"Φτωχή" και "αδύναμη" αγορά

11 Νοεμβρίου 2022, 18:15 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Παραδοσιακά, οι ευρωπαϊκές αγορές και κατ’ επέκταση η ελληνική αγορά, ακολουθούν την πορεία και τις ορμές (είτε θετικές είτε αρνητικές), της αμερικανικής αγοράς. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, παρατηρούμε ότι έχει δημιουργηθεί αποστασιοποίηση μεταξύ αυτών των αγορών και πως η ευρωπαϊκή αγορά δεν ακολουθεί “κατά πόδας” την αμερικανική.

Αυτή η αποστασιοποίηση, επιβεβαιώθηκε σήμερα από την κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς αναμέναμε ότι η Ευρώπη, θα ακολουθήσει την, χθεσινή, θεαματική κίνηση των αμερικανικών δεικτών και θα διαμορφώσει μια εντυπωσιακή άνοδο, ωστόσο κινηθηκε ήπια θετικά, ενώ αρκετοί ευρωπαϊκοί δείκτες “γύρισαν” αρνητικοί κατά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών.

 

Ο Γενικός Δείκτης, στο άνοιγμα του κατέγραψε άνοδο +1,27% (υψηλό ημέρας 910,38 μονάδες) και την πρώτη ώρα διαμορφώθηκαν συναλλαγές ύψους € 20 εκατομμυρίων (γεγονός που έχει να συμβεί αρκετό καιρό). Εντούτοις, υποχώρησε σταδιακά εντός της ημέρας ακολουθώντας την κίνηση του γερμανικού DAX και εν τέλη “γύρισε” αρνητικός, κλείνοντας στις 897,79 μονάδες (ημερήσια μεταβολή -0,13%).

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, το ύψος των συναλλαγών έφτασε τα € 86,5 εκατομμύρια και αυτό είναι το μεγαλύτερο ύψος συναλλαγών από την 16/9/2022 (€ 114,03 εκατομμύρια).

 

Αυτή τη στιγμή (6:08 μ.μ.), οι αμερικανικοί δείκτης κινούνται με μικτά πρόσημα, ήπιων μεταβολών. Ο Dow Jones, υποχωρεί με -0,57%, ο SP500 αυξάνεται με +0,36% και ο Nasdaq αυξάνεται με +0,91%.

Η αγορά των αμερικανικών ομολόγων, παρέμεινε κλειστή σήμερα ενόψη της αργίας για την “Ημέρα των Βετεράνων” (Veterans Day).

 

Συμπερασματικά:

α) Δεν σημειώθηκε η αντίδραση που περιμέναμε. Αυτό που συνέβει σήμερα, δεν μας θυμίζει την κινηση των αγορών μετά την ανακάλυψη του εμβολιου της Pfizer

β) Δεν φαίνεται να υπάρχει ο αναμενόμενος ενθουσιασμός στην αγορά, o οποιος λογικά θα έπρεπε να υπάρχει μετά την χθεσινή, μεγάλη άνοδο στις αμερικανικές αγορές.

γ) Η άνοδος, που το πρωι μας φαινόταν, σχεδόν σίγουρη, δεν είναι πλέον και τόσο βέβαιη, ότι θα συμβεί στο επόμενο διάστημα

δ) Από την πλευρά μας διατηρούμε τις αποψεις και την στρατηγική που έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα.