ΕΚΤ: Ο φόβος του πληθωρισμού φέρνει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων

25 Νοεμβρίου 2022, 10:24 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ο σταθερά επίμονος υψηλός πληθωρισμός έχει αρχίσει να περικλείει με φόβο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ενδεχομένως να είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό. Το ενδεχόμενο αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προβληματίζονται ότι μπορεί να γίνει υπαρκτό, όπως δείχνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Σε αυτήν, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση διαμορφώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,5%, με τις συνολικές αυξήσεις από τον περασμένο Ιούλιο να έχουν φθάσει τις 200 μονάδες βάσης.

«Έγινε σαφές ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα φέρει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 2%», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν ακόμη την άποψη ότι «η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα πρέπει να συνεχιστεί μετά την ομαλοποίησή της και τη μετατόπιση σε γενικά ουδέτερη περιοχή».

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, αν και κάποιοι λίγοι ήθελαν μικρότερη αύξηση της τάξεως των 50 μονάδων βάσης.

Πλέον και με κάποιους εκ των αξιωματούχων να έχουν ταχθεί υπέρ μιας πιο ήπιας αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, οι χρηματαγορές αναμένουν ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει μια επιτοκιακή αύξηση αυτού του εύρους.

Στην τελευταία συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ ύψους 9 τρισ. ευρώ.

Μια πολύ πιθανή έκβαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με μια πρώιμη έναρξη της συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ ύψους 3,3 τρισ. ευρώ, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη.

Ακόμη και αν η ΕΚΤ επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι χρηματαγορές αναμένουν το επιτόκιο καταθέσεων να διπλασιαστεί στο 3% το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός (στο 10,6%) επί του παρόντος, θα χρειαστεί χρόνια, πιθανώς μέχρι το 2025, για να υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

 

Πηγή: moneyreview.gr