Γέλεν: Η αγορά κρυπτονομισμάτων χρειάζεται ισχυρότερη εποπτεία

17 Νοεμβρίου 2022, 10:37 | Διεθνείς Αγορές

Γέλεν: Η αγορά κρυπτονομισμάτων χρειάζεται ισχυρότερη εποπτεία

Δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX

Υπέρ της ισχυρότερης εποπτείας των αγορών κρυπτονομισμάτων τάχθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της FTX.

«Η πρόσφατη αποτυχία ενός μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και ο ατυχής αντίκτυπος που προέκυψε για τους κατόχους και τους επενδυτές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων καταδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η Γέλεν, χωρίς να κατονομάζει άμεσα το FTX.

Κίνδυνοι

Το υπουργείο Οικονομικών και άλλες ρυθμιστικές αρχές είχαν εντοπίσει κινδύνους στις αγορές κρυπτογράφησης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων «της ανάμειξης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, της έλλειψης διαφάνειας και των συγκρούσεων συμφερόντων», οι οποίες ήταν «στο επίκεντρο των πιέσεων που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αγορά κρυπτογράφησης», δήλωσε η Γέλεν.

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να επιβάλλεται αυστηρά στις αγορές κρυπτογράφησης και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν τυχόν ρυθμιστικά κενά, πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ενώ η ζημία έχει ως επί το πλείστον περιοριστεί εντός των αγορών κρυπτογράφησης, οι δεσμοί της με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα «θα μπορούσαν να εγείρουν ευρύτερες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποίησε επίσης η Τζάνετ Γέλεν.

Οι παρατηρήσεις της απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών σε διήμερες ακροάσεις στο Κογκρέσο, στις οποίες δήλωσαν ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις ήταν περιορισμένες από την κατάρρευση του FTX και άλλες αναταραχές στις αγορές κρυπτογράφησης φέτος.

 

Πηγή:ot.gr