Τα 4 σενάρια για δολάριο και αγορές το 2023

21 Νοεμβρίου 2022, 11:00 | Διεθνείς Αγορές

Πτώση της τάξης του 7% καταγράφει τελευταία το δολάριο έναντι των βασικότερων ανταγωνιστών του, έχοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου φτάσει σε υψηλό άνω των 20 ετών και το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι; Το αμερικανικό νόμισμα ακολούθησε μία ξέφρενη ανοδική πορεία από το καλοκαίρι του 2021, καθώς ενισχύθηκε γύρω στο 25%, πριν ξεκινήσει η πρόσφατη υποχώρηση. Μήπως έχουμε να κάνουμε με μία νέα πτωτική τάση της οποίας την εξέλιξη θα δούμε μέσα στο 2023 ή οι παράγοντες που έδωσαν τόσο μεγάλη ώθηση στο δολάριο δεν έχουν… πει την τελευταία τους κουβέντα;

Αναμφίβολα, τα κλειδιά για την πορεία του δολαρίου είναι: α) οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, β) ο πόλεμος στην Ουκρανία, γ) η Κίνα και δ) το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ειδικής σε θέματα αγοράς συναλλάγματος ING, το δολάριο έχει τη δυναμική να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για λίγο ακόμη. Όμως το βασικό μήνυμα για τις διακυμάνσεις και το outlook του 2023, είναι ότι θα κυριαρχήσει η μεταβλητότητα.

Όταν αναφερόμαστε στην αγορά συναλλάγματος, το κυρίαρχο ζεύγος είναι το ευρώ/δολάριο. Είναι το ζεύγος με τη μεγαλύτερη ρευστότητα και αυτό που κινεί τα νήματα στην παγκόσμια αγορά, μάτι που είδαμε να συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Αν, λοιπόν, εξετάσουμε τα πιθανά σενάρια για την πορεία της σχέσης των δύο κορυφαίων νομισμάτων θα έχουμε μία καλή εικόνα για τις προοπτικές της αγοράς.

Η ING παραθέτει τέσσερα σενάρια, το πολύ καλό, το λιγότερο καλό, το λίγο κακό και το κακό:

1.«Σώοι και αβλαβείς»: Το σύμπαν συνωμοτεί για να επιστρέψει η αισιοδοξία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει, ο πληθωρισμός υποχωρεί σε παγκόσμιο επίπεδο και οι κεντρικές τράπεζες σταματούν τις αυξήσεις επιτοκίων. Για τη Fed, αυτό θα σημαίνει ότι τα επιτόκιά της θα κορυφωθούν χαμηλότερα από το 4,50% και σύντομα θα γίνουν μεγάλες μειώσεις επιτοκίων. Στην Ευρώπη κυριαρχούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν και το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται ραγδαία. Παράλληλα, η Κίνα εγκαταλείπει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και το Πεκίνο κατορθώνει να αναστήσει την αγορά real estate. Όλα αυτά, θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα μεγάλο ράλι στις μετοχές, ενώ στην αγορά συναλλάγματος τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών θα λάμψουν και το δολάριο θα υποχωρήσει. Το ευρώ θα φτάσει σταδιακά έως τα 1,18 δολάρια στο δ’ τρίμηνο του 2023.

2.«Το ποτήρι μισογεμάτο»: Οι λόγοι ανησυχίας υποχωρούν και η κυρίαρχη πεποίθηση είναι ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος. Τα επιτόκια της Fed κορυφώνονται στο 4,50%-5% και μετά μειώνονται κάτω από το 4% έως το τέλος του 2023. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη αποκλιμακώνονται πολύ αργά και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου βελτιώνονται ενόψει του επόμενου χειμώνα. Στην Κίνα, τα μέτρα στήριξης και η άρση των περιοριστικών μέτρων δίνουν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα. Έτσι, οι αγορές βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ και οι μετοχές επιστρέφουν σε bull market από τα μέσα του έτους. Στα 1,10 δολάρια θα διαμορφωθεί το ευρώ στα τέλη του 2023.

3. «Τα βάσανα τελείωσαν»: Ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί πολύ γρήγορα και η ενεργειακή κρίση παρατείνεται έως και τον επόμενο χειμώνα. Τα επιτόκια της Fed φτάνουν στο 5% και υποχωρούν κοντά στο 4% προς τα τέλη του 2023. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε τέλμα και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος. Η Κίνα εγκαταλείπει μεν την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων αλλά πολύ αργά δε, ενώ τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και οι εξαγωγές πλήττουν την οικονομία. Οι αγορές ανακάμπτουν με προβλήματα και σκαμπανεβάσματα και το δολάριο παραμένει ισχυρό κλείνοντας το 2023 στο 1 προς 1 με το ευρώ.

4.«Η κρίση γίνεται μόνιμη»: Οι γεωπολιτικές εντάσεις όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κλιμακώνονται. Οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ενώ τα risk assets συνεχίζουν να πέφτουν. Τα επιτόκια της Fed φτάνουν στο 6%, ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα κινδυνεύουν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, καθώς το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ζουν με δελτίο στο φυσικό αέριο. Στην Κίνα η κατάσταση με τον covid επιδεινώνεται και η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα ωθούν τους επενδυτές στην έξοδο. Εύλογα οι μετοχές βιώνουν μία νέα μεγάλη κρίση καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα κέρδη μειώνονται. Το δολάριο είναι ο βασιλιάς των αγορών με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίων στο 0,80 στα τέλη του 2023.

Κωνσταντίνος Μαριόλης

 

Πηγή:liberal.gr