγεθος που θα αφορά τόσο σε αιολικά πάρκα όσο και σε φωτοβολταϊκά έργα.

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 80 Φ/Β πάρκα ισχύος 44MW, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μέσω εταιρειών συνδεδεμένων με αυτή, ένα Αιολικό πάρκο ισχύος 16,4 MW, το οποίο βρίσκεται στην φάση εργασιών υποδομής και παραγγελιών εξοπλισμού. Το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Vensys S.A. για την προμήθεια τεσσάρων ανεμογεννητριών για το συγκεκριμένο έργο.

Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αναμένεται να φτάσει εντός του 2023, τα 60,4MW, από τα 19,4 MW που ήταν πριν ένα έτος, ενώ την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 140 MW. Παράλληλα, στα επιχειρηματικά σχέδια είναι η ανάπτυξη πρόσθετων νέων έργων, και η αποθήκευση ενέργειας.

Αυξημένα έσοδα, σταθερά EBITDA το 2021

Το 2021 η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στο επίπεδο των πωλήσεων ενώ διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της παρά τις αυξημένες δαπάνες λόγω των επενδυτικών πλάνων σε Κόρινθο (10 MW) και Μαγνησία (2MW). Ο κύκλος εργασιών το 2021 διαμορφώθηκε στα 3,61 εκατ. ευρώ από την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των 3,13 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 2,15 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα έναντι του 2020 που ήταν στα 2,18 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό EBIDTA, ως προς τα έσοδα, διαμορφώθηκε στο 60,33% το 2021 έναντι του 65,62% το 2020. Να σημειωθεί πως η R Energy 1 παράγει πλέον ετησίως, 30 εκατ. KWH, ισχύς που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 6.500 νοικοκυριών.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ

Πηγή: businessdaily.gr