"Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο TTF: Προκαθορισμένο το όριο της τιμής και υπό προϋποθέσεις το φρένο στις αυξήσεις "

18 Νοεμβρίου 2022, 10:57 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

"Η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο TTF: Προκαθορισμένο το όριο της τιμής και υπό προϋποθέσεις το φρένο στις αυξήσεις "

Υπό προϋποθέσεις που θα συντρέξουν συνδυαστικά θα ενεργοποιείται ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου - πλαφόν», σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης που απέστειλε η Κομισιόν στους 27 υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε.

Χθες έγινε μία πρώτη διαπραγμάτευση μεταξύ εκπροσώπων των αντιπροσωπειών των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες επί του «περιγράμματος» του διορθωτικού μηχανισμού. Απομένουν λίγες μέρες, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου οπότε και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα κληθεί να συζητήσει και να επιχειρήσει μία πρώτη απόπειρα συμφωνίας. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές θεωρούν πως αν και η πρόταση της Ευρ. Επιτροπής επιδιώκει να συμβιβάσει τα δύο μπλοκ της Ε.Ε., το ένα της Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βελγίου και το δεύτερο της Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και Ουγγαρίας, εντούτοις το θέμα του πλαφόν θα παραπεμφθεί σε επόμενη σύνοδο των 27 υπουργών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που παρουσιάζει το energypress (βλ. αναλυτικά στα συνοδευτικά αρχεία),  ο μηχανισμός που προτείνει η Ευρ. Επιτροπή βασίζεται σε δύο κριτήρια:

  • Να δρα ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο απέναντι σε υπερβολικές και ακραία υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και
  • Να ενεργοποιείται μόνο αν οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (συγκριτικά με διεθνείς αγορές) προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές διαταραχές των συμβολαίων προμήθειας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Στο κείμενο της Κομισιόν αναφέρεται ως περίπτωση υπερβολικών τιμών, η περίοδος του Αυγούστου 2022 (350 ευρώ/MWh). Μάλιστα, προτείνεται πως αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν και το όριο κατά το οποίο θα ενεργοποιείται ο συγκεκριμένος μηχανισμός.

Ο μηχανισμός ουσιαστικά, συνεχίζει το κείμενο του σχεδίου πρότασης, θα αποτελείται από ένα ανώτατο όριο ασφαλείας για την τιμή του συμβολαίου του «επόμενου μήνα – month ahead TTF», το οποίο είναι και το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν προτείνει το όριο ασφαλείας να ενεργοποιείται όταν η τιμή του TTF φθάνει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και αν η αύξηση της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε παρόμοια αύξηση της διεθνούς αγοράς (σε σύγκριση με τις τιμές LNG)

Πιο συγκεκριμένα η περιγραφή που κάνει η Κομισιόν είναι να προκαθοριστεί συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. δεν ορίζεται στο σχέδιο κειμένου το ύψος). Πληροφορίες μιλούν για τιμή στα 200 ευρώ/MWh και ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται υπό δύο προϋποθέσεις:

  • Αν η τιμή του month ahead TTF ξεπερνά το προαναφερόμενο όριο για συγκεκριμένες εβδομάδες (σ.σ. πάλι δεν αναφέρεται η διάρκεια, με τις πληροφορίες να μιλούν για δύο εβδομάδες) και
  • Αν το spread ανάμεσα στις τιμές spot TTF και στις τιμές spot ενός καλαθιού LNG κινείται πάνω από συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. δεν προσδιορίζεται το ύψος) και για συγκεκριμένες μέρες (σ.σ. πάλι δεν αναφέρεται ο αριθμός)

Επιπλέον θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για περιπτώσεις που ο μηχανισμός προκαλέσει ακούσιες συνέπειες, ενώ στη διάρκεια ενεργοποίησης του θα επιθεωρείται μηνιαίως.

Η πρόταση αυτή απέχει κατά πολύ από την αντίστοιχη της Ελλάδας, ενώ να σημειωθεί πως το ύψος της τιμής που θα μπαίνει το φρένο θα είναι όπως όλα δείχνουν κατά πολύ υψηλότερο από τα σημερινά επίπεδα (100 με 120 ευρώ/MWh).

Κωνσταντίνος Φιλίππου

 

Πηγή:energypress.gr