Προτεραιότητα για τις τράπεζες η αύξηση των κερδών

18 Νοεμβρίου 2022, 10:17 | Τράπεζες

Προτεραιότητα για τις τράπεζες η αύξηση των κερδών

Περαιτέρω µείωση του συνολικού δείκτη NPEs των ελληνικών τραπεζών στο 6,6% αναμένει ο οίκος αξιολόγησης S&P το 2023, από 8,6% που θα διαμορφωθεί φέτος, ενώ θα συνεχιστεί η αύξηση των νέων δανείων με ρυθμούς της τάξεως του 3%.

Τα «μεγάλα θέματα» για τον κλάδο το νέο έτος είναι, όπως επισημαίνει, η υποχρέωση για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων MREL σε ένα περιβάλλον ακριβής πλέον χρηματοδότησης, καθώς και η αποεπένδυση του ΤΧΣ, που θα δημιουργήσει μια νέα εποχή για τις τράπεζες.

Οπως σημειώνει η S&P στο πλαίσιο της νέας της έκθεσης για τις προοπτικές των τραπεζών διεθνώς, έπειτα από το πρόγραμμα «Ηρακλής» η προσοχή του ελληνικού κλάδου στρέφεται στην ανάκαμψη της κερδοφορίας. Η χρήση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό λόγω της στήριξης που θα δώσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία τοποθετείται στο 1,7% το 2023. Οι δείκτες NPEs των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν κάτω από το 10% φέτος με τη βοήθεια του «Ηρακλή», ενώ αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν κάτω του 7%, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς το πρόγραμμα έληξε τον Οκτώβριο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα θα επιβαρυνθεί.

Πάντως, όπως προειδοποιεί ο οίκος, οι κίνδυνοι για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένουν αυξημένοι λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, του παγκόσμιου πληθωριστικού σοκ και της επιταχυνόμενης ποσοτικής σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να είναι χαμηλή, ενώ οι προοπτικές βελτίωσης παραμένουν περιορισμένες. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις συνεχίζουν να αποτελούν πάνω από το 65% του βασικού κεφαλαιακού δείκτη των τραπεζών, τονίζει.

Πάντως, το σημαντικό είναι πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κερδοφορία, με στήριξη από το χαμηλότερο κόστος κινδύνου, την αύξηση της ζήτησης για νέα δάνεια πιστώσεων και τη βελτίωση των λειτουργικών τάσεων, ενώ η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ωφελήσει τα περιθώρια επιτοκίου.

Η S&P αναμένει ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (κάτω από τις 100 μονάδες βάσης) για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες, δεδομένου ότι έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις NPEs. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, ενέχουν ωστόσο κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού. Επίσης, αναμένει ότι τα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθούν κατά 3%-4%, αν και η πιθανότητα υποαπόδοσης παραμένει υψηλή λόγω μακροοικονομικών κινδύνων.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: kathimerini.gr