Μην γυρνάμε την πλάτη στους φορείς της αγοράς

07 Νοεμβρίου 2022, 10:00 | Διεθνείς Αγορές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές ανέκαμψαν με τη μητέρα των αγορών, τον S&P 500 να βρίσκεται πέριξ του 8% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του προηγούμενου μήνα. ΄

Πρόκειται για την αρχή ενός ράλι διαρκείας ή είναι ένα κλασικό bear market rally που διακόπτει ευχάριστα την μονοτονία του πλαγιοκαθοδικού καναλιού που εγκαινίασε το 2022 σχεδόν αμέσως μόλις πήρε τη σκυτάλη από το 2021;

Το ερώτημα αυτό αποκτά άλλη βαρύτητα αυτή την εβδομάδα, καθώς την Τρίτη διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που θα συνθέσουν το νέο αμερικανικό Κογκρέσο.

Βλέπετε, ένας από τους προβληματισμούς είναι ότι αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν στις εκλογές, το Κογκρέσο θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κάτι που θα επιταχύνει την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων.

Αυτή η προοπτική μπορεί να φέρει νέες πιέσεις στις αγορές; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια καλή αφορμή, αλλά ούτως ή άλλως η Fed ξεκαθάρισε την προηγούμενη Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική, όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού σύντομα, δεδομένων των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας.

Επομένως, ένα πιο «γερακίσιο» Κογκρέσο στην ουσία δεν θα αλλάξει κάτι στην προσήλωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στην προτεραιότητα της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Από την άλλη, η ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών αυτή καθ’αυτή μπορεί να παίξει τον ρόλο της.

Περισσότερα συμπεράσματα όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα αν η πρόσφατη ανοδική αντίδραση θα έχει λαμπρή συνέχεια ή όχι, μπορούμε να βγάλουμε αν παρατηρήσουμε την ειδησιογραφία της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία αποκαλύπτει «γενναιόδωρα» την άποψη των σημαντικών παραγόντων της αγοράς.

Την Παρασκευή,ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria προειδοποίησε ότι ο ισολογισμός των τραπεζών είναι γεμάτος προκλήσεις, λόγω των μεγάλων ρίσκων σε μια σειρά ευαίσθητων κλάδων, όπως το real estate. Τα ρίσκα αυτά αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις την τρέχουσα περίοδο των αυξημένων επιτοκίων και του υψηλότερου κόστους του χρήματος.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα θέλει να περιορίσει τις διανομές των τραπεζών, οι οποίες από την πλευρά τους, επιθυμούν να ικανοποιήσουν τους μετόχους και τα στελέχη τους. Η ΕΚΤ όμως προεξοφλώντας μια σειρά επερχόμενων προκλήσεων, δίνει οδηγία στις εταιρείες του κλάδου να είναι πιο φειδωλές, καθώς ελλοχεύουν ρίσκα τα οποία ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στα διαθέσιμα κεφάλαια.

Καμπανάκι για μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης είχαμε και από την Τράπεζα της Αγγλίας  η οποία όχι απλά αυξάνει τα επιτόκια με το μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων 33 χρόνων, αλλά δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει τα επόμενα δύο χρόνια να έρθει αντιμέτωπη με οικονομική καθίζηση, ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί.

Τον κίνδυνο μεγάλης ύφεσης αλλά αυτή τη φορά για την παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει και η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου.

Την ομιλία μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του Διευθύνοντα Συμβούλου της Maersk, Sοren Skou, κάθε άλλο παρά μονοπώλησαν οι εξαιρετικές επιδόσεις της εταιρείας οι οποίες περιλάμβαναν κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων 10,9 δισ. δολάρια, αυξημένα περίπου 60% σε σχέση με το 2021 και επιβεβαίωση του guidance για συνολικό EBITDA, ύψους 37 δισ. δολαρίων και ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 24 δισ.δολαρίων.

Ο Soren Skou υπερθεμάτισε για την κορύφωση της ανόδου των ναύλων και για την προσγείωση σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο και μετά λόγω πτώσης της ζήτησης και νέων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Άλλωστε ήδη από το τέλος του τρίτου τριμήνου παρατηρείται μια σταδιακή επιβράδυνση της ζήτησης.

Η Maersk θεωρείται βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο. Το να προειδοποιεί λοιπόν ο CEO αυτής της εταιρείας για μείωση των κερδών από τις δραστηριότητες της τους επόμενους μήνες, για μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας που θα επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ως εκ τούτου την παγκόσμια ζήτηση για logistics και την κίνηση στους ωκεανούς, είναι αν μη τι άλλο κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν.

Οι λεπτομέρειες της έκθεσης για το δεύτερο τρίμηνο της Maersk είναι χαρακτηριστικές, καθώς αναφέρεται η προσδοκία για επικείμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης containerships εν μέσω αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να συρρικνωθεί μεταξύ 2% και 4% το 2022, σημειώνοντας ότι οι ναύλοι ήδη μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο καθώς η ζήτηση μετριάστηκε και μειώθηκαν οι κινεζικοί περιορισμοί για την Covid-19.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ έβαλε τη δική του πινελιά στον πίνακα των ανησυχιών, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να υπερκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο τωρινός χειμώνας εξελίσσεται καλύτερα του αναμενόμενου λόγω των ήπιων κλιματικών συνθηκών και των εισαγωγών –ρεκόρ υγροποιημένου αερίου που έχουν διατηρήσει τα αποθέματα σε επίπεδα άνω του 90%, γιατί ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος από τον τωρινό.

Όλα αυτά που βοηθούν την Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, δεν αποτελούν εγγύηση και για το 2023, όταν οι ρωσικές παραδόσεις εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη λιγότερες – αναμένει να μειωθούν στο ήμισυ των φετινών (60 δισ. κυβικά μέτρα) ή και να σταματήσουν τελείως- και ο ανταγωνισμός με την Κίνα για το διαθέσιμο LNG ακόμη εντονότερος, καθώς η τελευταία αποχωρίζεται την πολιτική της μηδενικής ανοχής για την Covid 19.

Τα παραπάνω ήταν λίγα παραδείγματα των εκτιμήσεων βασικών παραγόντων της αγοράς. Τα επικαιροποιημένα δε στοιχεία της EPFR Global, ενός ολοκληρωμένου και λεπτομερές εργαλείου δεδομένων ροής κεφαλαίων,ίσως είναι ακόμα πιο αφοπλιστικά.

Οι επενδύσεις στον τομέα των μετρητών ανήλθαν στα 62,1 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου ανέρχονται στα 194 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα funds που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μετοχών κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα αύξηση κεφαλαιακών εισροών πέριξ των 6,3 δισ. δολαρίων, ενώ τα επενδυτικά ταμεία που δραστηροποιούνται στις αγορές ομολόγων εμφάνισαν μείωση κεφαλαίων ύψους 4 δισ. δολαρίων.

 

Μαίρη Βενέτη

Πηγή: liberal.gr