Ξεκινά η τεράστια απορρόφηση ρευστότητας

21 Νοεμβρίου 2022, 11:14 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ξεκινά η τεράστια απορρόφηση ρευστότητας

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα αποπληρώσουν σχεδόν 300 δισ. ευρώ δανείων στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα την εβδομάδα που έρχεται, ποσό που ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη απόσυρση ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην 22ετή ιστορία του ευρώ.

Η κίνηση είναι μέρος των προσπαθειών της ΕΚΤ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ στην ευρωζώνη μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού και το πρώτο βήμα του σχεδίου της να αποσύρει περισσότερη ρευστότητα τον επόμενο χρόνο με τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της που έχει διογκωθεί σε μερικά τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης θα αποπληρώσουν 296 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 2,1 τρισ. ευρώ πολυετών δανείων που τους χορηγήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος TLTRO (Targeted Longer Term Refinancing Operations). H πρώτη ευκαιρία των τραπεζών να το πράξουν θα είναι την 23η Νοεμβρίου.

Το ποσό της αποπληρωμής θα είναι μικρότερο από το μισό τρισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά η μεγαλύτερη μείωση ρευστότητας στο σύστημα από το 2000.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα δώσουν προσοχή στο πώς θα χωνέψει η αγορά την ξαφνική μείωση ρευστότητας για να αποφασίσουν πόσο γρήγορα θα είναι σε θέση να προχωρήσουν με την αντιστροφή του προγράμματος ΑΡΡ (Asset Purchase Program) των 3,3 τρισ. ευρώ που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η μεγάλη αυτή αποπληρωμή δανείων TLTRO θα μειώσει τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος, συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής που είναι απαραίτητη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός προς το στόχο της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα», σχολίασε η αξιωματούχος Isabel Schnabel, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ στο Twitter.

Καθώς πρόκειται για την πρώτη ευκαιρία εθελοντικής αποπληρωμής, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι μερικές τράπεζες μπορεί να επέλεγαν να περιμένουν μέχρι τη την επόμενη στις 21 Δεκεμβρίου, ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα για την κατάσταση του ισολογισμού τους πριν από τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης.

Στην επόμενη ευκαιρία αποπληρωμής στις 21 Δεκεμβρίου μπορεί τα ποσά να είναι ακόμη μεγαλύτερα, εκτιμούν οι αναλυτές της Pictet Wealth Management, προβλέποντας ότι μπορεί να ανέλθουν γύρω στα 900 δισ. ευρώ.

Παρόλο που η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων TLTRO είναι εθελοντική, η ΕΚΤ έδωσε κίνητρο στις τράπεζες να επιστρέψουν τα δάνεια αυτά καθώς απέσυρε την επιχορήγηση του επιτοκίου τον προηγούμενο μήνα.

Η μεγαλύτερη επίπτωση από τις αποπληρωμές αυτές εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο ορατή στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, καθώς μπορεί να δουν μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων να επιστρέφουν στην αγορά. Τα ομόλογα αυτά είχαν κλειδωθεί στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για τα δάνεια TLTRO.

H ΕΚΤ θα εστιάσει επίσης στις χρηματαγορές όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Οι χρηματαγορές είχαν χτυπηθεί από την πολιτική της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια καθώς οι τράπεζες δυσκολεύονταν να βρουν υψηλής ποιότητας ομόλογα ως ενέχυρο για δανεισμό ή δεν είχαν κίνητρο να το πράξουν όταν μπορούσαν απλά να στραφούν στα επιχορηγούμενα δάνεια TLTRO.

Χρήστος Γεωργίου

 

Πηγή:liberal.gr