Eurobank Equities: Σύσταση "buy" για Motor Oil, ΕΛΠΕ - Οι τιμές στόχοι

08 Νοεμβρίου 2022, 15:44 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Eurobank Equities: Σύσταση "buy" για Motor Oil, ΕΛΠΕ - Οι τιμές στόχοι

Ισχυρά θεμελιώδη που δεν πρόκειται να εκτροχιαστούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών βλέπει η Eurobank Equities στη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ, επιβεβαιώνοντας τη σύσταση "buy" για τους τίτλους των διυλιστηρίων.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα διυλιστήρια στην Ελλάδα οδεύουν προς χρονιά - ρεκόρ και αναμένει ότι θα δουν τα προσαρμοσμένα EBIDTA τους να τριπλασιάζονται σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, ακόμα και πιο "κανονικές" εκτιμήσεις για το 2023 οι αποτιμήσεις των δύο εισηγμένων παραμένουν... υποτονικές, με τις δύο μετοχές να διαπραγματεύονται με αναλογία EV/EBIDTA στο 4,5 ενώ ιστορικά οι εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη κινούνται κατά μέσο όρο στο 5,5.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι η φορολόγηση των υπερκερδών του κλάδου της ενέργειας αναμένεται να ανέλθει στα 540 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως επισημαίνει όμως μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από την κερδοφορία του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, η χρηματιστηριακή αναμένεται ότι τα ΕΛΠΕ θα παρουσιάσουν στο τρίτο τρίμηνο αύξηση πωλήσεων κατά 4% σε ετήσια βάση, με κέρδη 3,4 δισ. αυξημένα κατά 39% από πέρυσι και εκτίναξη των προσαρμοσμένων EBIDTA κατά 252% από το ίδιο διάστημα πέρυσι, στα 440 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τη Motor Oil η Eurobank Equities βλέπει ετήσια αύξηση πωλήσεων 49% στο τρίτο τρίμηνο στα 4,5 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένα EBIDTA στα 432 εκατ. ευρώ με άλμα 223% σε σχέση με πέρυσι, με τριπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας στα 254 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, η Eurobank Equities διατηρεί όπως προαναφέρθηκε τη σύσταση "buy" και για τους τίτλους και των δύο εταιρειών, διατηρώντας τις τιμές στόχους που είχε δώσει στην προηγούμενη της έκθεση.

Συγκεκριμένα, στα 8,6 ευρώ για τα ΕΛΠΕ (6,6 ευρώ σήμερα) και τα 22,5 ευρώ για την Motor Oil (17,75 σήμερα).

 

Πηγή:capital.gr