Στην έκδοση ομολόγου προχωρά και η Eurobank

28 Νοεμβρίου 2022, 17:25 | Τράπεζες

Στην έκδοση ομολόγου προχωρά και η Eurobank

Εντολή στις Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley έδωσε η Eurobank ώστε να "τρέξουν" τη διαδικασία της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου Tier 2, διοργανώνοντας σειρά επαφών με επενδυτές σήμερα και τα βιβλία προσφορών να αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξουν αύριο.

Στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ, ενώ η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο του phase out παλαιότερου 10ετούς τίτλου (Tier 2, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιανουάριο του 2018) και την ανάκληση (call) μέρους αυτού.

Ο τίτλος είναι τύπου 10NC5, δηλαδή διάρκειας 10 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5 πρώτων ετών και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β2 από την Moody’s και B- από την Fitch.

Η Eurobank μπαίνει έτσι και αυτή στον "χορό" των εκδόσεων ομολόγων του τελευταίου μήνα, και λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, ακολουθώντας κινήσεις από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Σημειώνεται πως έως και τις αρχες του φθινοπώρου η Eurobank ήταν η μόνη τράπεζα η οποία είχε προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές φέτος, με την έκδοση ομολόγου MREL τον Ιούνιο.

Σε πρόσφατο report της η Axia Research είχε προβλέψει πως η Eurobank θα προχωρήσει σε έκδοση νέου Τ2 τίτλου καθώς κάνει phase out παλαιότερος 10ετής τίτλος.

Η έκδοση στην οποία είχε προχωρήσει η τράπεζα νωρίτερα στο έτος, διάρκειας τριών ετών με κουπόνι 3,375% όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ, έχει αφήσει την Eurobank σε άνετη θέση για το υπόλοιπο του έτους και η Axia είχε εκτιμήσει ότι ο δείκτης MREL για το σύνολο του 2022 θα φτάσει το 20,6% (ή το 20,3% σε, πολύ κοντά στον ενδιάμεσο μη δεσμευτικό στόχο MREL.

Ο οίκος ανέμενε όπως η τράπεζα θα κάνει call τον τίτλο 10NC5 του 2018, ο οποίος ξεκινά σταδιακά να κάνει phase out από τον Ιανουάριο (δηλαδή τότε είναι η πρώτη ημερομηνία όπου μπορεί ο τίτλος να ανακληθεί) και για αυτόν τον λόγο θα προχωρούσε σε νέα έκδοση όταν οι συνθήκες ήταν καλύτερες στις αγορές. Αυτός ο τίτλος έχει  κουπόνι 6,375%, αλλά έχει απόδοση έως τη λήξη πλησιέστερα στο 8%. Κατά την Axia η Eurobank θα φτάσει τον δείκτη MREL στο 27,4% έως το 2025, ξεπερνώντας τον στόχο του 27,27%.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr