Το πρώτο data center της Microsoft στα Σπάτα

18 Νοεμβρίου 2022, 10:36 | Ξένες Εταιρίες

Με τη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) συνεχίζεται η διαδικασία της αδειοδότησης για την κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ΣΜΠΕ το κέντρο δεδομένων της αμερικάνικης εταιρείας στα Σπάτα θα έχει δυναμικότητα 19,2 MW. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από όσα έχουν μέχρι σήμερα ανακοινωθεί.

Η ίδια εταιρεία σχεδιάζει ακόμα δύο κέντρα δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί δυναμικότητας 9,6 MW και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Ο φορέας των τριών κέντρων δεδομένων είναι ειδικότερα η Microsoft Operations και το συνολικό της επενδυτικό σχέδιο υπό την ονομασία «Investment in Data Centers in Greece» με προϋπολογισμό που εκτιμάται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις του ν. 4864/2021.

Το κέντρο δεδομένων στα Σπάτα θα κατασκευαστεί σε δύο οικόπεδα που έχει αγοράσει η Microsoft, συνολικής επιφάνειας 84.538 τ.μ. (περίπου 1,5 χιλ. βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 χιλ. ανατολικά της Αθήνας και 5 χιλ. βόρεια του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος).

Η Microsoft λειτουργεί σήμερα περίπου 200 Κέντρα Δεδομένων σε 34 χώρες, που είναι συνδεδεμένα με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, επίγειων και οπτικών ινών. Το Microsoft cloud εξυπηρετεί περίπου 1 δισεκατομμύριο πελάτες και περίπου 20 εκατομμύρια εταιρείες παγκοσμίως.

Το Ελληνικό Κέντρο Δεδομένων θα ενταχθεί στο παγκόσμιο αποτύπωμα των περιοχών cloud της Microsoft, το οποίο θα περιλαμβάνει συνολικά 63 διαφορετικές περιοχές.

Όπως επισημαίνεται το όφελος από την επένδυση αυτή είναι η επιτάχυνση του μετασχηματισμού πολλών επιχειρήσεων με συνέπεια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.

Συνολικά στην εγκατάσταση του κέντρου δεδομένων στα Σπάτα θα απασχολούνται περί τα 100 άτομα. Οι κύριες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν κατά τη φάση λειτουργίας του είναι στους τομείς της Ασφάλειας, της Λειτουργίας Εγκαταστάσεων και της Πληροφορικής.

 

Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: naftemporiki.gr