S&P: Διπλάσιες οι πιθανότητες πτώχευσης των εταιρειών στις ΗΠΑ

22 Νοεμβρίου 2022, 09:58 | Διεθνής Οικονομία

S&P: Διπλάσιες οι πιθανότητες πτώχευσης των εταιρειών στις ΗΠΑ

Στο 3,75% αναμένεται να εκτιναχθεί το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες των ΗΠΑ, αν η προσπάθεια της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι μια πιο σοβαρή ύφεση θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το ποσοστό στο 6%.

Στο βασικό σενάριο της S&P, τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός αναμένεται να εμποδίσουν 69 εταιρείες να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους έως τον Σεπτέμβριο 2023, με αποτέλεσμα το ποσοστό αθέτησης να υπερδιπλασιαστεί από το 1,6% έναν χρόνο νωρίτερα.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης με επικεφαλής τον Nick Kraemer, κάτι τέτοιο θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο 2021, καθώς θα ξεπερνούσε τον μέσο όρο 3,1% των τελευταίων δέκα ετών.

Σε ό,τι αφορά το απαισιόδοξο σενάριο, ο κίνδυνος για εταιρικές χρεοκοπίες στην περίπτωση μιας βαθύτερης ύφεσης φτάνει ακόμη και στο 6%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο 2021, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 4,1%, το 1981.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, το εύρος και το βάθος της ενδεχόμενης ύφεσης, καθώς και από το αν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω αυτής», έγραψαν οι αναλυτές της S&P.

«Ο τρέχων ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων στις δευτερογενείς αγορές θα συνεχιστεί, ενώ η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, γεγονός που θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να στραφούν στα μετρητά τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τη βαθύτερη ύφεση».

Το ζήτημα αυτό προβληματίζει πολλούς στη Wall Street, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις, καθώς η Fed επαναλαμβάνει τα σχέδιά της για νέα αύξηση των επιτοκίων. Όμως, για την S&P, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο, έπειτα από δύο τρίμηνα συρρίκνωσης, δεν αποτελούσε ένδειξη για αυτά που έρχονται, αλλά μάλλον μια «τελευταία αναλαμπή».

 

Πηγή: newmoney.gr