Goldman Sachs: Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για το πετρέλαιο

21 Νοεμβρίου 2022, 16:44 | Διεθνής Οικονομία

Goldman Sachs: Αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για το πετρέλαιο

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα σε συνδυασμό με την μη επίτευξη συμφωνίας της G7 για πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, έκαναν τους αναλυτές της Goldman Sachs να προβούν σε πτωτική αναθεώρηση αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου μπρεντ στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τους εκτιμήσεις, η τιμή του μπρεντ αναμένεται στο τρέχον τρίμηνο να διαμορφωθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι, από 110 δολάρια το βαρέλι των προηγούμενων προβλέψεων.

Σήμερα η τιμή του μπρεντ έχει διολισθήσει σε χαμηλό δύο μηνών, υποχωρώντας κατά 0,88% στα 86,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού καταγράφει πτώση 0,87% στα 79,39 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή την υιοθέτηση νέου lockdown στην Κίνα εξαιτίας της νέας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Ενώ παραμένει η αισιοδοξία για το άνοιγμα της Κίνας το β΄ τρίμηνο του 2023, η πορεία από τώρα έως την επόμενη άνοιξη παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Τα κρούσματα στην Κίνα βρίσκονται σε υψηλό από τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο, η νέα πολιτική αντίδραση είναι άγνωστη. Ωστόσο, η λογική της εκθετικής εξάπλωσης του ιού σημαίνει ότι πιθανότατα θα απαιτηθούν περαιτέρω lockdowns, εάν δεν είναι εφικτό το πλήρες άνοιγμα», επισημαίνουν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η αναθεώρηση αυτή για την τιμή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η ζήτηση στην Κίνα θα μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όσο είναι οι ημερήσιες περικοπές που αποφάσισε πρόσφατα ο ΟΠΕΚ+, ενώ παράλληλα τα αποθέματα του πετρελαίου της Ρωσίας εξαντλούνται πριν από την έναρξη του εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν ότι η εστίαση της αγοράς θα παραμείνει στα θεμελιώδη στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι εξαγωγικές ροές της Ρωσίας και η πανδημία στην Κίνα.

«Για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, το τρέχον sell-off παρέχει ευκαιρίες. Από τακτικής σκοπιάς, οι αβεβαιότητες βρίσκονται σε αφθονία, ωστόσο επειδή η τοποθέτηση είναι ακόμα μεγάλη και οι ροές συνεχίζονται, οι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα δεν είναι μεγάλοι», καταλήγουν οι αναλυτές.

 

Πηγή:moneyreview.gr