Η Morgan Stanley αναβαθμίζει Πειραιώς, Alpha και Eurobank

22 Νοεμβρίου 2022, 10:20 | Τράπεζες

Την ολοκλήρωση μιας ακόμη φάσης επιχειρηματικού μετασχηματισμού στις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει η Morgan Stanley, καθώς αναβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις μετοχές, μιας και οι διοικήσεις κινούνται στην κατεύθυνση διανομής μερισμάτων μετά την υποχώρηση των NPE’s σε μονοψήφια επίπεδα και καθώς -για την ώρα- δεν παρατηρείται ικανό uptick στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

Την αναβάθμιση τιμών στόχων για Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσε η Morgan Stanley, αντανακλώντας τις βελτιωμένες -συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές- προοπτικές του κλάδου, που πλέον έχει επιτύχει τους στόχους εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου και εκκαθάρισης ισολογισμών, ενώ επιδεικνύει προσήλωση στον έλεγχο του κόστους. Θετικά επιδρά και ο τρόπος εφαρμογής των κριτηρίων της Βασιλείας ΙΙΙ, καθώς επιτρέπει τη χρήση εσωτερικών μεθόδων για τον υπολογισμό και τη διαχείριση του κινδύνου.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι θετικά επιδρά και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αν και προβλέπεται να εξασθενίσει ουσιαστικά το 2023.

Οι αναλυτές του οίκου ανεβάζουν πλέον τιμές-στόχους και συστάσεις για ανάπτυξη θέσεων στις ελληνικές τράπεζες, έναντι άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, καθώς εκεί ο αντίκτυπος του πολέμου είναι πιο αισθητός και επηρεάζει βραυχρόνιες και μακροπρόθεσμενς προοπτικές, αναγκάζοντας τις τράπεζες να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Τα τεχνικά της αναβάθμισης

Η Morgan Stanly ανεβάζει τις τιμές στόχους καθώς αντμετωπίζει τις τράπεζες σε ευρύτερο συγκριτικό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές και ως εκ τούτου ο πόλεμος από τη μια και η σταθεροποίηση από την άλλη δημιουργού εκ διαμέτρου αντίθετες δυναμικές.

1) Οι ελληνικές έχουν χαμηλότερη έκθεση στην Ευρώπη, δεδομένης της περιορισμένης εξάρτησης από το εμπόριο,

2) στις υποστηρικτικές προοπτικές για την ανάπτυξη των μακροοικονομικών και της χορήγησης δανείων και λόγω της αποκλειστικής διαχείρισης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

3) Τα περιθώρια οργανικής κερδοφορίας βελτιώνονται με την αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ, με μείζον την επέκταση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίων (NIM)

4) Η βελτίωση αυτή υπερβαίνει -συγκριτικά- την αύξηση των προβλέψεων, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές υπογραμμίζουν την καλύτερη σχέση κινδύνου-ανταμοιβής, στην Ελλάδα.

Διπλή αναβάθμιση για Πειραιώς

Σύμφωνα με την ανάλυση της Morgan Stanley η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι η πλέον υποτιμημένη φέτος, έχει τη μεγαλύτερη δυναμική ανόδου και η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών είναι κεκτημένη.

Η αποτίμηση παραμένει ελκυστική στις 0,3 φορές P/BV με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023.

Η Morgan Stanley παραμένει equal-weight στην Alpha, παρά το ανοδικό περιθώριο κατά 40% ως προς την τιμή-στόχο, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, βλέπει μια πιο «συναρπαστική» ανταμοιβή κινδύνου στην Πειραιώς.

 

Πηγή: crisismonitor.gr