ΗΠΑ: Η διαφορά των επιτοκίων των ομολόγων 2 και 10 ετών, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών και μεγαλώνει

03 Νοεμβρίου 2022, 16:41 | Άρθρα - Θέσεις

10ετές και 2ετές Αμερικανικό Ομόλογο

 

ΗΠΑ: Η διαφορά των επιτοκίων των ομολόγων 2 και 10 ετών, είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών και μεγαλώνει. Αυτό υποδηλώνει ύφεση.

 

Οι απώλειες και το αρνητικό κλίμα, που δημιουργήθηκε σήμερα στις διεθνείς αγορές, προκλήθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Powell.

Οι αγορές, εμμονικές με τα επιτόκια κατά το τελευταίο διάστημα, ανέμεναν έστω μία ένδειξη ότι, η FED θα περιορίσει τους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων. Και ο κ. Powell, τις προσγείωσε στην πραγματικότητα: “Να μην ενδιαφέρεστε τόσο για το ποιός θα είναι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, αλλά μέχρι ποιό σημείο θα φτάσουν αυτά. Και, το αναφέρω, έχουν ακόμη αρκετό δρόμο ανόδου. Και αυτό, επειδή ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει στο όριο του 2,0%”.

(Δείτε σχετικό σχόλιο, που δημοσιεύσαμε λίγο μετά το τέλος της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, του κ. Powell, εδώ).

 

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, κινείται, από νωρίς το πρωί, και η αγορά ομολόγων: οι τιμές υποχωρούν και οι αποδόσεις αυξάνονται. Κατά την συγγραφή του άρθρου, το 2ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 4,7368% και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 25/7/2007 (4,74%). Αντίστοιχα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, διαμορφώνεται στο 4,204%, ελάχιστα κάτω από το “υψηλό” που είχε σχηματίσει πριν μερικές μέρες.

 

Δείτε το διάγραμμα των επιτοκίων των ομολόγων 2 και 10 ετών, σε συνδυασμό με το διάγραμμα των επιτοκίων της FED, κατά το 2022.

 


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.


Ήδη, από το μήνα Ιούλιο, έχει συμβεί το φαινόμενο της “αντιστροφής” των καμπυλών, μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου, μία κατάσταση σπάνια, που συνήθως υποδηλώνει ότι μια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση.


Το φαινόμενο της αντιστροφής των καμπυλών, δηλαδή το επιτόκιο (απόδοση) του βραχυχρόνιου ομολόγου κινείται υψηλότερα από το επιτόκιο του μακροχρόνιου ομολόγου, έχει ξεκινήσει να συμβαίνει από την 6/7/2022 (-0,04%) και το πιο ανησυχητικό πλέον, είναι κατά πόσο θα διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των δύο επιτοκίων, αλλά και για τί διάστημα θα παραμείνουν οι δύο καμπύλες, σ’ αυτή την κατάσταση. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο καμπυλών, αυτό σημαίνει ότι η επερχόμενη ύφεση θα είναι βαθύτερη. Και όσο πιο πολύ διαρκεί αυτό το φαινόμενο, τόσο πιο μεγάλη, χρονικά, θα είναι και η ύφεση που θα ακολουθήσει.

 

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Σήμερα το μεσημέρι, η διαφορά των δύο καμπυλών  (απόδοση 10ετούς ομολόγου μείον απόδοση 2ετούς ομολόγου), διαμορφώνεται στο -0,5328% και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει διαμορφωθεί από την 19/2/1982 (-0,70%).

Υπολογίζοντας και την σημερινή συνεδρίαση, η αντιστροφή των καμπυλών εξελίσσεται για 86 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Στο παρελθόν, η αντιστροφή των καμπυλών για περισσότερες από 86 συνεχόμενες συνεδριάσεις έχει να συμβεί από την περίοδο 2006 - 2007 (148 συνεδριάσεις). Και η ύφεση που ακολούθησε, ήταν επίσης σύντομη.

Η πλέον μακροχρόνια αντιστροφή καταγράφεται στην περίοδο 1978 έως 1980 (431 συνεδριάσεις, με τη μέγιστη τιμή της διαφοράς στο -2,41%). Τότε, στις ΗΠΑ, ακολούθησε η πιο ισχυρή ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου.