Επενδύσεις: Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις αγορές το 2023

21 Νοεμβρίου 2022, 10:58 | Διεθνείς Αγορές

Επενδύσεις: Οι προβλέψεις των διεθνών οίκων για τις αγορές το 2023

Τα outlooks για το 2023 των μεγάλων επενδυτικών οίκων άρχισαν να κυκλοφορούν, όπως συνηθίζεται στα μέσα και έως τα τέλη Νοεμβρίου κάθε έτους, με τη γενικότερη... γεύση που αφήνουν να είναι πως το νέο έτος θα είναι ένα ξεκάθαρα δύσκολο έτος για τις αγορές.

Η φετινή χρονιά είχε ξεκινήσει με πολλές ελπίδες: η πανδημία επιτέλους εξασθενούσε, η οικονομία ανέκαμπτε και ο δείκτης-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, S&P 500, έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Ιανουάριο. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε το 2021, αλλά οι αγορές πίστευαν ότι οι κεντρικές τράπεζες είχαν τον έλεγχο. Καθώς πλησιάζει το 2023, οι προοπτικές φαίνονται διαφορετικές και πιο ζοφερές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον ένατο μήνα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει περαιτέρω ενεργειακούς πονοκεφάλους το 2023, ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι από τις πιο αδύναμες των τελευταίων 40 ετών. Και ίσως το πιο σημαντικό, ο πληθωρισμός ανάγκασε τις δυτικές κεντρικές τράπεζες σε έναν ιλιγγιωδώς γρήγορο ρυθμό ανόδου των επιτοκίων − ένα πραγματικό "σοκ και δέος" της πολιτικής, τη στιγμή που μόλις πριν από λίγους μήνες τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ εφάρμοζαν ποσοτική χαλάρωση.

Πολλοί θα σκεφτούν πως η ισχυρή διόρθωση 15%-20% που έχουν ήδη σημειώσει πολλές αγορές σημαίνει πως τα χειρότερα έχουν αποτιμηθεί και οι κεντρικές τράπεζες οδεύουν στο τέλος της σύσφιξης. Οι διεθνείς οίκοι, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και δεν αισιοδοξούν.

Λιγότερο bullish o μεγαλύτερος ταύρος της Wall Street

O Μάρκο Κολάνοβιτς, ο επικεφαλής έρευνας μετοχών της J.P. Morgan και ο πιο "ηχηρός" ταύρος της Wall Street, γίνεται όλο και λιγότερο αισιόδοξος για τις προοπτικές των αγορών. Όπως σημείωσε σε νέα έκθεση του οίκου την περασμένη εβδομάδα, μειώνει περαιτέρω την overweight θέση του στις μετοχές, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν υψηλοί. Σημειώνεται πως ο ίδιος τον Οκτώβριο είχε επίσης μειώσει το ρίσκο του στις αγορές λόγω των αυξανόμενων κινδύνων για τις μετοχές από τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το γεωπολιτικό σκηνικό.

Όπως σημείωσε, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Οκτώβριο προκάλεσαν τη μεγαλύτερη έκπληξη από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός σεναρίου ήπιας προσγείωσης. Ωστόσο, με το επιτόκιο της Fed να αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 5%, μια ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί, εκτός εάν η Fed αλλάξει κάθετα στάση. Ως εκ τούτου, η αισιοδοξία της J.P. Morgan για τις μετοχές μειώνεται, όπως τόνισε, λόγω των ακόμη αυξημένων κινδύνων ύφεσης και του κινδύνου τα στοιχεία του πληθωρισμού του Οκτωβρίου να αποτύχουν να μειώσουν την προθυμία των κεντρικών τραπεζών να ωθήσουν την πολιτική σε πιο περιοριστικό έδαφος.

"Ενώ παραμένουμε overweight στις μετοχές και θετικοί μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιούμε το πρόσφατο απότομο ράλι ως ευκαιρία να μειώσουμε τις θέσεις μας, δεδομένων των παραπάνω κινδύνων", όπως τόνισε.

Με την πιθανότητα μιας ομαλής προσγείωσης της οικονομίας να είναι σημαντική, αλλά με τους κινδύνους ύφεσης να είναι ακόμη δυσάρεστα υψηλοί, η JPM προσαρμόζει το χαρτοφυλάκιό της με τα εξής:

1) Κλείνει τη σύσταση long θέσεων στο δολάριο ΗΠΑ,

2) επαναφέρει τη σύσταση "Neutral" στις αναδυόμενες αγορές, από "Underweight",

3) αυξάνει την έκθεσή της στα εταιρικά ομόλογα, με επίκεντρο τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, για να κλείσει την underweight θέση που είχε στην πιστωτική αγορά,

4) μειώνει τις overweight θέσεις της στις μετοχές λόγω των αυξημένων κινδύνων ύφεσης και του ισχυρού προσφάτου ράλι και

5) αντιστρέφει την προηγούμενη έκκλησή της για overweight θέσεις στα εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ έναντι των ευρωπαϊκών, καθώς η Ευρώπη προσφέρει μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Παραμένει επίσης overweight στα εμπορεύματα λόγω των πιθανών επιπτώσεων από τη χαλάρωση των περιορισμών της COVID στην Κίνα και ως αντιστάθμιση για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό.

"Παραμένουμε της άποψης ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά βλέπουμε ένα όλο και πιο δύσκολο αναπτυξιακό σκηνικό το 2023, εάν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών παραμείνουν περιοριστικές", τονίζει η J.P. Morgan.

Νέα βουτιά στις διεθνείς αγορές έως τα μέσα του 2023

Εμμένει η Capital Economics στην άποψή της ότι το ράλι των μετοχών θα αντιστραφεί καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, προβλέποντας νέα βουτιά έως και 20% στις αγορές έως τα μέσα του 2023, παρά το πρόσφατο ράλι.

Οι διεθνείς αγορές σημείωσαν ισχυρή άνοδο τις προηγούμενες μέρες λόγω της θετικής έκπληξης από τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, με το ράλι που σημείωσε ο S&P 500 την ημέρα της ανακοίνωσης των στοιχείων να αγγίζει το 5,5% και να αποτελεί τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές του 2020, ενώ ο δείκτης έχει ανακάμψει κατά 10% από τα πρόσφατα χαμηλά του.

Όπως τονίζει ωστόσο η Capital Economics, τα μεγάλα ημερήσια ράλι δεν είναι ασυνήθιστα εν μέσω των bear markets. Το συγκεκριμένο ράλι του S&P 500 ήταν το 15ο μεγαλύτερο που έχει καταγράψει ο δείκτης από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Όμως τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα τέτοια ράλι σημειώθηκαν κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και στις αρχές του 2020, και αρκετά πριν ο δείκτης αγγίξει τα χαμηλά του για εκείνη την περίοδο.

Kατά την άποψη του οίκου, η Fed δεν αναμένεται να αλλάξει στάση και να πραγματοποιήσει στροφή έπειτα από ένα μόνο θετικό στοιχείο για τον πληθωρισμό, και οι αξιωματούχοι έσπευσαν να το τονίσουν αυτό στις αρχές της εβδομάδας. "Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί και ταχύτερα από ό,τι αναμένεται, η ρητορική της Fed σίγουρα θα γίνει ηπιότερη και οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω", τονίζει η Capital Economics. "Αυτό θα δώσει στις αγορές νέα ώθηση", όπως προσθέτει.

Είμαστε ακόμη μακριά όμως από αυτό το σημείο, σημειώνει, και είναι ακόμη νωρίς για να γίνει πιο θετική για τις μετοχές. Ο κίνδυνος-κλειδί για τις μετοχές κατά την άποψή της είναι οι προοπτικές της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των εταιρειών. Αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα απογοητεύσει το επόμενο έτος, με την οικονομία των ΗΠΑ να εισέρχεται τελικά σε ύφεση, αν και ήπια, ενώ πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπουν επίσης σε ύφεση. Είναι σαφές πως αυτό δεν έχει αποτιμηθεί στις αγορές μετοχών, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των εισηγμένων, τονίζει η Capital Economics.

"Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η βιωσιμότητα του προσφάτου ράλι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από τα στοιχεία του πληθωρισμού, αλλά και από τα οικονομικά στοιχεία καθώς και την εταιρική κερδοφορία", σημειώνει. "Προς το παρόν είμαστε της άποψης ότι η κερδοφορία θα απογοητεύσει και θα ωθήσει τις αγορές σε περαιτέρω διόρθωση", τονίζει η Capital Economics. Όπως εκτιμά, ο S&P 500 θα σημειώσει βουτιά στις 3.200 μονάδες μέχρι τα μέσα του 2023, δηλαδή της τάξης του 20% από τα τρέχοντα επίπεδα και 34% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά, ενώ αναμένει πως και οι υπόλοιπες αγορές διεθνώς θα καταγράψουν παρόμοια πτώση.

Cash is King – Οι μετοχές δεν έχουν ακόμη πιάσει "πάτο"

Από την πλευρά της, η Barclays ψηφίζει "μετρητά" για το 2023, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα οποία κάνουν αυτήν τη στρατηγική ιδιαίτερα κερδοφόρα, τη στιγμή που ενέχει μάλιστα και μηδενικό επενδυτικό ρίσκο. "Αν αναγκαζόμασταν να επιλέξουμε μεταξύ μετοχών και ομολόγων, θα συστήναμε στάση overweight στα ομόλογα. Ωστόσο, τα μετρητά θα είναι ο πραγματικός νικητής του 2023, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να είναι πιθανό να ανέλθουν στο 4,5% ή υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί για αρκετά τρίμηνα", όπως τονίζει στην έκθεσή της για τις προοπτικές του νέου έτους.

Τα ομόλογα έχουν υποαποδώσει σε μεγάλο βαθμό έναντι των μετοχών το 2022 και η βρετανική τράπεζα βλέπει πλέον πολύ περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω διόρθωση. Αυτή η απόκλιση στην απόδοση καθιστά την κατανομή περιουσιακών στοιχείων για το 2023 μια ευκολότερη απόφαση από ό,τι ήταν φέτος.

"Μπορεί να φαίνεται περίεργη η στιγμή να υιοθετήσουμε αυτή την άποψη, με τον S&P 500 να σημειώνει ένα εντυπωσιακό ράλι το τελευταίο διάστημα λόγω της θετικής έκπληξης από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ", όπως επισημαίνει. Η κίνηση αυτή (σ.σ. το ράλι), ωστόσο, δείχνει πόσο εστιασμένοι είναι οι επενδυτές μετοχών στην πολιτική της Fed ως κινητήρια δύναμη των αγορών μετοχών, και είναι κατανοητό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι κύκλων αύξησης των επιτοκίων, οι επενδυτές αντιμετώπισαν οποιαδήποτε παύση της Fed ως παράγοντα για την υπεραπόδοση των μετοχών. Αλλά σχεδόν σε καθέναν από τους έξι κύκλους από τα μέσα της δεκαετίας του '80, η Fed σταμάτησε τις αυξήσεις πολύ πριν από μια επακόλουθη ύφεση, προειδοποιεί η Barclays. Ως αποτέλεσμα, στις περισσότερες από αυτές τις περιόδους οι μετοχές έφτασαν σε νέο υψηλό μεταξύ της περιόδου που η Fed σταμάτησε τη σύσφιξη και της έναρξης της επακόλουθης ύφεσης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Τα θεμελιώδη μεγέθη για τα χρηματιστήρια δεν είναι θετικά, ακόμα και μετά τη διόρθωση του 2022, όπως σημειώνει. Ιστορικά, οι μετοχές αγγίζουν τα χαμηλά τους στη μέση μιας ύφεσης, όχι πριν καν ξεκινήσει. Και αυτή η ύφεση στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, γι' αυτό είναι πιο πιθανό ο "πάτος" της αγοράς να σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι τυπικές διορθώσεις των μετοχών σε περιόδους ύφεσης είναι 30%-35% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Η πτώση 17% στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους είναι, συνεπώς, μόνο στα μισά αυτού του δρόμου. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καλύτερο σημείο εκκίνησης στις αποτιμήσεις, αλλά αντιμετωπίζουν ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό πλαίσιο, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Ωστόσο, έχει αποτιμηθεί η μεγάλη απαισιοδοξία για την Ευρώπη, και έτσι δεν αναμένεται σημαντική συμπίεση στους δείκτες P/Ε.

Ο πληθωρισμός είναι ο Νο 1 φόβος των funds

Οι διεθνείς μετοχές έχουν ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον 309 διεθνών funds.

"Η επενδυτική ψυχολογία είναι ακόμη υπερβολικά bearish", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Μάικλ Χάρτνετ, επισημαίνοντας τα υψηλά επίπεδα θέσεων σε μετρητά, τη χαμηλότερη κατανομή σε μετοχές τεχνολογίας από το 2006 και τις συντριπτικές προσδοκίες για παγκόσμια ύφεση.

Η BofA συνιστά στους επενδυτές να στοιχηματίσουν έναντι του δείκτη S&P 500 εάν αυτός ανέβει πάνω από τις 4.100 μονάδες.

Μεταξύ των λόγων για τους δισταγμούς των επενδυτών περιλαμβάνονται οι ανησυχίες για την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας, με το 73% των ερωτηθέντων να αναμένει το ΑΕΠ να αποδυναμωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, το 77% πιστεύει ότι μια ύφεση "είναι πιθανή", γι' αυτό οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν οι εταιρείες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς αντί κεφαλαιακών δαπανών και εξαγορών, είπε ο κ. Χάρτνετ. Επίσης, το 92% των διεθνών fund managers αναμένει στασιμοπληθωρισμό το 2023, με τον πληθωρισμό να θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, με την επιδείνωση της γεωπολιτικής, τις κεντρικές τράπεζες να παραμένουν επιθετικές και μια βαθιά παγκόσμια ύφεση να ακολουθούν.

Πάντως, η BofA παραμένει bearish για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέποντας νέο sell-off της τάξης του 14% έως το β’ τρίμηνο του 2023, καθώς, όπως τονίζει, οι αγορές κάνουν λάθος σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η BofΑ εκτιμά ότι η αγορά θα απογοητευτεί σε σχέση με τις προσδοκίες που έχει για την οικονομική ανάπτυξη: ενώ η παραγωγή μπορεί να υπερβεί την υποκείμενη ζήτηση για λίγο διάστημα, το ανεκτέλεστο των παραγγελιών που υπάρχει λόγω της COVID και τροφοδοτεί αυτή την υπέρβαση θα κλείσει, γεγονός που θα οδηγήσει την παραγωγή σε ανασύνδεση με την υποκείμενη ζήτηση, οδηγώντας τις αγορές να στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στον PMI των νέων παραγγελιών.

Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η σιωπηρή βελτίωση του PMI, την οποία τιμολογεί η αγορά, είναι απίθανο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι:

α) Η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, καθώς ο πιστωτικός κύκλος αλλάζει ως απάντηση στην πιο ισχυρή νομισματική σύσφιξη των τελευταίων 40 ετών,

β) η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αποδυναμωθεί περαιτέρω ως απάντηση στην άμβλυνση του πιστωτικού κύκλου (ακόμα και πριν ληφθούν υπόψη τυχόν αντίθετοι άνεμοι από την ενεργειακή κρίση) και

γ) υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για μια απότομη επιτάχυνση της ανάπτυξης της Κίνας, με το re-opening να είναι πιθανό να είναι σταδιακό, δεδομένης της άτονης εκστρατείας εμβολιασμού και των χαμηλών επιπέδων φυσικής ανοσίας.

"Έτος καμπής" λόγω πληθωρισμού, επιτοκίων και ανάπτυξης

Την προηγούμενη Πέμπτη η UBS παρουσίασε σε δημοσιογράφους διεθνώς τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές του 2023. Όπως σημείωσε, το 2022 έδειξε πώς οι επιλογές πολιτικής όχι μόνο αυξάνουν την αστάθεια, αλλά έχουν επίσης τη δυνατότητα να αλλάξουν την τροχιά των αγορών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η προσέγγιση της Κίνας για τη διαχείριση της COVID-19, ακόμα και η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε από τον "μίνι Προϋπολογισμό" του Ηνωμένου Βασιλείου, επηρέασαν τις παγκόσμιες οικονομίες μέσω πολλαπλών καναλιών. Το 2023 οι βασικοί κίνδυνοι πολιτικής περιλαμβάνουν μια κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, λάθη οικονομικής πολιτικής στην Κίνα, αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και λάθη νομισματικής ή δημοσιονομικής πολιτικής. "Μπαίνουμε στο "Έτος Καμπών" – για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την ανάπτυξη", τόνισαν οι αναλυτές της UBS. Καθώς το έτος ξεκινά με τον πληθωρισμό υψηλά, τα επιτόκια να αυξάνονται και την ανάπτυξη να μειώνεται, το σκηνικό για τις αγορές είναι σίγουρα δύσκολο.

Κατά την UBS, oι αμυντικοί κλάδοι θα αποδειχθούν σχετικά απομονωμένοι από την αποδυνάμωση της οικονομίας, ενώ οι μετοχές "αξίας" τείνουν να έχουν καλή απόδοση όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Πιο ελκυστικές ευκαιρίες για αγορά κυκλικών και αναπτυξιακών μετοχών ενδέχεται να προκύψουν αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και πτώση των επιτοκίων.

Οι υποβαθμίσεις τις κερδοφορίας των εισηγμένων που θα ακολουθήσουν σημαίνουν ότι το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής δεν είναι ευνοϊκό για τα risk assets τούς επόμενους μήνες, όπως σημείωσε. Ωστόσο, ιστορικά οι αγορές αρχίζουν να αλλάζουν πορεία μεταξύ τριών και εννέα μηνών πριν από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας και των εταιρικών κερδών. Έχοντας αυτό υπόψη, ένα πιο εποικοδομητικό περιβάλλον για τις μετοχές θα αρχίσει να δημιουργείται κατά τη διάρκεια του 2023, καθώς οι αγορές αναμένουν την καμπή στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κερδοφορίας. Η ιστορία μάς δείχνει επίσης ότι η προσπάθεια πρόβλεψης ενός ακριβούς σημείου καμπής για την αγορά μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αποτυχία και ο καλύτερος τρόπος για τους περισσότερους επενδυτές να τοποθετηθούν είναι να διατηρήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συστήνει η ελβετική τράπεζα. Μόλις φτάσει ένα σημείο καμπής, οι αγορές που έχουν ήδη τιμολογήσει τα περισσότερα αρνητικά νέα και όπου οι αποτιμήσεις είναι χαμηλότερες, έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάκαμψης, οι οποίες αναμένεται να είναι οι ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές.

Ελευθερία Κούρταλη

 

Πηγή:capital.gr