Οι αγορές κρέμονται από τα χείλη του Τζ. Πάουελ

02 Νοεμβρίου 2022, 10:44 | Διεθνείς Αγορές

ΟΟκτώβριος έγραψε ιστορία καθώς ήταν ο καλύτερος μήνας για τον Dow Jones από το μακρινό 1976 με κέρδη 14%. Παράλληλα το χρηματιστηριακό ράλι έδωσε σημαντικές ανάσες στον S&P 500 (+8%) και στον Nasdaq (+3,9%), ωστόσο σήμερα ο διοικητής της Federal Reserve μπορεί εύκολα να σκοτώσει τις όποιες ελπίδες των επενδυτών για συνέχιση της ανόδου.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να πει σήμερα ο Τζέι Πάουελ και να μην επηρεάσει τα χρηματιστήρια; Όχι, είναι η απάντηση. Διότι είναι τέτοια η εξάρτηση που έχουν τελευταία οι αγορές από τη στρατηγική της σημαντικότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου, που ακόμα και αν η σημερινή ομιλία του αποδειχθεί η πιο αναμενόμενη, ήτοι χωρίς εκπλήξεις, στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μπορεί να καθορίσει την τάση των επόμενων εβδομάδων.

Θα την καθορίσει μέχρι τις 13-14 Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, έχοντας στα χέρια της περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και τις νέες οικονομικές προβλέψεις βάσει των οποίων θα αποφασίσει για τη συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι τα δύσκολα για τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη αρχίζουν από αύριο. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει για σήμερα μια νέα jumbo αύξηση των 75 μονάδων βάσης (ή 0,75%), όμως από κει και πέρα ο Πάουελ θα πρέπει να αποφασίσει προς τα που θα στρίψει το τιμόνι.

Θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο η αναδίπλωση της Fed ή θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο επιθετικών αυξήσεων;

Αν ο Πάουελ αφήσει σήμερα να εννοηθεί ότι τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση π.χ. κατά 50 μονάδες βάσης, θα έχει δώσει στις αγορές έναν πολύτιμο – αν και όχι τόσο ακριβή - οδικό χάρτη έως την κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων και επομένως έως το πολυπόθητο πίβοτ. Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι αναλυτές ταυτίζουν ουσιαστικά το τέλος της bear market με την αλλαγή κατεύθυνσης της Fed.

Άρα, η λογική λέει πως μία αύξηση κατά 0,50% τον Δεκέμβριο θα δώσει ώθηση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων. Αντίθετα θα είναι τα αποτελέσματα στην περίπτωση που η ρητορική του Πάουελ κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για νέα κίνηση των 75 μονάδων βάσης.

Μπορεί, βέβαια, να μιμηθεί ο Πάουελ την Λαγκάρντ και να πει ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα είναι τότε διαθέσιμες. Σε αυτό το, πολύ πιθανό είναι η αλήθεια, σενάριο η αντίδραση των αγορών θα είναι πιο υποτονική αλλά πιθανότατα αρνητική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επαναλάβει την αποφασιστικότητα της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και μένει να δούμε αν έχει διάθεση να δώσει κάποιο guidance.

Έτσι εξηγείται και η «ελεγχόμενη» διόρθωση της Wall Street χθες και προχθές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ομιλίας του Πάουελ και μετά το ράλι του Οκτωβρίου.

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προτιμήσει να το… παρακάνει, ήτοι να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, για να είναι σίγουρη ότι θα ρίξει τον πληθωρισμό κι ας προκαλέσει ύφεση. Είναι τέτοια η ανθεκτικότητα που εμφανίζει η αγορά εργασίας και η κατανάλωση που σήμερα η Fed δεν φοβάται μια βαθιά ύφεση. Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, έδειξαν ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 437.000 τον Σεπτέμβριο στα 10,7 εκατομμύρια, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανοδικού σπιράλ μεταξύ μισθών και τιμών. Επομένως, η Fed αποκτά μία ακόμη αφορμή να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική και ο Πάουελ είναι πιθανότερο να ρίξει νερό παρά λάδι στη φωτιά του ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

 

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr