Πρώτες σκέψεις για το 2023. Ποιά είναι τα τρία κρίσιμα σημεία;

17 Νοεμβρίου 2022, 10:44 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Πρώτες σκέψεις για το 2023. Ποιά είναι τα τρία κρίσιμα σημεία;

Όπως, συνήθως, κάνουν τα περιοδικά τέτοια εποχή του χρόνου, έτσι και μεις, προετοιμάζουμε μία μελέτη σχετικά με τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών κατά τον επόμενο χρόνο.

Θέλουμε να μοιραστούμε μερικές πρώτες σκέψεις, για το πώς βλέπουμε να εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Βέβαια, λένε ότι “ο Θεός βλέπει τα σχέδια και τις προβλέψεις των ανθρώπων και γελά”.

Έτσι θα γέλασε και κατά το 2022, χρονιά όπου ανατράπηκαν τα πάντα.

Ίσως ανατραπούν και κατά το 2023. Ναι, ίσως ανατραπούν. Όμως, εμείς έτσι βλέπουμε το περιβάλλον σήμερα, έτσι το μεταφέρουμε, λαμβάνοντας υπόψη και κάθε “προβλέψιμο απρόβλεπτο παράγοντα”!

 

Υπό κανονικές συνθήκες, το 2023 μπορεί να είναι μία πολύ καλή χρονιά για την ελληνική αγορά. Βέβαια, θα υπάρξουν -εσωτερικοί και εξωτερικοί- οικονομικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες που θα επιδράσουν, αλλά αυτούς θα τους εξετάσουμε στο ερχόμενο τεύχος.

 

Κατά την άποψή μας, τρία θα είναι τα βασικά στοιχεία που θα προσδιορίσουν και που θα δώσουν “χρώμα” στη χρονιά:

α) Το μέγεθος της ανάπτυξης - πολλοί μειώνουν σημαντικά το μέγεθος της προσδοκόμενης ανάπτυξης για το 2023, ενώ άλλοι αναφέρουν ακόμη και ύφεση. Η δική μας πρόβλεψη, κινείται μεταξύ του +2,0% έως +2,7%, όμως ακόμη είναι νωρίς για να βασιζόμαστε σ’ αυτή.

β) Οι εκλογές -πότε θα γίνουν, ποιός θα τις κερδίσει και αν θα υπάρξουν επαναληπτικές.

γ) Το μέρισμα των τραπεζών - αν επιτραπεί στις τράπεζες να δώσουν μέρισμα, τότε θα έχει λήξει και επισήμως μια περιπέτεια -η μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος- που ταλαιπώρησε, σμίκρυνε και μεταμόρφωσε το κλάδο. Ο κλάδος, θα ξεκινήσει τη φυσιολογική πορεία μεγέθυνσής του, πορεία που θα παρασύρει ανοδικά και ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Και η πρόβλεψή μας; Αν όλα πάνε καλά στο εσωτερικό και το εξωτερικό (τώρα, τί σημαίνει αυτό το “καλά” είναι ένα άλλο ζήτημα), τότε, του χρόνου τέτοια εποχή, ο Γενικός Δείκτης θα είναι τετραψήφιος, ενώ το δεύτερο ψηφίο, θα μπορούσε να είναι και “4”, ή και “5”. Οψόμεθα…

 

Προς το παρόν, πρέπει, με προσοχή, να περιμένουμε μια κατάλληλη στιγμή για να επεισέλθουμε στην αγορά.

 

Δύο σχόλια από τη χθεσινή συνεδρίαση: α) Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την εξαιρετική πορεία της ΟΤΟΕΛ. Αυτή, ετοιμάζεται για επιστροφή κεφαλαίου, € 1,00 ανά μετοχή. Εκτιμούμε ότι, αυτό το € 1,00 που θα κοπεί μετά τη διανομή, θα ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα στην τιμή. β) Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΣΑΡ φέτος (διακοπή συνεργασίας με Estee Lauder και αύξηση του κόστους), μέσα από το 9μηνό της, η εταιρία δείχνει ότι μπορεί να ανακάμψει. Γύρω από τα € 6,00, η τιμή είναι ικανοποιητική.