UBS: Ο "πάτος" των αγορών είναι ακόμα μακριά – Πότε θα ξεκινήσει το ριμπάουντ

08 Νοεμβρίου 2022, 16:14 | Διεθνείς Αγορές

UBS: Ο "πάτος" των αγορών είναι ακόμα μακριά – Πότε θα ξεκινήσει το ριμπάουντ

Η πτώση των μετοχών μέχρι στιγμής φέτος μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και τη διεύρυνση των spreads, όπως τονίζει η UBS εξηγώντας τη βουτιά 20% που σημειώνουν βασικοί διεθνείς δείκτες από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η ύφεση της οικονομίας δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί. Και αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι δεν έχουμε δει ακόμα τον "πάτο" των αγορών.

Οι αμερικανικές μετοχές, μάλιστα, και παρά την ισχυρή πτώση φέτος, απέχουν πολύ από το να αποτιμήσουν την ύφεση. Η UBS διαπιστώνει ότι ο S&P 500 τιμολογεί πιθανότητα ύφεσης μόνο 41% στις ΗΠΑ. Οι αγορές στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποτιμήσει καλύτερα την ύφεση, ωστόσο η ύφεση είναι ήδη εδώ: οι ευρωπαϊκές και οι βρετανικές μετοχές τιμολογούν 80% και 68% πιθανότητα ύφεσης, αντίστοιχα. Η μόνη έκπληξη είναι ότι δεν τιμολογούν κάτι υψηλότερο, σημειώνει η UBS. Ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες της περιοχής βρίσκονται ήδη σε ύφεση λόγω της κρίσης στην ενέργεια και η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης λόγω της νομισματικής σύσφιξης δεν είναι χαμηλή.

Πότε οι αγορές φτάνουν στα χαμηλά τους;

Οι αγορές μετοχών τείνουν να αναμένουν την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και να αγγίζουν έτσι τον "πάτο" τους πολύ πριν τελειώσει η ύφεση, όπως σημειώνει η UBS.

Κατά μέσο όρο, ο S&P 500 έχει ιστορικά αγγίξει τα χαμηλά του στα μισά της ύφεσης και ουσιαστικά ξεκινά την ανάκαμψη πολύ πριν τελειώσει. Με βάση τις προβλέψεις της UBS για την είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και την έξοδο από αυτήν έως το τέλος του τέταρτου τριμήνου, η ιστορία υποδηλώνει ότι ο S&P 500 θα πρέπει αγγίξει τον "πάτο" του στα τέλη του β' τριμηνου με τις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023.

Ενώ τα οικονομικά δεδομένα μπορεί να είναι ένας δείκτης με χρονική υστέρηση, οι αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορεί να είναι ένα κύριο μήνυμα για την πορεία των αγορών. Στις 11 προηγούμενες bear markets από το 1974, η UBS διαπιστώνει ότι οι μετοχές αγγίζουν τα χαμηλά τους περίπου έναν μήνα πριν τα χαμηλά του δείκτη ISM, αλλά 1-2 μήνες μετά την κορύφωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Ο "πάτος" της αγοράς συμπίπτει και με τον "πάτο" των αποτιμήσεων των μετοχών σχεδόν πάντα, με την αύξηση των δεικτών P/E να ακολουθεί συνήθως την πτώση των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS ο "πάτος" του S&P 500 θα είναι οι 3.200 μονάδες.  Έτσι, από τις 3.700 μονάδες που θα κινηθεί ο δείκτης στο τέλος του 2022, το χαμηλό του θα είναι οι 3.200 μονάδες στα τέλη του β’ τριμήνου, ενώ στη συνέχεια θα ανακάμψει μόνο στις 3.900 μονάδες στο τέλος του 2023. Η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι ο δείκτης δεν θα μπορέσει να ανακτήσει το υψηλό του Ιανουαρίου 2022 των 4.796 μονάδων πριν από το τέλος του 2025.

Με τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους να βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση, και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδα, φτάνοντας στο β' τρίμηνο στις 330 μονάδες και ολοκληρώνοντας το 2023 στις 385 μονάδες.

Μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών προτάσεων της UBS για το 2023 είναι οι long θέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών, καθώς και οι long θέσεις στις τράπεζές της ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, καθώς το βασικό της σενάριο είναι ότι τα χαμηλά των αγορών θα επιτευχθούν στα τέλη του β’ τριμήνου, σε αυτήν την ύφεση, αναμένει ότι οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα επηρεαστούν εξίσου - οι φθηνότερες σχετικές αποτιμήσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να αντισταθμιστούν από πιο απότομες υποβαθμίσεις της κερδοφορίας των εισηγμένων.

Το 2022, ένα ασθενέστερο ευρώ και το reopening υποστήριξαν αυξημένες προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά αυτοί οι παράγοντες μπορεί να υποχωρήσουν καθώς μπαίνουμε στο 2023, όπως σημειώνει. Η υψηλότερη λειτουργική μόχλευση στις ευρωπαϊκές εταιρείες και οι πιο άκαμπτες αγορές εργασίας υποδηλώνουν ότι η μείωση της κερδοφορίας μπορεί να υπερβεί αυτή στις ΗΠΑ, αντισταθμίζοντας τη σύγκλιση των αποτιμήσεων.

Ωστόσο, μόλις η Fed μειώσει τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρήσουν, η UBS αναμένει ότι οι επενδυτές δεν θα επικεντρωθούν στον "πάτο" της κερδοφορίας. Η πρόβλεψή της είναι ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα κορυφωθούν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα και στη συνέχεια θα πέσουν στο 2,65% μέχρι το τέλος του 2023. Καθώς μεταβαίνουμε σε καθεστώς ανάκαμψης, η αγορά των ΗΠΑ θα υπεραποδώσει της Ευρώπης καθώς οι αποτιμήσεις για εταιρείες υψηλότερης ανάπτυξης θα αυξηθούν γρήγορα. Αυτή η κίνηση έχει συσχετιστεί ιστορικά με έως και 50% υπεραπόδοση του Nasdaq έναντι του πανευρωπαϊκού Eurostoxx για αυτό η προτιμώμενη έκθεση στις ΗΠΑ για την ανάκαμψη της αγοράς είναι ο Nasdaq.

Στα περισσότερα μη βασικά σενάρια της UBS, οι ευρωπαϊκές μετοχές επίσης αναμένεται να σημειώσουν χαμηλότερες επιδόσεις από τις  ΗΠΑ – ιδιαίτερα από τα μέσα του 2023. Μια ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας αποτελεί ωστόσο εξαίρεση και ο επίμονος πληθωρισμός θα άλλαζε το χρονοδιάγραμμα της σχετικής απόδοσης. "Πιστεύουμε ότι θα περάσουν πολλά τρίμηνα μέχρι να δούμε το βέλτιστο περιβάλλον για την ευρεία υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών. Αυτό τυπικά απαιτεί έναν παγκόσμιο συγχρονισμένο κύκλο κεφαλαιουχικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων νέων επενδύσεων στην Κίνα", τονίζει η UBS.

Long στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Κατά τη διάρκεια της κρίσης της covid το 2020, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους για μια πιστωτική ύφεση που δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα λόγω των μαζικών προγραμμάτων κρατικής υποστήριξης και της γρήγορης κυκλοφορίας αποτελεσματικών εμβολίων. Εκτός εάν η ΕΚΤ απαιτήσει να αυξηθούν εκ νέου οι προβλέψεις, αυτό θα συμβάλει σε περαιτέρω αναβάθμιση των κερδών τους επόμενους μήνες, σημειώνει η UBS. Επιπλέον, η αλλαγή από τα αρνητικά σε θετικά επιτόκια παρέχει έναν πολύ σημαντικό ούριο άνεμο στην κερδοφορία των τραπεζών, που θα συνεχιστεί το 2023 καθώς η ΕΚΤ αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια – ακόμα και αν οι αυξήσεις σταματήσουν.

Οι εκτιμώμενοι δείκτες P/E και P/BV του κλάδου διαμορφώνονται κάτω του 7x και κάτω του 0,6x και η μερισματική απόδοση που έχει αυξηθεί στο 7% πρόσφατα, ενώ έχουν αποτιμηθεί υπερβολικές αρνητικές ειδήσεις για έναν κλάδο που έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ισολογισμού και βιώνει μια περίοδο θετικών εξελίξεων στην κερδοφορία.

Σε σχέση με την ιστορία τους αλλά και σε σχέση με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές, η UBS σημειώνει ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν τόσο φθηνές. Επί του παρόντος διαπραγματεύονται 15-20% κάτω από τη μέση σχετική αποτίμησή τους.

Η βασική της μακροοικονομική πρόβλεψη είναι ότι η ύφεση στην Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι η ανάκαμψη μπορεί να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έστω και για λίγο. Εάν η ΕΚΤ δεν αναστρέψει τις αυξήσεις των επιτοκίων και η ύφεση δεν είναι αρκετά βαθιά ώστε να απαιτήσει νέες προβλέψεις, οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης έχουν περιθώρια ανόδου έως και 40%, όπως τονίζει η UBS.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr