Μακλάουφ (ΕΚΤ): Αν χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων από το επόμενο έτος θα είναι μικρότερες

28 Νοεμβρίου 2022, 11:04 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μακλάουφ (ΕΚΤ): Αν χρειαστούν αυξήσεις επιτοκίων από το επόμενο έτος θα είναι μικρότερες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα προχωρήσει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από το επόμενο έτος, εάν χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις, δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γκάμπριελ Μακλάουφ, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της από τον Ιούλιο και οι αγορές στοιχηματίζουν σε αύξηση 50-75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου. Ο Μακλάουφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είναι "ανοιχτός" σχετικά με το μέγεθος αυτής της αύξησης.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ανένδοτοι ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν πλήρως για τον τελικό προορισμό ή το ρυθμό αύξησεων.

"Όταν φτάσουμε στο επόμενο έτος, η πιθανότητα είναι ότι αν τα επιτόκια αυξηθούν, θα αυξηθούν με μικρότερα βήματα", δήλωσε ο Μακλάουφ, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Independent της Ιρλανδίας.

"Τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην οικονομία της ευρωζώνης - ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε. Και με ποιον ρυθμό πρέπει να το κάνουμε... Νομίζω ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα τον δούμε (τον πληθωρισμό) χαμηλότερα".

 

Πηγή: capital.gr