ΕΧΑΕ: Οι πέντε άξονες Κοντόπουλου και οι αναταράξεις στο εσωτερικό

08 Νοεμβρίου 2022, 10:38 | Χρηματιστήριο Αθηνών

ΕΧΑΕ: Οι πέντε άξονες Κοντόπουλου και οι αναταράξεις στο εσωτερικό

Προωθεί ένα πιο εξωστρεφές προφίλ και να επιδιώκει διαδραστική σχέση με την αγορά τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια ανάταξης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με στόχο την βελτίωση της ελκυστικότητάς του τόσο για τις εταιρίες όσο και του επενδυτές, με το νέο CEO να προωθεί ένα πιο εξωστρεφές προφίλ και να επιδιώκει διαδραστική σχέση με την αγορά τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος CEO, Γιάννος Κοντόπουλος κατέθεσε προτάσεις και θέσεις του για την ενίσχυση του κύρους του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνοψζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες και το οποίο παρουσίασε συνοπτικά την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελληνικό Χρηματιστήριο – Παράγωγα προϊόντα και δανεισμός».

Ο κ. Κοντόπουλος επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση, πιέζοντας ταυτόχρονα κυβέρνηση, τράπεζες και παράγονες της αγοράς να ενεργοποιηθούν. Ο ίδιος έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας συζητώντας για περισσότερα από απλά την αύξηση του τζίρου και τη διεύρυνση της γκάμας προϊόντων. Μεταξύ άλλων φαίνεται να προσπαθεί να σχεδιάσει στρατηγικές για κάθε έκφανση και επιδιώκει να δοκιμάσει στο πεδίο προτάσεις. Ήδη, έχει προσλάβει διεθνείς συμβούλους και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα μίγμα προτάσεων και δράσεων, δίνοντας την χαμένη αίσθηση της κινητικότητας και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ΕΧΑΕ τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πλάνο διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθωσης του Χρηματιστηρίου, με προσθήκη προσώπων και αποχωρήσεις άλλων, το οποίο -όπως συνηθίζεται- παράγει αναταράξεις και φήμες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η διεύρυνση του μισθολογισκού gap μεταξύ υφισταμένων στελεχών και νεοεισερχόμενων και οι διαρροές για πρόσληψη αναπληρώτριας CEO προερχόμενη από επενδυτική τράπεζα.

Οι προτάσεις Κοντόπουλου

Ο CEO της ΕΧΑΕ αναφέρθηκε και στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου φέτος τονίζοντας πως έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, καθώς μόνο το χρηματιστήριο της Αγγλίας και της Βουλγαρίας έχουν καλύτερη εικόνα από τη δική μας αγορά, σε μια συγκυρία που άλλες μεγάλες αγορές καταγράφουν πτώση 15%, 20% ή και 25%.

Ο κ. Κοντόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ισχυρά περιθώρια ανόδου του ΧΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας όταν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέρχεται για τη χρονιά που διανύουμε στο 78,6%. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να επιστρέψει μέσα στην επόμενη διετία στις ώριμες αγορές.

«Έχει έρθει η ώρα να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα που μας πονούν και να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που βρίσκεται μπροστά μας» σχολίασε,  κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη ανάδειξης της αγοράς παραγώγων, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Οι πέντε άξονες

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ο πρόεδρος του Χ.Α. ανέπτυξε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η στρατηγική:

  • Τόνωση της συναλλαγματικής δραστηριότητας, δηλαδή του ημερήσιου τζίρου
  • Αύξηση των εσόδων από ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες και αναζήτηση νέων υπηρεσιών
  • Αξιοποίηση και βελτίωση της διεθνούς δραστηριότητας
  • Ενίσχυση του λειτουργικού μοντέλου
  • Στοχευμένη καινοτομία, η οποία θα βασίζεται στον ψηφιακό πυλώνα

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντόπουλος μίλησε για τον φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ περιορισμένης ρευστότητας και λίγων εισαγωγών νέων εταιρειών, σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχει ελλιπής εκπροσώπηση στο Χ.Α. από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Τόνισε μάλιστα, ότι αν υπάρξει το «κατάλληλο προϊόν», τότε το επενδυτικό κοινό θα ανταποκριθεί.

Αναφέρθηκε και στην επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας, και πώς η λήψη της μπορεί να βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζοντας ιδιαίτερα την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αλλά και την υπεραπόδοση του Γενικού Δείκτη έναντι των άλλων χρηματιστηρίων.

 

Πηγή:crisismonitor.gr