ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

24 Νοεμβρίου 2022, 11:14 | Διεθνείς Δείκτες

Αυξήθηκαν πάνω του αναμενόμενου οι νέες αιτήσεις για επιδομάτα ανεργίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αύξηση δεν υποδηλώνει ουσιαστική αλλαγή στην αγοράς εργασίας, η οποία παραμένει ισχυρή.

Οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 και ανήλθαν σε 240.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 225.000 αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας. Τα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι υποβλήθηκαν 1.000 περισσότερες αιτήσεις από τις αρχικές.

H αύξηση της περασμένης εβδομάδας είναι πιθανότατα τεχνική, με τους οικονομολόγους να σημειώνουν ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προσαρμόσει τα δεδομένα συνήθως προβλέπει αύξηση των αιτήσεων λόγω του προσωρινού κλεισίματος των εταιρειών που σχετίζονται με τις διακοπές.

Στο 3,7% η ανεργία

Aύξηση απολύσεων σημειώθηκε στον τομέα της τεχνολογίας, με το Twitter, την Amazon και τη Meta τη μητρική εταιρεία του Facebook, να ανακοινώνουν χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας αυτόν τον μήνα.

Με 1,9 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Σεπτέμβριο, ορισμένοι από τους απολυμένους εργαζόμενους είναι πιθανό να βρουν γρήγορα νέα απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός των αιτήσεων για συνεχιζόμενα επιδόματα αυξήθηκε κατά 48.000 σε 1,551 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοέμβρη.

 

Πηγή: ot.gr