Το «μετασύμπαν» φέρνει ζημίες και απολύσεις στη Meta

08 Νοεμβρίου 2022, 10:11 | Ξένες Εταιρίες

Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου του Facebook, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τα κόστη μετά τις μεγάλες επενδύσεις στο νέο σχέδιο για το «μετασύμπαν», ενδέχεται να ανακοινώσει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας εντός της εβδομάδας

Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του κοινωνικού δικτύου του Facebook, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τα κόστη μετά τις μεγάλες επενδύσεις στο νέο σχέδιο για το «μετασύμπαν», ενδέχεται να ανακοινώσει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας εντός της εβδομάδας. Οι απολύσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν χιλιάδες εργαζομένους, πιθανώς θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από αύριο Τετάρτη. Τον προηγούμενο μήνα, πάντως, η μητρική Meta προέβλεψε ένα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, καθώς και σημαντικά αυξημένο κόστος το επόμενο έτος – αμφότεροι οι παράγοντες συνέβαλαν σε δραστική μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά περίπου 67 δισ. δολ. πέραν του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, που έχουν απαλειφθεί από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι σήμερα. Οι αποκαρδιωτικές προοπτικές διατυπώνονται, ενώ ήδη ο όμιλος, που ίδρυσε ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τον ανταγωνισμό από την πλατφόρμα σύντομων βίντεο TikTok, τις αλλαγές απορρήτου από την Apple, τις ανησυχίες σχετικά με τις τεράστιες δαπάνες για το εγχείρημα του ψηφιακού συστήματος με το όνομα «Μετασύμπαν» και τη διαρκή απειλή για αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, αναμένει ότι οι επενδύσεις για τη μετάβαση στο «μετασύμπαν» θα χρειαστούν περίπου μια δεκαετία για να αποδώσουν καρπούς. Στο μεταξύ, πρέπει να «παγώσει» τις προσλήψεις, να διακόψει την εκτέλεση έργων και να αναδιοργανώσει ομάδες για να περιορίσει το κόστος.

«Το 2023 θα επικεντρώσουμε τις επενδύσεις μας σε ένα μικρό αριθμό τομέων ανάπτυξης υψηλής προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ομάδες θα αναπτυχθούν ουσιαστικά, αλλά οι περισσότερες θα παραμείνουν σταθερές ή θα συρρικνωθούν τον επόμενο χρόνο. Συνολικά, αναμένουμε πως με τη λήξη του 2023 ο όμιλος θα έχει είτε περίπου το ίδιο μέγεθος με το σημερινό είτε ελαφρώς μικρότερο», δήλωσε ο κ. Ζούκερμπεργκ κατά την τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Τέλος, η πορεία συρρίκνωσης προσωπικού είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο, όταν ο επιχειρηματίας περιέκοψε κατά τουλάχιστον 30% τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις μηχανικών και προειδοποίησε τους εργαζομένους του να προετοιμαστούν για μια οικονομική ύφεση.

 

Πηγή:kathimerini.gr