Γερμανία: Φορολόγηση του 90% από τα υπερκέρδη των ενεργειακών

25 Νοεμβρίου 2022, 10:57 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Γερμανία: Φορολόγηση του 90% από τα υπερκέρδη των ενεργειακών

Η γερμανική κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για ανάκτηση του 90% των κερδών από την παραγωγή καθαρής ενέργειας, με σκοπό να χρηματοδοτηθεί το πακέτο βοήθειας για τους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει το 90% των κερδών άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλιακή, υπεράκτια αιολική και πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που επικαλείται το Bloomberg. Στο στόχαστρο τίθενται κέρδη που αποκομίζουν εταιρείες όπως η RWE από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο έκτακτος φόρος θα επιβληθεί κλιμακωτά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αναλόγως με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Οι λιγνιτικές μονάδες θα φορολογούνται για κέρδη άνω των 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι πετρελαϊκές μονάδες για κέρδη άνω των 28 ευρώ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για 10 μήνες, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 και έως τα τέλη Ιουνίου 2023, ενώ ενδέχεται να παραταθούν έως τα τέλη του 2024.

Η Γερμανία θέσπισε ένα πακέτο 54 δισ. ευρώ και θέτει ανώτατο όριο στις τιμές φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το επόμενο έτος με τα περισσότερα κέρδη να προέρχονται από την ηλεκτρική ενέργεια. Η βοήθεια στους καταναλωτές για την ελάφρυνση των λογαριασμών τους θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον έκτακτο φόρο, από τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει να συγκεντρώσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το επίπεδο που προτείνεται είναι χαμηλότερο από τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια εισφορά θα αποτρέψει τις επενδύσεις που χρειάζονται ώστε να απομακρυνθεί η χώρα από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Η πρόταση που αποτελείται από περισσότερες από 200 σελίδες και η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο, έχει ήδη προκαλέσει έντονη κριτική από ενεργειακές παρασκηνιακές ομάδες. Ο Andreas Jung, βουλευτής από την Αντοπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε ότι ο φόρος θα είναι «ασφυκτικός» για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επειδή αυτές επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε νέες τεχνολογίες.

 

Πηγή: moneyreview.gr