Πώς διαβάζουν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα των τραπεζών

18 Νοεμβρίου 2022, 09:49 | Τράπεζες

Πώς διαβάζουν οι επενδυτικοί οίκοι τα αποτελέσματα των τραπεζών

Εύσημα δίνουν στις ελληνικές τράπεζες οι αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων και εγχώριων χρηματιστηριακών, κάνοντας λόγο για ισχυρές αποδόσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για το γ΄ τρίμηνο του έτους, θετοντάς υψηλότερα τον πήχυ για τα ετήσια αποτελέσματα.

Η συνεπής βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας και των κεφαλαιακών δεικτών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων συνθέτουν ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο για τα ετήσια αποτελέσματα. Συνολικά τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα κατέγραψαν το προηγούμενο τρίμηνο οργανικά κέρδη που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (956 εκατ.), ενώ οι δείκτες NPE παρέμειναν σε μονοψήφια νούμερα για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, χωρίς ουσιαστικές ενδείξεις για ενίσχυση των επισφαλειών εν μέσω επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.

"Οι τράπεζες φάνηκαν συνεπείς με την υποσχέσεις τους και από ότι φαίνεται θα φέρουν περισσότερα από όσα υποσχέθηκαν στην αρχή της χρονιάς στους μετόχους τους, σε επίπεδο επιδόσεων τουλάχιστον. Οι βελτιώσεις στις βασικές γραμμές της οργανικής κερδοφορίας συνεχίστηκαν ενώ τα ζητήματα που έχουν μπροστά τους (MREL, πλειστηριασμοί) αντιμετωπίζονται χωρίς μεγάλη δυσκολία", αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή για το σύνολο του κλάδου.

Eurobank: Πρόκειται για το συστημικό ίδρυμα με την πιο επιθετική αναθεώρηση στόχων της για το 2022, αφού η διαφορά στα ενήμερα δάνεια αναμένεται να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ, ενώ το οργανικό αποτέλεσμα αναμένεται να αγγίξει το 1,1 δισ. ευρώ από 865 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,5%.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, πρόκειται για "ακόμη μια φορά που η Eurobank καταγράφει ισχυρά top-line αποτελέσματα, με καθαρά κέρδη 173 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, το bottom line κυμάνθηκε κατά 2% χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ίδιας, γεγονός που αποδίδεται σε τρίτους παράγοντες. "Τα βασικά έσοδα ήταν κατά 2% καλύτερα χάρη στα υψηλότερα έσοδα από τόκους και χρεώσεις, ενώ τα κόστοι και οι προβλέψεις κυμάνθηκαν εντός εκτιμήσεων", αναφέρει.

Στους κινδύνους για τα επόμενα τρίμηνα, η JP Morgan "βλέπει" τη βραδύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη σε μακροοικονομικό επίπεδο γεγονός που εντείνει τους κινδύνους για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού με δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως δεύτερο σημαντικό παράγοντα κινδύνου επισημαίνει τον χαμηλότερο ρυθμό επέκτασης του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου και ως τρίτο παράγοντα το ενδεχόμενο η αξία των μετόχων να απομειωθεί λόγω dilution σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το DTC εάν στο μέλλον καταγραφούν ζημιές.

Η Deutsche Bank διακρίνει "θετικές τάσεις" στα αποτελέσματα της Eurobank, τις οποίες χαρακτηρίζει προβλέψιμες και καθησυχαστικές όσον αφορά στην προοπτική ισχυρής ανάκαμψης της κερδοφορίας για το σύνολο του έτους. Κάνει δε λόγο για "στέρεες προοπτικές" για το 2023 και συστήνει "διακράτηση" (hold) της μετοχής.

Εθνική Τράπεζα: Η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τα οργανικά κέρδη της στα 600 εκατ. ευρώ, από 490 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει λιγότερα NPEs στο τέλος της χρονιάς στην περιοχή του 5% έναντι 6% αρχικά.

Στην έκθεσή της για τα αποτελέσματα 9μήνου της ΕΤΕ, η Citi κάνει λόγο για ισχυρή υπεραπόδοση έναντι των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου και υπογραμμίζει την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για το σύνολο του έτους. "Η ETE ξεπέρασε κατά 30% τις εκτιμήσεις της για τα αποδοτέα κέρδη και κατά 23% για τα βασικά λειτουργικά κέρδη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνουν δε οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας ότι η διοίκηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική όσον αφορά στη δημιουργία νέου κύματος NPE, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που τρέχει για το επόμενο έτος. Κάνει λόγο για "αμυντικό" χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει κυρίως εκθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς που απολαμβάνουν υψηλά περιθώρια κέρδους. Η σύσταση της Citi για την Εθνική είναι "αγορά".

Το ίδιο συστήνει και για την Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει την πρόοδο που έχει καταγράψει η ΕΤΕ σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, πιστωτικής ποιότητας και δημιουργίας κεφαλαίων.

Ως σημαντικότερους κινδύνους επισημαίνει τις επιδεινούμενες μακροοικονομικές συνθήκες, τις μη ευνοϊκές εξελίξεις σε ρυθμιστικό επίπεδο, την εντατικοποίηση του ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμολόγησης και όγκων, τη χαμηλότερη από το αναμενόμενο επέκταση του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου, την ουσιαστική ενίσχυση της αντίληψης του κινδύνου με αντίκτυπο στο κόστος κεφαλαίου και την αποτίμηση και τις αρνητικές εκπλήξεις σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Τράπεζα Πειραιώς: H καθαρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ από περίπου 480 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Ο δείκτης NPE στο τέλος της χρονιάς θα βρίσκεται κάτω από 8% από περίπου 8%.

"Νέος γύρος ισχυρών αποτελεσμάτων, με την βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών να υπερβαίνει τις προσδοκίες", αναφέρει στην έκθεσή της για την τράπεζα η JP Morgan. "Όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, το top-line momentum είναι πολύ ισχυρό, με τα έσοδα από τόκους (NII) να ενισχύονται κατά 8% και από τα κέρδη κατά 4% σε τριμηνιαία βάση", σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, η ισχυρή ανάπτυξη του NII οφείλεται στις υψηλές αποδόσεις του δανειακού χαρτοφυλακείου και του χαρτοφυλακίου τίτλων, απορροφώντας "με άνεση" την αρνητική επίπτωση από την απόσυρση του διευκολυντικού μέτρου TLTRO της ΕΚΤ στα τέλη Ιουνίου.

"Τα μικρότερα σχετικά κεφαλαιακά μαξιλάρια της Πειραιώς εξακολουθούν να μας προβληματίζουν, ωστόσο, μετά από μια σειρά από ενέργειες όπως συνθετικές τιτλοποιήσεις και διαθέσεις στοιχείων ενεργητικού, ο όμιλος έχει ξεπεράσει τους στόχους του business plan που έχει καταρτίσει", σημειώνουν οι αναλυτές. Συμπερασματικά, η JP Morgan συστήνει "αγορά" (overweight) για τη μετοχή της Πειραιώς.

Alpha Bank: Σημαντική είναι η βελτίωση στα μεγέθη τρίτου τριμήνου αλλά και στις εκτιμήσεις της Alpha Βank για το 2022. Το εισόδημα από τόκους αναμένεται να αυξηθεί στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ σε στο σύνολο του έτους, αυξάνοντας τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη στα 400 εκατ. ευρώ από 330 εκατ. ευρώ αρχικά, ενώ τα NPEs αναμένεται να υποχωρήσουν στο 7% από 8%.

Ο επενδυτικός οίκος Mediobanca επισημαίνει τα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας για το γ΄τρίμηνο, με τα επιτόκια να αποτελούν την βασική κινητήρια δύναμη της βελτίωσης των μεγεθών και, ιδίως, των καθαρών εσόδων από τόκους (NII). Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλουν περαιτέρω οι επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός και η ύφεση αναμένεται να συμπιέσουν τα κόστη.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, η Alpha κατέγραψε 93 εκατ. ευρώ το Q3, υποαποδίδοντας σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 115-127 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή φορολόγηση, καθώς τα βασικά λειτουργικά στοχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Σε επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών, η Alpha καταγράφει δείκτη CET1 στα επίπεδα του 12,1%, ενώ προγραμματίζει νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις για το 2023, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης. "Βλέπουμε θετικά την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας, καθώς δημιουργεί περιθώρια για ελιγμούς εν μέσω δυσχερών και αβέβαιων οικονομικών συνθηκών", σημειώνει η έκθεση. Ο οίκος διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή.

Συνολικά για τον κλάδο, το γ’ τρίμηνο ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς τα εμπρός χωρίς την υποστήριξη σημαντικών εκτάκτων, σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή. "Οι τράπεζες εμφάνισαν 508 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας που εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων τους (25 δισ. ευρώ) βοηθά στην σταδιακή μείωση των αναβαλλόμενων στοιχείων του παθητικού", αναφέρει. Τονίζεται δε ότι η παράμετρος αυτή δεν είναι αμελητέα, καθώς στην ποιότητα των κεφαλαίων θα κριθεί το ύψος των μερισμάτων που - όχι πολύ μακριά από σήμερα- θα επανεκκινήσουν να μοιράζουν οι τράπεζες.

 

Βάσω Αγγελέτου

Πηγή: capital.gr