Προβλήματα για την Apple – Μειώνονται οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα

03 Νοεμβρίου 2022, 10:21 | Ξένες Εταιρίες

Προβλήματα για την Apple – Μειώνονται οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα

Ο κολοσσός ενδέχεται να έχει χάσει το 4% - 5% του μεριδίου αγοράς του στη χώρα, σύμφωνα με αναλυτές - Μειωμένες οι παραδόσεις νέων iPhone 14 κατά 21%

Η απότομη μείωση των πωλήσεων κινητών iPhone στην Κίνα ενδέχεται να αποτελεί το προοίμιο μεγαλύτερων προβλημάτων για τον κολοσσό στην ασιατική αγορά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Jefferies.

Οι πωλήσεις των iPhone στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατέγραψαν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, κατά 27%. Η αρνητική αυτή τροχιά είναι ακόμα χειρότερη από την αντίστοιχα πτωτική πορεία των πωλήσεων των κινητών Android στην Κίνα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Jefferies, Έντισον Λι.

Οι πωλήσεις των iPhones κατέγραψαν άνοδο το γ’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με αντίστοιχη πτώση της τάξης του 15,2% για τα Android. Η «ψαλίδα» αυτή, όμως, φαίνεται πως έκλεισε τον τελευταίο μήνα ενώ η Apple, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενδέχεται να έχει χάσει 4%-5% του μεριδίου αγοράς της στη χώρα.

«Αν και τα iPhone αποτελούσαν, κάποτε, την εξαίρεση στον κανόνα, υπάρχουν ενδείξεις πως το αφήγημα της επιτυχίας τους στην κινεζική αγορά έχει αντιστραφεί», τόνισε ο Λι, προσθέτοντας πως «η εφοδιαστική αλυσίδα της Apple αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τη στιγμή που η αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρης της αγοράς των smartphones έχει περιοριστεί». Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την ερευνητική Canalys, οι παραδόσεις της παγκόσμιας αγοράς των smartphones έχουν καταγράψει μείωση τα τελευταία τρία συνεχόμενα τρίμηνα. Η «όρεξη» των καταναλωτών για αγορά ακριβών προϊόντων τεχνολογίας έχει περιοριστεί λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Επιπροσθέτως, η οικονομία της Κίνας έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση ενώ η στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων λόγω της πανδημίας συνεχίζει να περιορίζει την κατανάλωση.

Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν αγοράσει λιγότερα iPhone 14 σε σχέση με το περσινό μοντέλο-προκάτοχό του. Οι παραδόσεις νέων smartphones στη χώρα κατέγραψαν μείωση της τάξης του 21% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η Apple, τέλος, έχει αναστείλει τα σχέδιά της για αύξηση παραγωγής των νέων iPhone 14 λόγω της μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Πηγή:newmoney.gr