Ναυπηγεία Ελευσίνας: Θα επισκευάζουν περί τα 200 εμπορικά πλοία το χρόνο

23 Νοεμβρίου 2022, 11:42 | Ελληνικές Εταιρίες

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Θα επισκευάζουν περί τα 200 εμπορικά πλοία το χρόνο

Τι είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ

Περί τα 200 εμπορικά πλοία το χρόνο θα επισκευάζουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σύμφωνα με τα σχέδια της ONEX Shipyards & Technologies,  η οποία πρόκειται να αναλάβει τα ναυπηγεία με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Πάνος Ξενοκώστας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της επισκευής πλοίων όπως επίσης και τα ενεργειακά έργα. Επίσης αναφέρθηκε και στην Αμερικανική DFC που θα χρηματοδοτήσει με 102 εκατ ευρώ τα ναυπηγεία, λέγοντας ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι ένδειξη εμπιστοσύνης  στις προοπτικές των ναυπηγείων

Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επανεγκαθιδρύσει την Ελλάδα ως μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυπηγικής, τόσο στην υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας όσο και στον τομέα της κατασκευής πλοίων αμυντικού σκοπού, σύμφωνα με την διοίκηση της ΟΝΕΧ, η οποία εκτιμά ότι μέχρι με τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Όσον αφορά τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ο κ. Ξενοκώστας έστειλε το μήνυμα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα των  κορβετών, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι η ανασύσταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας δεν εξαρτάται από τα πολεμικά προγράμματα.

Ο κ. Ξενοκώστας αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα Ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri που διεκδικούν το πρόγραμμα  των κορβετών σημειώνοντας ότι η συνέργεια με τον παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικό όμιλο Fincantieri S.p.A. εγγυάται την αποτελεσματική ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στις αμυντικές κατασκευές.

Τέλος να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την ΟΝΕΧ στόχος είναι να μετατραπούν τα Ναυπηγεία σε έναν κόμβο που θα στηρίζει την εμπορική ναυτιλία οριζόντια, λειτουργώντας ηγετικά για το σύνολο του βιομηχανικού οικοσυστήματος της περιοχής.

Η συμφωνία

Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς όπως υποστηρίζει η ΟΝΕΧ:
– υλοποιείται μια άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων

-Διασφαλίζονται όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας (600)

– Διατίθενται οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

-Δημιουργούνται 1.400 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.

-Παράγονται επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη

-Ενισχύεται η Ελληνική Οικονομία με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία


Λάμπρος Καραγεώργος

Πηγή: ot.gr