Στις αγορές βγαίνει και η Τράπεζα Πειραιώς με νέο senior preferred ομόλογο

16 Νοεμβρίου 2022, 17:26 | Τράπεζες

Στις αγορές βγαίνει και η Τράπεζα Πειραιώς με νέο senior preferred ομόλογο

Στις αγορές για την έκδοση νέου senior preferred ομολόγου βγαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας ανάλογες κινήσεις από τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL.

Η Πειραιώς έδωσε σήμερα εντολή στις Goldman Sachs Bank Europe και UBS Investment Bank να "τρέξουν" την έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απροόπτου.

To νέο ομόλογο θα είναι sub-benchmark, δηλαδή μεγέθους κάτω των 500 εκατ. ευρώ (και πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ), ενώ θα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα τρία έτη, δηλαδή θα είναι τύπου 4NC3. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β1 από την Moody’s και Β από την S&P.

Η κίνηση της Πειραιώς έρχεται έπειτα από τα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από την Moody’s. Ο οίκος α αναβάθμισε την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Πειραιώς σε Ba3 από Β2 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε B1 από B3, αντανακλώντας το de-risking του ισολογισμού της με τη σημαντική μείωση των NPEs καθώς και την ισχυρή λειτουργική της κερδοφορία.

Η Πειραιώς είχε βγει τελευταία φορά στις αγορές τον Οκτώβριο του 2021 με πράσινο senior preferred ομόλογο εξαετούς διάρκειας, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,875% όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση ΑΤ1 τίτλου τον Ιούνιο του ίδιου έτους, (η πρώτη σχετική έκδοση για ελληνική τράπεζα), όπου είχαν αντληθεί 600 εκατ. ευρώ, με το τελικό κουπόνι να διαμορφώνεται στο 8,75%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου, ο δείκτης MREL της Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 18,3%. Σε πρόσφατο report της η Axia Research είχε εκτιμήσει πως η Πειραιώς θα χρειαστεί να εκδώσει 2,3 δισ. ευρώ πρόσθετους τίτλους MREL έως τα τέλη του 2025 για την επίτευξη του στόχου για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων. Ο ενδιάμεσος μη δεσμευτικός στόχος MREL για το 2022 είναι στο 19% και η Axia προέβλεπε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μία μικρή έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Πειραιώς στα τρελή του 2025 θα έχει ξεπεράσει τον τελικό στόχο MREL, φτάνοντας στο 27%.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr