Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: “Μοιρασμένο” το αποτέλεσμα. Κερδισμένος ο Biden, χαμένος ο Trump

09 Νοεμβρίου 2022, 13:31 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: “Μοιρασμένο” το αποτέλεσμα. Κερδισμένος ο Biden, χαμένος ο Trump

Τόσο για οικονομικούς, όσο και για εθνικούς λόγους, οι “ενδιάμεσες” αμερικανικές εκλογές, έχουν ενδιαφέρον, για όλους εμάς.

Οι εκλογές, διεξήχθησαν χθες (8/11/2022). Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, εκτιμάται ότι, το κόμμα των Δημοκρατικών έχει υψηλές πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας και αρκετά λιγότερες για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Είναι μάλιστα πιθανό, ο τελικός έλεγχος της Γερουσίας, να κριθεί από επαναληπτικές εκλογές στην Πολιτεία της Georgia, στις 6/12/2022. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί, για την εκλογή εδρών στη Γερουσία και στις εκλογές του 2020, με αποτέλεσμα, οι Δημοκρατικοί, να κερδίσουν δύο έδρες στη Georgia, που τους έδωσαν και την οριακή πλειοψηφία που κατέχουν μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο νομοθετικό κόμμα των ΗΠΑ.

 

Είναι βέβαιο ότι, το κόμμα των Δημοκρατικών δεν είχε τις απώλειες τις οποίες, οι περισσότεροι, ανέμεναν ότι θα είχε. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, η απόδοση του κόμματος των Δημοκρατικών, είναι η καλύτερη πολλών δεκαετιών, σε ενδιάμεσες εκλογές, εδώ και πολλές δεκαετίες. Η στατιστική λέει ότι, στις 22 ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν από το 1934 μέχρι και το 2018, το κόμμα που κατείχε το Λευκό Οίκο, κατέγραφε απώλειες που, κατά μέσο όρο, έφταναν στις -28 έδρες στο Κογκρέσο και στις -4 έδρες στη Γερουσία. (Δείτε εδώ και εδώ).

Μέχρι στιγμής, με βάση τις εκτιμήσεις, το κόμμα που κατέχει σήμερα το Λ. Οίκο (Δημοκρατικοί) θα καταγράψει απώλειες από -4 έως -7 στο Κογκρέσο, ενώ, πιθανότατα, δεν θα καταγράψει απώλειες στη Γερουσία.

 

Κερδισμένοι των εκλογών είναι οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος Biden. Χαμένοι (σε σχετικό επίπεδο) είναι οι Ρεπουμπλικάνοι και ο πρώην Πρόεδρος Trump, αφού οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που υποστήριξε δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

 

Κερδισμένος είναι και ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Florida κ. Ronald de Santis, ο οποίος επανεξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (60%), ενώ παράλληλα εμφανίζεται ως ένας από τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

 

Κερδισμένη -από μία οπτική- είναι και η Ελλάδα, αφού δεν εξελέγη στη Γερουσία ο τουρκικής καταγωγής κ. Mehmet Oz, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του τούρκου Προέδρου Erdogan, ενώ, η διατήρηση της πλειοψηφίας της Γερουσίας, εάν επιτευχθεί, πιθανόν θα διατηρήσει τον γερουσιαστή κ. Bob Menendez στη θέση του, ως Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

 

Οι χρηματιστηριακές αγορές, με βάση τη θέση τους ότι, “προτιμούν” την εξισορρόπηση της εξουσίας μεταξύ και των δύο κομμάτων, δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένες και τα αμερικανικά παράγωγα, σήμερα το πρωί, είναι ελαφρά αρνητικά. Παράλληλα, υπάρχει και η παράδοση, οι αμερικανικοί δείκτες να ανεβαίνουν σημαντικά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές μέχρι και το μήνα Ιανουάριο, κάτι που -στις τελευταίες δεκαετίες- δε συνέβη μόνο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2010. Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι, την πορεία των αγορών, προσδιορίζει όχι κάποια παράδοση, αλλά η πορεία της οικονομίας και των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Και ειδικά φέτος, στον τομέα αυτόν, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.

 

Αύριο, στις 3:30 μμ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται η ανακοίνωση της τιμής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ, για το μήνα Οκτώβριο. Η τιμή του δείκτη για το Σεπτέμβριο ήταν 8,2%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών, καταγράφουν ότι, ο πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβριο, υποχώρησε στο 8,0%.