Κλάδος διύλισης: Ιστορική χρονιά, ανεπανάληπτες επιδόσεις

28 Νοεμβρίου 2022, 10:25 | Εισηγμένες Εταιρίες

Κλάδος διύλισης: Ιστορική χρονιά, ανεπανάληπτες επιδόσεις

Για τον κλάδο της διύλισης η φετινή χρονιά έχει όλα τα σπασμένα από την «αναγκαστική» στροφή στο ΑΠΕ. Πίσω στο 2019 τα μηνύματα ήταν σαφής: Όσες εταιρείες δεν προσαρμόζονταν με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του κράτους που έπρεπε μετά το 2030 να λειτουργήσουν με αυξημένο κόστος πληρωμής για τις εκπομπές τους. Για τις δύο εταιρίες διύλισης η Ευρωπαϊκή οδηγία σήμαινε δύο πράγματα: Ή θα έπρεπε να λειτουργήσουν χωρίς κέρδη ή να εξισορροπήσουν τις εκπομπές τους με πράσινα πιστοποιητικά από ΑΠΕ βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη χτίζοντας την ανάλογη δυναμικότητα.

Για τις δύο εισηγμένες το πλάνο ξεκίνησε δύσκολα, αλλά το σύμπαν συνομολόγησε στο να βρουν όχι μόνο τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά να πετύχουν ανεπανάληπτες επιδόσεις μοιράζοντας υψηλά μερίσματα. Όσοι ασχολούνται με τον κλάδο διύλισης ακόμα και στα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν αυτό το οποίο συμβαίνει φέτος.

Σχεδόν κάθε τρίμηνο ισοδυναμεί με μια κανονική χρήση, όχι απλά μια διαχειριστική περίοδο αλλά ένα ισχυρό κερδοφόρο δωδεκάμηνο. Οι δύο εταιρίες αθροιστικά έχουν επιτύχει 2,96 δις. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη σε δημοσιευμένο επίπεδο ή 2,4 δις. ευρώ σε προσαρμοσμένο (χωρίς τα κέρδη από τα αποθέματα).

Σε αυτήν την εικόνα η συνεισφορά της διύλισης έχει συμβάλει με 2 δις. ευρώ όταν η Helleniq Energy λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του 2022 με τη βασική της μονάδα κλειστή για 5 εβδομάδες. Και όλα αυτά συμβαίνουν στο εννεάμηνο, υπάρχει μπροστά ένα ακόμα καλό τρίμηνο το οποίο θα ρίξει το ΡΕ ακόμα και κάτω από… τις 2 φορές!

Η αποτίμηση των δύο εταιρειών υποεκτιμά με βάση τα ιστορικά δεδομένα της αξίας τους ωστόσο είναι λογική η αγορά να διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την επανάληψη των φετινών επιδόσεων. Ωστόσο, μπροστά υπάρχουν ακόμη τα εξής: Σχεδόν 2GW ανάπτυξη στο ΑΠΕ, τη νέα μονάδα CCGT, το FSRU στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις μονάδες Υδρογόνου στην Helleniq, την εξαγορά της Άνεμος, τη λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμένης βενζίνης, το FSRU και το CCGT στην Κομοτηνή για την Motor Oil, επενδύσεις οι οποίες μάλλον αγνοούνται στην τρέχουσα αποτίμηση.

Θα πρέπει επίσης να εκτιμηθεί το γεγονός ότι τα EBITDA των ΑΠΕ αξίζουν δύο φορές (και λίγο παραπάνω ίσως) τα EBITDA της συμβατικής παραγωγής. Είναι τα κέρδη του 2022 υπερκέρδη; Σαφώς και είναι. Ωστόσο, με όσα είναι ήδη γνωστά η έκτακτη φορολογία που μπορεί να επιβληθεί δεν θα είναι διαλυτική και αντίθετη με τους παράγωγους που παράγονται σε ένα μέρος από τα κέρδη για τις μητρικές και το πιθανότερο είναι να καταβληθούν σε δύο χρήσεις.

Ακόμα και έτσι μένουν πολλά κέρδη στο τραπέζι. Και το κυριότερο όλων μένει και πολύ ρευστότητα για να συνεχίσουν να μοιράζονται σημαντικά μερίσματα και να γίνουν οι πράσινες επενδύσεις που θα διατηρήσουν την κερδοφορία των δύο εταιρειών και μετά το 2030

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: liberal.gr