Μικρότερη της αναμενομένης θα είναι η ύφεση στη Γερμανία

28 Νοεμβρίου 2022, 11:09 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μικρότερη της αναμενομένης θα είναι η ύφεση στη Γερμανία

Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, η οποία θα διαρκέσει έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, κατά την άποψή μας. Οι κύριοι παράγοντες θεωρούμε πως είναι το σοκ στην τιμή του φυσικού αερίου μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και η συνακόλουθη καταβύθιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Εντούτοις, μόλις τελειώσει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης, η γερμανική οικονομία μπορεί από την άνοιξη του 2023 να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτή η άποψη είναι συνεπής με τα σημερινά αποτελέσματα της έρευνας του έγκριτου οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Για πρώτη φορά από τον Μάιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo ανήλθε από τις 84,3 μονάδες του Οκτωβρίου στις 86,3 μονάδες του Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters για 85 μονάδες. Κι ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών συνέχισε να κινείται προς τα κάτω, στις 93,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 94,1 τον Οκτώβριο, η συνιστώσα των προσδοκιών του Ifo εκτινάχθηκε στις 80 μονάδες από τις 75,6 μονάδες και σαφώς πιο πάνω από τις συναινετικές εκτιμήσεις για 77 μονάδες. Αυτή η κάπως ελπιδοφόρα προοπτική αποτυπώνεται και σε άλλους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες, όπως οι Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών, και στην έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Συνολικά υπάρχει πιθανότητα η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ να μην είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικώς αναμέναμε.

Το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση ανήλθε στις -11,7 μονάδες τον Νοέμβριο από τις -15,4 τον Οκτώβριο. Ενώ οι απόψεις για τις τρέχουσες συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν αισθητά (αλλά παρέμειναν σαφώς αρνητικές). Σύμφωνα με το Ifo, η ροή νέων παραγγελιών συνέχισε να μειώνεται. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές των επιχειρήσεων, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, κάπως ελαττώθηκε, εξαιρουμένων των κλάδων εντάσεως ενέργειας – εκεί η αβεβαιότητα επιτάθηκε. Το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε στις -5,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις -8,5 μονάδες τον Οκτώβριο. Κι ενώ οι απόψεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους επιδεινώθηκαν περαιτέρω, οι προοπτικές τους για τους επόμενους μήνες βελτιώθηκαν. Το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα του εμπορίου συνέχισε να βελτιώνεται, φθάνοντας στο ακόμα πολύ χαμηλό επίπεδο των -26,9 μονάδων τον Νοέμβριο μετά τις -31,9 τον Οκτώβριο. Οι εταιρείες είδαν μια μικρή βελτίωση στις τρέχουσες συνθήκες και οι προσδοκίες τους βελτιώθηκαν αισθητά.

Το επιχειρηματικό κλίμα στον κατασκευαστικό τομέα καλυτέρευσε στις -21,6 μονάδες τον Νοέμβριο από τις -24 μονάδες τον Οκτώβριο. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε σημαντικά, αν και οι προσδοκίες εξακολουθούν να είναι ζοφερές.

 

ΣΑΛΟΜΟΝ ΦΙΝΤΛΕΡ

Πηγή: kathimerini.gr