Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπαίνει η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη

07 Νοεμβρίου 2022, 10:20 | Ελληνικές Εταιρίες

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μπαίνει η ελληνική φαρμακευτική κάνναβη

Μετά από μια πολύπλοκη και μακρόχρονη διαδικασία, η ελληνική εταιρεία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης Hellenic Dynamics, που κινείται αθόρυβα αλλά με σταθερά βήματα ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να βρεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE).

Με την αγορά της ιατρικής κάνναβης να βρίσκεται σε άνθηση το τελευταίο διάστημα παγκοσμίως, η βρετανική UK SPAC ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε αίτημα στην υπηρεσία εποπτείας των αγορών της Βρετανίας για να ολοκληρώσει την αντίστροφη εξαγορά (RTO) της ελληνικής εταιρείας σε ένα deal ύψους 45 εκατ. λιρών.

Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του LSE έχει ενημερώσει τους μετόχους της ότι θα τους έρθει «σύντομα ένα αντίγραφο του αιτήματος μαζί με την ειδοποίηση της γενικής συνέλευσης για να εγκρίνουν τα ψηφίσματα που είναι απαραίτητα ώστε να μπορέσει η εταιρεία να ολοκληρώσει τη διαδικασία RTO», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters, ο πρόεδρος της UK Spac Πίτερ Τζέι.

Με αυτή την εξαγορά η UK Spac μπαίνει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης που το 2027 εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 43,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας αλματώδη πρόοδο από το 2019 όπου και έφτανε τα 4,09 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η Hellenic Dynamics θέλει να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά που παρατηρείται έλλειψη στη προσφορά φαρμακευτικής κάνναβης με ισχυρή περιεκτικότητα δραστικής ουσίας (THC).

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, την παραγωγή και την εξαγωγή στελεχών αποξηραμένων λουλουδιών και εκχυλισμάτων λουλουδιών ιατρικής κάνναβης με κυρίαρχη τετραϋδροκανναβινόλη (THC), που αποτελεί την ισχυρή πλειοψηφία (85%) όλων των συνταγών στην Γερμανία που είναι πρωταθλήτρια στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, με την ζήτηση για υψηλής ποιότητας αποξηραμένα άνθη ιατρικής κάνναβης με κυρίαρχη THC είναι μακράν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς και η πιο ζητούμενη μορφή ιατρικής κάνναβης.

Η ιατρική κάνναβη, ιδίως σε υψηλότερες δόσεις THC, έχει εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία καθώς και σε 20 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες για παθήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χρόνιο πόνο, δυσίατη ναυτία λόγω χημειοθεραπείας, PTSD, άγχος, αϋπνία, σύνδρομο Tourette, διαταραχή χρήσης ουσιών, σκλήρυνση κατά πλάκας, IBS, θεραπεία του νωτιαίου μυελού, έλλειψη όρεξης λόγω HIV/AIDS, καχεξία, ανορεξία και γλαύκωμα.

Η ελληνική εταιρεία που θα βρεθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Η Hellenic Dynamics, που ιδρύθηκε το 2018, είναι ένας πλήρως αδειοδοτημένος καλλιεργητής και προμηθευτής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής ιατρικής κάνναβης, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ειδικές εγκαταστάσεις 200.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες άδειες του είδους της που έχουν εκδοθεί στην Ευρώπη λόγω του μεγέθους και της κλίμακας της εγκατάστασης και των υψηλών ρυθμιστικών προτύπων.

Ο χώρος, που στο παρελθόν ήταν στρατιωτική βάση, αποτελείται από 14 κτίρια και διαθέτει μια σειρά υπέργειων καταφυγίων όπου ξεκινάει η καλλιέργεια των φυτών. Όπως αναφέρει η εταιρεία, η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να παράγει τα υψηλότερης ποιότητας αποξηραμένα άνθη και εκχυλίσματα ιατρικής κάνναβης με ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στην Ευρώπη.

Η εταιρεία έχει λάβει άδεια καλλιέργειας από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί συνολική έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων ενεργής καλλιέργειας εντός της εγκατάστασης, χωρίς περιορισμούς ούτε στην περιεκτικότητα THC των καλλιεργούμενων ποικιλιών ούτε στον συνολικό όγκο παραγωγής ανθέων ετησίως.

Από το ξεκίνημα της κιόλας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 η Hellenic Dynamics καταγράφει σημαντική επιτυχία στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης όταν και όλη της η παραγωγή που έφτανε τα 175 κιλά είχε προπωληθεί στη Γερμανία, ενώ από τις αρχές του 2022 η εταιρεία έχει αρχίσει να εξάγει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το επενδυτικό της πλάνο να περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής στα περισσότερα από 21.000 κιλά μέχρι το 2025.

Θέλει να γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέχρι το 2025

Η άδεια καλλιέργειας της Hellenic Dynamics επιτρέπει συνολικά 40.000 τετραγωνικά μέτρα ενεργού χώρου καλλιέργειας ιατρικής κάνναβης εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Σε πλήρη παραγωγή αυτό θα μπορούσε να παράγει πάνω από 54.000 κιλά αποξηραμένων λουλουδιών ετησίως. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, είναι παρούσα και σε αυτό το project, καθώς συμβάλλει στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Η Hellenic Dynamics έχει επίσης τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα άνθη κάνναβης σε απομονωμένα προϊόντα και προϊόντα με βάση το έλαιο και είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση της αγοράς για νέες κατηγορίες προϊόντων όπως φυσίγγια Vape, διαδερμικά επιθέματα, ρινικά σπρέι και παρασκευάσματα που χορηγούνται από το στόμα, όπως κάψουλες, χάπια και άλλα εδώδιμα.

Επί του παρόντος, τα επεξεργασμένα έλαια αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικά μικρότερο τμήμα της αγοράς. Εάν, ωστόσο, αυτή η ζήτηση για έλαια αυξηθεί, η Hellenic Dynamics έχει σχεδιάσει μια πλήρη εγκατάσταση εκχύλισης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο εντός έξι μηνών.

Παράλληλα σχεδιάζει μέχρι το 2025 να έχει γίνει ο κυρίαρχος προμηθευτής ανθών ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη, εκτοξεύοντας την παραγωγή της δημιουργώντας ένα θερμοκήπιο έκτασης 15.000 τμ, που το συνδυάζει με το χαμηλό κόστος παραγωγής.

Ειδικότερα από τα 175 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης που είχε παράγει στο τελευταίο εξάμηνο του 2021 η Hellenic Dynamics, το 2022 έφτασε τα 1.350 κιλά με την καλλιεργίσιμη έκταση να φτάνει τα 1.000 τ.μ., ενώ το 2023 εκτιμάται ότι η εταιρεία θα παράγει 8.100 κιλά ετησίως από την έκταση 6.000 τμ.

Το 2024 και ενώ θα προχωράει η εκμετάλλευση του θερμοκηπίου, με την καλλιεργήσιμη έκταση να φτάνει τα 11.000 τμ η παραγωγή θα φτάσει τα 14.850 κιλά ετησίως και στην πέμπτη φάση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, η καλλιεργήσιμη έκταση θα φτάνει τα 16.000 τμ με την παραγωγή να φτάνει τα 21.600 κιλά ετησίως.

Επίσης η Hellenic Dynamics επενδύει δυναμικά στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη ποικιλιών καθώς συγκεκριμένα φυτά κάνναβης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετική επίδραση έναντι ορισμένων δεικτών πόνων. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια σειρά από συνεργασίες για την έναρξη μελετών έρευνας και ανάπτυξης με μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να διεξαχθούν δοκιμές αποτελεσματικότητας έναντι δεικτών πόνου σε ασθενείς.

Ο στόχος είναι να προσδιοριστεί ένα προϊόν ιατρικής κάνναβης όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα ενεργό φαρμακευτικό συστατικό, όπως είναι σήμερα τεχνικά εφικτό. Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε φέτος θα επιτρέψει στην εταιρεία να μετατραπεί σε πρωτοπόρα στην ΕΕ για την παραγωγή γενετικών προϊόντων.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΟΥΛΑΚΗΣ

Πηγή: businessdaily.gr