ΗΠΑ: Οι τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού

22 Νοεμβρίου 2022, 10:18 | Διεθνής Οικονομία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μπει σε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της, περιορίζοντας επί της ουσίας τις πιστώσεις. Ωστόσο δεν είναι μόνη: η μία μετά την άλλη οι εμπορικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυστηροποιούν του όρους δανεισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης

Σύμφωνα με έρευνα της Fed, την οποία επικαλείται το Bloomberg, το ποσοστό των αμερικανικών τραπεζών που συσφίγγουν τους όρους των δανείων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και για εμπορικά ακίνητα αυξήθηκε το περασμένο τρίμηνο σε επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της ύφεσης,

Τα πρότυπα δανεισμού για πιστωτικές κάρτες και άλλα καταναλωτικά δάνεια έγιναν επίσης πιο περιοριστικά, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια και οι οικονομικές προοπτικές είναι πλέον πιο θολές.

«Η αυστηροποίηση των όρων δανεισμού γίνεται εν μέρει με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια και συρρίκνωση του ισολογισμού από τη Fed», δήλωσε ο Joseph Lavorgna, επικεφαλής οικονομολόγος στην SMBC Nikko Securities America Inc.

Πιο δύσκολα τα δάνεια

Η αυξημένη αυστηρότητα από τις εμπορικές τράπεζες πιθανότατα θα επηρεάσει την οικονομία με καθυστέρηση, καθώς οι δανειολήπτες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δυσκολεύονται περισσότερο να λάβουν πίστωση και τελικά να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Έτσι, ενώ η ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες του 2022 φαίνεται αρκετά σταθερή, «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ύφεσης τα επόμενα τρίμηνα», περίπου 75%, δήλωσε ο Matthew Luzzetti, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ για την Deutsche Bank Securities. Βλέπει μια ύφεση που ξεκινά το τρίτο τρίμηνο του 2023 που καταλήγει να αυξήσει το ποσοστό ανεργίας στο 5,6%, από το επίπεδο του Οκτωβρίου του 3,7%.

Ο Luzzetti είπε ότι η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες — και ο αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία — σημαίνει ότι η Fed μπορεί να μην χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τόσο όσο φοβόταν για να περιορίσει τη ζήτηση και να χαλιναγωγήσει τον αυξημένο πληθωρισμό. Αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια σε περίπου 5%, από το τρέχον εύρος στόχου της από 3,75% έως 4%.

Οι τράπεζες είπαν στη Fed ότι είχαν αυστηροποιήσει τα πρότυπα δανεισμού στα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια για διάφορους λόγους, όπως μια πιο αβέβαιη ή λιγότερο ευνοϊκή οικονομική προοπτική και μια μειωμένη ανοχή στον κίνδυνο. Ένας σημαντικός αριθμός ανέφερε επίσης μειωμένη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά για τέτοια δάνεια και λιγότερο επιθετικό ανταγωνισμό από άλλες τράπεζες ή μη τραπεζικούς δανειστές.

Ο κλάδος διέθεσε 13,05 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο για αναμενόμενες πιστωτικές απώλειες, από 10,95 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence. Ήταν το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο που οι προβλέψεις για απώλειες δανείων αυξήθηκαν, ανέφερε η S&P.

 

Πηγή: ot.gr