ΟΠΕΚ+: Το Ριάντ συζητά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

22 Νοεμβρίου 2022, 10:15 | Διεθνείς Αγορές

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ συζητούν για αύξηση της παραγωγής, λένε οι εκπρόσωποι του ομίλου, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει να κλείσει ένα ρήγμα με την κυβέρνηση Μπάιντεν και να διατηρήσει τη ροή της ενέργειας και ενώ ο χειμώνας έρχεται, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται και η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Μια αύξηση έως και 500.000 βαρέλια την ημέρα είναι τώρα υπό συζήτηση για τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου, ανέφεραν εκπρόσωποι. Η κίνηση θα γίνει μια ημέρα προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει επισήμως εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και λίγο πριν σχέδια της G7 να θέσουν ανώτατο όριο στις πωλήσεις ρωσικού αργού, λιγοστεύοντας τις προμήθειες πετρελαίου από την αγορά.

Οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής θα σηματοδοτούσε μερική ανατροπή μιας αμφιλεγόμενης απόφασης τον περασμένο μήνα για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων τους υπό τη Ρωσία, γνωστής και ως OPEC+.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η μείωση της παραγωγής υπονόμευσε τις παγκόσμιες προσπάθειες να αμβλύνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρήθηκε επίσης ως πολιτικό χαστούκι στον Πρόεδρο Μπάιντεν, πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαδουδικής Αραβίας έχουν φτάσει σε χαμηλό σημείο λόγω των διαφωνιών για την παραγωγή πετρελαίου φέτος, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι προσβλέπουν σε κάποια αλλαγή πολιτικής στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση για αύξηση της παραγωγής προέκυψε όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν απένειμε ασυλία στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις ΗΠΑ για την φρικτή δολοφονία Κασόγκι. Η Wall Street Journal εκτιμά πως η απόφαση ασυλίας ισοδυναμούσε με παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτη του βασιλείου, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε επί μήνες να τον απομονώσει.

Είναι κάπως ασυνήθιστο για τον ΟΠΕΚ+ να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, με τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν περισσότερο από 10% από την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύτηκε περίπου στα 87 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ το WTI, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Οι αυξήσεις της παραγωγής προκαλούν συνήθως πτώση των τιμών, ενώ οι περικοπές οδηγούν τις τιμές υψηλότερες.

Φαινομενικά, η αύξηση της παραγωγής θα ήταν ως απάντηση στις προσδοκίες ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί τον χειμώνα, όπως συμβαίνει συνήθως. Η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,69 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 101,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του λένε ότι έχουν μελετήσει προσεκτικά τα σχέδια της G-7 για επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, παραδεχόμενοι ιδιωτικά ότι βλέπουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τους καταναλωτές αργού για τον έλεγχο της αγοράς ως απειλή. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε καμία χώρα που συμμετέχει στο πλαφόν, κάτι που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε άλλη μια αποτελεσματική μείωση της παραγωγής από τη Μόσχα – έναν από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το βασίλειο θα «προμηθεύει πετρέλαιο σε όλους όσους το χρειάζονται από εμάς», μιλώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφαινόμενες ελλείψεις πετρελαίου στη Ρωσία. Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν δώσει σήμα στις δυτικές χώρες ότι θα εντείνουν εάν η ρωσική παραγωγή μειωθεί.

Οι ποσοστώσεις

Σύμφωνα με το σύνθετο σύστημα ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ, τα Εμιράτα είναι υποχρεωμένα να διατηρήσουν την παραγωγή αργού σε όχι περισσότερο από 3,018 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η κρατική εταιρεία Abu Dhabi National Oil, η οποία παράγει το μεγαλύτερο ποσό, έχει παραγωγική ικανότητα 4,45 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και σχεδιάζει να επιταχύνει τον στόχο της να φτάσει τα 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιας παραγωγικής ικανότητας έως το 2025.

Το Άμπου Ντάμπι έχει πιέσει εδώ και καιρό για υψηλότερη ποσόστωση στον ΟΠΕΚ, κάτι που απέρριψαν μόνο οι Σαουδάραβες.

Πέρυσι, η χώρα ήταν η μόνη που δίστασε σε μια συμφωνία για την ενίσχυση της παραγωγής αργού στον ΟΠΕΚ+, λέγοντας ότι θα συμφωνούσε μόνο εάν της επιτρεπόταν να αυξήσει τη δική της παραγωγή πολύ περισσότερο από άλλα μέλη.

Η δημόσια αντιπαράθεση εντός του ΟΠΕΚ ήταν το πρώτο σημάδι ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υιοθετήσει μια νέα στρατηγική: Πουλήστε όσο το δυνατόν περισσότερο αργό προτού εξαντληθεί η ζήτηση.

 

Πηγή: naftemporiki.gr