Τί θέλουμε να προσέξουμε σήμερα, στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας

03 Νοεμβρίου 2022, 09:43 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Μετά τα όσα συνέβησαν χθες, με τα επιτόκια της FED (διαβάστε εδώ), αλλά και τη σημαντική πτώση στην αγορά της Νέας Υόρκης, τα αμερικανικά παράγωγα κινούνται πτωτικά (ελαφρά προς το παρόν) σήμερα το πρωί, όπως επίσης και το παράγωγο του γερμανικού DAX (-0.93% στις 9:30 πμ). Σημαντική όμως άνοδο καταγράφουν τα επιτόκια των ομολόγων, κυρίως των αμερικανικών.

 

Κατά πάσα πιθανότητα, η σημερινή συνεδρίαση, στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης, θα είναι πτωτική.

Θέλουμε να παρακολουθήσουμε την αγορά της Αθήνας, με προσοχή.

Στα παλαιότερα χρόνια, σε μία αντίστοιχη κατάσταση, η αγορά της Αθήνας αντιδρούσε έντονα πτωτικά και διαχωριζόταν, αρνητικά, από την πορεία των άλλων διεθνών αγορών.

Φέτος, δε συμβαίνει αυτό. Η ελληνική αγορά κινείται ηπιότερα και πιο προσεκτικά. Αν η μέρα είναι σήμερα ιδιαίτερα πτωτική στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα είναι αντίστοιχα πτωτική και στην Ελλάδα;

Θέλουμε να δούμε την αξία των συναλλαγών. Αν έχουμε πτώση με αξία, αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, θα είναι μία αρκετά αρνητική εξέλιξη.

 

Τέλος, θέλουμε να δούμε και την κίνηση των τραπεζών. Οι τράπεζες, ευννούνται σημαντικά από τα ανερχόμενα επιτόκια (η άνοδος των επιτοκίων της FED, προμηνύει νέα αύξηση στην ΕΚΤ). Ήδη, εκτιμάται ότι, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα προσθέσει στα έσοδα των τραπεζών, κάτι ανάμεσα σε € 1,2 έως € 1,7 δισεκατομμύρια. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε τί θα προσθέσει στα έξοδα, λόγω πιθανής αύξησης των κόκκινων δανείων.

 

Γενικά, είναι μία φάση που θέλουμε να δούμε εάν, η βελτιωμένη πορεία της αγοράς της Αθήνας, θα συνεχιστεί.

 

Θα επανέλθουμε το απόγευμα, μέχρι τις 7:30 μμ.

 

Καλή σας μέρα!