Το παρασκήνιο της εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο και οι βαλίτσες των τραπεζιτών

23 Νοεμβρίου 2022, 10:10 | Χρηματιστήριο Αθηνών

- Μπορεί τα έσοδα από την κυοφορούμενη δημόσια εγγραφή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο να μην περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Ούτε πως δεν θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου η εισαγωγή. Αυτό αναφέρουν άριστα ενημερωμένες πηγές, εξηγώντας πως στην παρούσα φάση έχει προχωρήσει σημαντικά η διαπραγμάτευση με τις Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, που ελέγχουν και το μάνατζμεντ και οι οποίες πρέπει να συναινέσουν για να γίνει η συναλλαγή (έχουν σχετικό συμβατικό δικαίωμα). Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30% που έχει στο χαρτοφυλάκιο του ενώ το άλλο 25% που κατέχει το υπερταμείο θα παραμείνει στο Δημόσιο. Ο προγραμματισμός θέλει την δημόσια εγγραφή να ολοκληρώνεται στο πρώτο εξάμηνο. Παραμένει προς εξακρίβωση το κατά πόσο θα δοθεί το δικαίωμα στις Avi Alliance να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα επιπλέον ποσοστό που θα τους δώσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας έναντι, βεβαίως, premium σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.

- Δεν θα προλαβαίνουν να φτιάχνουν βαλίτσες αυτές τις μέρες οι τραπεζίτες. Έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Χθες κορυφαία στελέχη από τις ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο European Credit Conference που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Bank of America Merrill lynch. Αλλά στις 28 και 29 Νοεμβρίου τα ίδια ως επί τω πλείστο στελέχη θα βρεθούν και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει σε συνεργασία με την Μorgan Stanley, στο συνεδριακό κέντρο της τελευταίας, το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο οποίο έχει προγραμματιστεί να παραστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης. Αμέσως μετά, και ειδικότερα από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Πράγα forum της Wood ενώ μερικές μέρες αργότερα, από τις 9 έως 12 Δεκεμβρίου θα γίνει το 24ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum στη Νέα Υόρκη.

- Ενδεχομένως τα ποσά που έχουν επενδυθεί στο real estate στο Μαρούσι να είναι από τα υψηλότερα σε ολόκληρη την Αττική, με την περιοχή να έχει καθιερωθεί ως business hub και τώρα να ανανεώνει και το κτηριακό του απόθεμα. Χθες, η Noval Property ανακοίνωσε ότι απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι από τα οποία το ένα αφορά οικόπεδο 1,5 στρέμματος με διώροφο κτήριο. Το άλλο ακίνητο είναι αδόμητο οικόπεδο περίπου 1 στρέμματος στη συμβολή της Φραγκοκκλησιάς με την Αμαρουσίου Χαλανδρίου. Ο σχεδιασμός της Noval ειναι να συνενώσει τα δύο όμορα ακίνητα με στόχο να αναπτύξει υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων. Πρόκειται για deal που χρηματοδοτήθηκε από τα κεφάλαια του “πράσινου” ομολόγου της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο.

- Σε απόσταση αναπνοής από τα συγκεκριμένα ακίνητα, “σηκώνεται” ένα νέο κτήριο γραφείων το οποίο θα φιλοξενήσει την εταιρεία Πληροφορικής Netcompany-Intrasoft. Η ναυαρχίδα των επενδύσεων στη Φραγκοκκλησιάς βρίσκεται στο σημείο του δρόμου προς την Λεωφόρο Κηφισίας (δίπλα από το ραδιοφωνικό σταθμό “Εν Λευκώ”), όπου η Prodea Investments έχει κατασκευάσει άλλο σύγχρονο κτήριο γραφείων.

- Επίσης στο Μαρούσι, η Prodea απέκτησε νωρίτερα φέτος κτήριο γραφείων 14.000 τ.μ. στη συμβολή των οδών Χειμάρρας 8Β και Γραβιάς στο Μαρούσι, προς 35 εκατ. ευρώ. Όπως και πέντε όμορα οικόπεδα 10,4 στρεμμάτων στη Λ. Κηφισίας, πλησίον του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο εν λόγω ακίνητο σχεδιάζεται η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων (φιλοξενούσαν την έδρα της «Εκκλησίας των Μαρτύρων του Ιεχωβά») και η κατασκευή δύο ανεξάρτητων κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τ.μ.

- Ίσως τελικά τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος να μην φτάσουν εκείνα του 2019. Μετά από έναν εξαιρετικό Ιούλιο και Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος απογοητεύει, κυρίως όσον αφορά τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη που σχετίζεται βέβαια και με το χρόνο παραμονής. Με απλά λόγια ταξιδιώτες ήρθαν αλλά κάθισαν λιγότερο και ξόδεψαν ακομα λιγότερα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 78,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021). Έναντι όμως της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,1%. Η δε εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 23,686 εκατομμύρια ταξιδιώτες ή 12,1% χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

 

Πηγή: moneyreview.gr