Τα ευρωπαϊκά ETF, η απόφαση της FED και οι εκτιμήσεις μας

02 Νοεμβρίου 2022, 18:36 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Από το 2018, οι απλοί επενδυτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να επενδύσουν σε ETF που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ]. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες (αφορά στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, δείτε εδώ) που τέθηκαν σε ισχύ κατά το 2018, που απαιτούν από τους παρόχους επενδυτικών προϊόντων να παρέχουν στους ιδιώτες επενδυτές ένα “έγγραφο βασικών πληροφοριών” (KID) για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα το προϊόν που αγοράζουν. Τα ETF των ΗΠΑ δεν παρέχουν τέτοιο έγγραφο. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, οι εκδότες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αναπτύξουν KID για τα ETF των ΗΠΑ. Ένας λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι τα βασικά έγγραφα πληροφοριών (PRIIP) απαιτούν γνωστοποίηση πιθανών μελλοντικών επιδόσεων σύμφωνα με τέσσερα διαφορετικά σενάρια και οι εκδότες των ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες προβλέψεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, οι απλοί ιδιώτες επενδυτές της Ευρώπης, δε μπορούν να επενδύσουν σε ETF των ΗΠΑ, τα οποία έχουν σημαντικά χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

 

Αυτό είναι το σημείο που δεν είχαμε λάβει υπόψη μας.

Γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές θέλησαν να δυσκολέψουν την πρόσβαση των ευρωπαίων επενδυτών στα αμερικανικά ETF;

Η απάντηση είναι απλή. Τα ETF είχαν τεράστια απήχηση στο επενδυτικό κοινό. Και τα αμερικανικά ETF προσέλκυαν κεφάλαια απ’ όλο το κόσμο. Λογικό είναι, να προσπαθήσουν τα κράτη να κρατήσουν τα κεφάλαια αυτά, σε εταιρίες της δικής τους δικαιοδοσίας.

 

Βέβαια, υπάρχουν τρόποι για να παρακάμψει κάποιος τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δείτε ένα άρθρο εδώ. Όμως, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε και να αναλύουμε προϊόντα τα οποία πωλούνται νόμιμα στην Ευρώπη και καλύπτονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε -και θα δημοσιεύουμε- και τους πίνακες με τα αμερικανικά προϊόντα.

 

Ήδη, από σήμερα, επεξεργαζόμαστε προϊόντα ETF που πωλούνται προς τους ευρωπαίους επενδυτές. Εκτιμούμε ότι, την Παρασκευή, θα μπορέσουμε να δημοσιεύσουμε, τους αναμορφωμένους πίνακες των ETF, με τα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Επίσης, την Παρασκευή, θα αναμορφώσουμε πλήρως και το καθημερινό δελτίο του απόλυτου συστήματος, ώστε αυτό να γίνει πιο “πλούσιο”, πιο περιεκτικό και πιο εύκολο στο διάβασμα και την αναζήτηση στοιχείων.

(Δίκαια πολλοί συνδρομητές διαμαρτυρήθηκαν ότι, δε μπορούν να βρίσκουν εύκολα κάποιους πίνακες. Αυτό θα λυθεί μέχρι την Παρασκευή).

 

Και πάλι, θέλω να απολογηθώ για το λάθος στο οποίο υποπέσαμε, δηλαδή να μη λάβουμε υπόψη μας, κάτι που ήταν γνωστό, αλλά είχε παραβλεφθεί, καθώς, στην ομάδα μας, δεν είχαμε τοποθετηθεί σε προϊόντα ETF κατά τα τελευταία χρόνια. Νιώσαμε μια αμηχανία χθες, όμως, το περιοδικό ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει και δε μπορούσαμε να το αλλάξουμε. Όμως, ούτως ή άλλως, έχουμε πει ότι, αυτό είναι διάστημα προετοιμασίας. Θα κάνουμε τις αλλαγές μας. Όμως, η ουσία της επένδυσης και του timing είναι ακριβώς η ίδια. Και αυτό είναι το σημαντικό.

 

Αναμένουμε την απόφαση της FED για τα επιτόκια. Τελικά, η συνέντευξη του κου Powell, θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 μμ, και όχι στις 9:30 μμ, που έγραψα χθες.

Εκτιμούμε ότι θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση και ότι, οι πιέσεις που νιώθουν τα -νομίζω ότι είναι 12 σε αριθμό- μέλη της “Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς” (FED Open Market Committee), είναι ασφυκτικές, αφού από την απόφασή τους, δεν εξαρτάται μόνον η νομισματική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και πολλών ακόμη κρατών, καθώς βεβαίως και εκατομμυρίων επενδυτών σε όλο το κόσμο. Σήμερα, κάποια τρισεκατομμύρια δολάρια θα χαθούν ή θα κερδιθούν.

 

Οι δικές μας θέσεις, είναι λίγο έως πολύ γνωστές: Στις αγορές έχουμε φαινόμενα φούσκας, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να “σπάνε”. Άπαξ και άρχισαν να σπάνε, η πτώση δε μπορεί να συγκρατηθεί. Εκτιμούμε ότι τα επιτόκια θα φτάσουν μεταξύ του 5,25% και 5,50%, από 3,35% που είναι σήμερα, μέχρι τις αρχές της άνοιξης του 2023. Δεν προβλέπουμε γρήγορη αποκλιμάκωση. Ο πληθωρισμός, μπορεί να δείχνει ότι αποκλιμακώνεται κατά τη διάρκεια του 2023, αλλά πάντα θα υπάρχει ο φόβος -και η πιθανότητα- αναζωπύρωσης. Οι αγορές θα υποχωρήσουν κι’ άλλο και η ανάκαμψη δε θα είναι το ίδιο εύκολη. Θα απαιτηθούν χρόνια, πάνω από 3, για να ξαναδούμε τα προ-πληθωριστικά επίπεδα στους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ.

Η ελληνική αγορά θα έχει μακράν, καλύτερη πορεία. Και από το 2023, θα ξεκινήσει την ανάκτηση ενός μέρους του “χαμένου εδάφους” της προηγούμενης δεκαετίας. Όμως, τελικά, η πορεία της, θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, των επιχειρήσεων και την αναδιάρθρωση του χρηματιστηριακού χώρου. Αν δε μπουν νέες εταιρίες, “μεγάλο χαΐρι”, δε θα δει η αγορά μας.

 

Αλήθεια, τί μπορεί να σου κάνει μια συνεδρίαση, που είχε συνολική αξία συναλλαγών, 45 εκατομμύρια. Το μέγεθος είναι τραγικό. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, σε αυτή τη ρηχή αγορά, αν έρθουν κεφάλαια, οι τιμές θα εκτοξευθούν. Θα είναι βραχυπρόθεσμα καλό για μας, αλλά μακροπρόθεσμα κακό για όλη την αγορά. Η όποια άνοδος, θα πρέπει να είναι ήπια και μακροχρόνια, ώστε να προλάβουν να κερδίσουν πολλοί.

 

Δείτε τον πίνακα των μετοχών που παρακολουθούμε, εδώ. Από την Παρασκευή θα βρίσκεται σε ειδικό  πλαίσιο, που θα είναι εύκολα προσβάσιμος.

Όπως αναφέρουμε, επαναφέρουμε την "τιμή στόχο" για την ΦΡΛΚ. Πριν από μερικές μέρες (6 και 7 Οκτωβρίου, η μετοχή βρέθηκε κάτω από τα € 2,50. Χαμηλότερο, στα € 2,47 την 7/10/2022. Στη συνέχεια, αντέδρασε ανοδικά. Την 24/10/2022, είχε φτάσει μέχρι τα € 2,86, ενώ στη συνέχεια, επιστρέφει προς την περιοχή των € 2,60. Με την κίνηση αυτή, η μετοχή, μας έδειξε ένα κάτω  "όριο". Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο, στο οποίο επιλέγουμε να βασιστούμε. Συνεπώς, θέτουμε ως όριο, την τιμή του € 2,54. Εκτιμούμε πως, ό,τι και αν συμβεί στην αγορά, η πορεία των οικονομικών της μεγεθών, θα είναι ικανοποιητική ώστε, τουλάχιστον να στηρίξει την τιμή αυτή.

 

Θα επανέλθουμε αύριο το απόγευμα, ή το πρωί, αν στο μεταξύ έχει συμβεί κάτι σημαντικό με τα επιτόκια.

Καλό σας βράδυ.