Trades Estates: Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 286 εκατ. ευρώ – Ο «δρόμος» προς το ΧΑ

23 Νοεμβρίου 2022, 11:09 | Ελληνικές Εταιρίες

Trades Estates: Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 286 εκατ. ευρώ – Ο «δρόμος» προς το ΧΑ

Στα επίπεδα των 290 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates, της θυγατρικής του ομίλου Fourlis στο real estate, με την ΑΕΕΑΠ, ως γνωστόν, να δρομολογεί την είσοδό της στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ΑΕΕΑΠ ολοκληρώνει τις διαδικασίες και λαμβάνει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον φάκελό της και σύμφωνα με πληροφορίες η είσοδό της στο ΧΑ αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2023, με την ΑΕΕΑΠ να έχει θέσει ως στόχο να διαπραγματεύεται στο ταμπλό το αργότερο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης του ομίλου είναι η μικτή εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου να προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Στρατηγική της είναι να επικεντρωθεί στα εμπορικά πάρκα (με μεγάλα καταστήματα) και τα Logistics.

Χτες, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης μεγεθών του ομίλου Fourlis, έγινε αναφορά ότι «η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του Ομίλου βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, με στόχο η δημόσια προσφορά να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, ανάλογα πάντα και με τις συνθήκες της αγοράς. Με υπάρχοντα ακίνητα αξίας 286 εκατομμυρίων ευρώ και πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης άνω των 200 εκατομμυρίων, η Trade Estates συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου».

Προφανώς βέβαια, η συγκυρία διεθνώς σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο επηρεάζει τα χρονοδιαγράμματα με την εταιρεία όμως να φέρεται έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή «να πατήσει το κουμπί» του listing στο ΧΑ, αναλόγως συνθηκών και με το μοντέλο που επιλέξει. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται προσεχώς και η συμφωνία με την Autohellas με αποτέλεσμα η ΑΕΕΑΠ να «καθαρίζει» και αυτό το μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, η Trade Logistics ABEE θα πουλήσει στην Autohellas 7.035.000 μετοχές της Trade έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή γίνεται με βάση την καθαρή αξία ενεργητικού της ΑΕΕΑΠ στις 31.12.21 που ήταν 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Autohellas αποκτά το δικαίωμα να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trade με εισφορά σε είδος ακινήτου της έως τις 31.12.2022. Σε περίπτωση εξασκήσεως του δικαιώματος από την Autohellas, η ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με έκδοση νέων μετοχών, έτσι ώστε το συνολικό ποσό της αύξησης (ονομαστικό και υπέρ το άρτιο) να είναι περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί αποκλειστικά από την Autohellas. Το εν λόγω ακίνητο είναι οικόπεδο 45.408 τ.μ. με συγκρότημα επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών με ανωδομή περίπου 16 χιλ. τ.μ. (εκ των οποίων τα 8 χιλ. τ.μ. είναι σύγχρονες εγκαταστάσεις) εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας. Στο ακίνητο αυτό η ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics, έχοντας τη δυνατότητα για συνολική δόμηση περί τα 25 χιλ. τ.μ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με την οριστικοποίηση της συμφωνίας των δύο ομίλων «κλείνει» και το swap με βάση το εν λόγω ακίνητο (όπου η Trade Estates θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο logistics) το οποίο θα ενισχύσει περαιτέρω την αξία του χαρτοφυλακίου της ΑΕΕΑΠ.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών η Autohellas θα κατέχει περίπου 12% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ενώ το υπόλοιπο θα ανήκει στο Όμιλο Fourlis μέσω των θυγατρικών του, για όσους ενδιαφέρονται να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις αποτιμήσεις και τα ποσοστά. Η συνεργασία μεταξύ των δύο γκρουπ χαρακτηρίζεται στρατηγική καθώς βάσει της συμφωνίας η Autohellas θα έχει δικαίωμα προτίμησης να αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της Trade Estates, σε από κοινού συνεργασία, προγράμματα «mobility» (π.χ. Rent-a-Car, car-sharing, van-sharing, car-charging).

Όπως είχε μεταφέρει τον Σεπτέμβριο το insider.gr όπως αναφέρονταν στην χρηματοοικονομική έκθεση της μητρικής Fourlis (6μηνο 2022), στις 29/7/2022, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της θυγατρικής εταιρείας TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ, η οποία ενέκρινε:

- Την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών δια της έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών (με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων) κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί το ισόποσο του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά την ημερομηνία της ΕΓΣ των μετόχων της Εταιρείας κατά την οποία αποφασίστηκε η αύξηση και η εισαγωγή δηλαδή μέχρι και το ποσό ευρώ των 138.821.902.40 με την έκδοση έως 86.763.689 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας ποσό ευρώ 1,60 εκάστη.

- Την Εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στην Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), σε συνδυασμό με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση στο ΧΑ

Όπως σημειώνεται σε σχετική εταιρική παρουσίαση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 138,8 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της RHF (IKEA), τα logistic κέντρα στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα, καθώς και νέα επενδυτικά ακίνητα λιανικής στην Ελλάδα (Florida1 Retail Park και Piraeus Retail Park). Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα επενδύσει αποκλειστικά σε ποιοτικά ακίνητα λιανικής και υποδομές Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ενώ θα αναπτυχθεί με την απόκτηση ή ανάπτυξη νέων περιουσιακών στοιχείων λιανικής από την αγορά, τα οποία μαζί με τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία της Fourlis θα αντιπροσωπεύουν υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής. Η ΑΕΕΑΠ εμφάνισε στο 9μηνο GAV (Value of Real Estate Assets) ύψους 286,1 εκατ. ευρώ (έναντι 215,9 εκατ. ευρώ στο τέλος 2021) και NAV στα 202,3 εκατ. ευρώ (έναντι 184,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2021). Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 93 εκατ. ευρώ και επί της αξίας του χαρτοφυλακίου ως ποσοστό σε 32,5% (στα 31,2 εκατ. στο τέλος 2021, ποσοστό 14,4% επί του GAV).

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: insider.gr