ΕΧΑΕ- Ρήξη με χρηματιστές μέλη της για την πλατφόρμα X-Net

08 Νοεμβρίου 2022, 16:58 | Χρηματιστήριο Αθηνών

ΕΧΑΕ- Ρήξη με χρηματιστές μέλη της για την πλατφόρμα X-Net

Κρίση στις σχέσεις με αρκετά μέλη της (χρηματιστηριακές) φαίνεται ότι έχει η ΕΧΑΕ εξαιτίας της πρόθεσής της διακοπής συνεργασίας με την πλατφόρμα X Net.

Κρίση στις σχέσεις με αρκετά μέλη της (χρηματιστηριακές) φαίνεται ότι έχει η ΕΧΑΕ εξαιτίας της πρόθεσής της διακοπής συνεργασίας με την πλατφόρμα X Net.

Οι χρηματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα αυτή για συναλλαγές με το εξωτερικό δηλώνουν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από τις εξελίξεις αυτές και εκτιμούν ότι τους περιθωριοποιούν σε σχέση με τις δραστηριότητές τους στις ξένες αγορές. Θεωρούν ταυτόχρονα ότι τα remote members και οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αποκτούν προβάδισμα έναντι αυτών για τις ξένες αγορές και φοβούνται ότι θα χάσουν πελατεία σε μία κρίσιμη περίοδο.  Ο ΣΜΕΧΑ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την ΕΧΑΕ τονίζοντας την ανησυχία του και ζητεί και συνάντηση με την διοίκηση του χρηματιστηρίου προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις και να βρεθεί κάποια λύση.

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, τονίζει ότι στις προθέσεις της δεν είναι η επαγγελματική απομόνωση των ελλήνων χρηματιστών αλλά η διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και μαζί του των ελλήνων χρηματιστών.  Θεωρεί ότι οι λειτουργίες της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι παλαιότερης τεχνολογίας και ουσιαστικά τα μέλη της ΕΧΑΕ (χρηματιστές) θα μπορούν με τα ίδια κόστη να μπουν σε νέες πλατφόρμες.

Συνέδριο της ΕΧΑΕ με την Morgan Stanley στο Λονδίνο

Γενικότερα η νέα διοίκηση της ΕΧΑΕ είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τους ξένους επενδυτές οι οποίοι βάσει μετοχολογίου κατέχουν το 65% περίπου της κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.  Ο όμιλος διοργανώνει από κοινού με τη Morgan Stanley συνέδριο, στα γραφεία της στο Λονδίνο στις 28 και 29 Νοεμβρίου, το οποίο θα είναι κλειστό σε κοινό και δημοσιογράφους.  Να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο επί μία δεκαετία , η ΕΧΑΕ πραγματοποιούσε συνέδριο στο Λονδίνο στα γραφεία του Bloomberg και παρευρίσκονταν αναλυτές και επενδυτές που εκπροσωπούσαν δεκάδες ξένα portfolios.

Νίκος Σακελλαρίου

 

Πηγή:crisismonitor.gr