Στο "στόχαστρο" του Έλον Μασκ η Apple

29 Νοεμβρίου 2022, 10:06 | Ξένες Εταιρίες

Στο "στόχαστρο" του Έλον Μασκ η Apple

Διαδικτυακά "βέλη" στην Apple εξαπέλυσε ο νέος ιδιοκτήτης της Twitter Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό και τον CEO του Τιμ Κουκ για μποϊκοτάζ της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης επειδή μετά την αλλαγή ηγεσίας προωθεί την ελευθερία του λόγου.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση που έκανε ο Έλον Μασκ αναφέρει ότι "η Apple σταμάτησε κατά βάση να διαφημίζεται στο Twitter" και διερωτάται αν "μισούν την ελευθερία του λόγου στην Αμερική".

Επιπλέον, ρωτάει τον CEO της Apple Τιμ Κουκ να του πει "τι συμβαίνει εδώ πέρα".

Απαντώντας δε στα σχόλια της ανάρτησης που έκανε, ο Μασκ κάνει λόγο "μυστική καταστολή της ελευθερίας του λόγου από την Apple", ενώ σε νέα του ανάρτηση γράφει ότι η Apple απείλησε να θέσει το twitter εκτός του App Store χωρίς να ενημερώσει για τον λόγο.

Τέλος, ο νέος ιδιοκτήτης του twitter ανάρτησε διαδικτυακό poll με το οποίο ζητάει τους ακολούθους τους να ψηφίσουν για το εάν πρέπει η Apple "να δημοσιεύσει όλες τις ενέργειες λογοκρισίας στις οποίες έχει προβεί και επηρεάζουν τους πελάτες της".

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εξαγορά του twitter μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Pfizer και η General Mills, σταμάτησαν να διαφημίζονται στην πλατφόρμα, με τον Μασκ να επιβεβαιώνει τη "μαζική υποχώρηση των εσόδων".

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Μασκ ήταν να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Twitter, εγείροντας ανησυχίες ότι η πλατφόρμα δεν θα είναι σε θέση ελέγξει τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση.

Παράλληλα, μία νέα προσέγγιση στην επαλήθευση λογαριασμών (συνδρομή για "μπλε σήμα") άνοιξε το δρόμο σε χρήστες να υποδύονται μεγάλες επωνυμίες, καθώς και στον ίδιο τον Μασκ.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η σχέση του Twitter με την Apple είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το κατάστημα εφαρμογών του τεχνολογικού κολοσσού υπό τον Τιμ Κουκ συνιστά έναν από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπαίνουν στο κοινωνικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι ο Φιλ Σίλερ, το επί σειρά ετών στέλεχος της Apple που επιβλέπει το App Store, διέγραψε τον λογαριασμό του στο twitter όταν ο Μασκ επανέφερε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ανασταλεί από την πλατφόρμα μετά την επιδρομή οπαδών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Παρά το tweet του Μασκ πάντως, χρήστες του Twitter ανέφεραν ότι συνεχίζουν να βλέπουν τις διαφημίσεις της Apple.

Από την πλευρά του, ο Τιμ Κουκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί προσωπικά το Twitter μετά την εξαγορά. Την περασμένη εβδομάδα ανάρτησε μήνυμα για την Ημέρα των Ευχαριστιών "ευχόμενος σε όλους μια χαρούμενη μέρα".

 

Πηγή: capital.gr