Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Σχέδιο ανάπτυξης της αγοράς Παραγώγων – Έτσι θα ενισχύσουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά

03 Νοεμβρίου 2022, 10:12 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ανάγκη αξιοποίησης της αγοράς των παραγώγων, καθώς και οι ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς τέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας για την Αγορά Παραγώγων (ATHEX Derivatives & Stock Lending Forum), η οποία διοργανώθηκε από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα στελέχη της Λεωφόρου Αθηνών, τα οποία έδωσαν σύσσωμα το «παρών» στο φόρουμ, έθεσαν ως στόχο -μεταξύ άλλων- τη μετατροπή της κεφαλαιαγοράς σ’ έναν βασικό πυλώνα στήριξης του ελληνικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, επέλεξε να παρουσιάσει τους άξονες της νέας στρατηγικής, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, η ανάδειξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως μια ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη στο trading, καθώς και η βιώσιμη οικονομική άνθιση της χώρας.

«Έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα που μας πονούν και να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας» σχολίασε, χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη ανάδειξης της αγοράς παραγώγων, η οποία δύναται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Στη συνέχεια, αφού υπενθύμισε τις μέχρι στιγμής ικανοποιητικές επιδόσεις του Γενικού Δείκτη (μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο SOFIX στη Σόφια έχουν μικρότερες απώλειες εντός του 2022), ο επικεφαλής του ομίλου του Χ.Α. εξήρε τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά και τον σημαίνοντα ρόλο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, έσπευσε να απαριθμήσει τους άξονες, στους οποίους πρέπει να βασιστούμε ώστε να αλλάξουμε το «αφήγημα» -όπως ενδεικτικά ανέφερε- γύρω από τη Λεωφόρο Αθηνών. Κι αυτοί είναι οι εξής πέντε:

- Τόνωση της συναλλαγματικής δραστηριότητας, δηλαδή του ημερήσιου τζίρου

- Αύξηση των εσόδων από ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και αναζήτηση νέων υπηρεσιών

- Αξιοποίηση και βελτίωση της διεθνούς δραστηριότητας

- Ενίσχυση του λειτουργικού μοντέλου

- Στοχευμένη καινοτομία, η οποία θα βασίζεται στον ψηφιακό πυλώνα

Αναλύοντας, μάλιστα, λίγο παραπάνω τη στρατηγική γύρω από τη συναλλαγματική δραστηριότητα, ο κ. Κοντόπουλος παρέπεμψε στην ευκαιρία ενίσχυσης των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO), των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), αλλά και του δείκτη διασποράς.

Παράλληλα, εστίασε και στην ανάγκη ανάκτησης του status της αναπτυγμένης αγοράς, στην διεύρυνση της «ορατότητας» των ξένων επενδυτών, καθώς και στην αναζήτηση νέων διαπραγματεύσιμων assets.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ATHEX Derivatives & Stock Lending Forum του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανταλλάχθηκαν διάφορες απόψεις και παρουσιάστηκαν ποικίλες ιδέες για το πώς όλα τα παραπάνω θα μπορέσουν να καταστούν πραγματικότητα και να αποδώσουν καρπούς το συντομότερο δυνατό.

Ας σημειωθεί ότι το «παρών» στην ημερίδα -πέραν του κ. Κοντόπουλου- έδωσαν ο Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του Ομίλου, Νίκος Κοσκολέτος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νίκος Κονταρούδης, η ειδική γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, ο manager της Trading Technologies (αρμόδιος για την Ευρώπη), Στιβ Στιούαρτ, καθώς και ο σύμβουλος της ISLA, Φρέντρικ Κάρστενς.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ

Πηγή: newmoney.gr