Μπόστιτς (Fed): «Ναι» σε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική

21 Νοεμβρίου 2022, 11:15 | Διεθνής Οικονομία

«Μπορεί να χρειαστούν 12-24 μήνες για να φανεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος να «απομακρυνθεί» από τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα στη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο και πιστεύει ότι το επιτόκιο-στόχος πολιτικής της Fed (2%) δεν χρειάζεται να αυξηθεί περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Εάν η οικονομία πάει όπως αναμένω, πιστεύω ότι 75 έως 100 μονάδες βάσης θα δικαιολογούν πρόσθετη σύσφιξη», δήλωσε ο Μπόστιτς. «Πιστεύω ότι αυτό το επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα είναι αρκετό για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό σε εύλογο χρονικό ορίζοντα».

Αυτό θα έθεσε το επιτόκιο πολιτικής της Fed σε ένα εύρος μεταξύ 4,75 και 5%, ελαφρώς κάτω από το μέγιστο επιτόκιο που αναμένουν οι επενδυτές. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%.

Ο Μπόστιτς είπε ότι δεδομένων των εκπλήξεων για τον πληθωρισμό του περασμένου έτους, είναι πιθανό το «ποσοστό προσγείωσης» να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμένει.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο, είπε, η Fed θα χρειαστεί να σταματήσει και «να αφήσει την οικονομική δυναμική να εξελιχθούν », δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν, όπως εκτιμά, από 12 έως 24 μήνες για να φανεί «πλήρως ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed».

 

Πηγή:naftemporiki.gr