Νικέλιο: Το LME ισχυρίζεται ότι έσωσε την αγορά από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολαρίων

29 Νοεμβρίου 2022, 11:11 | Διεθνείς Αγορές

Νικέλιο: Το LME ισχυρίζεται ότι έσωσε την αγορά από ένα «σπιράλ θανάτου» 20 δισ. δολαρίων

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) υπερασπίστηκε την επίμαχη απόφασή του να ακυρώσει συναλλαγές νικελίου δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο σε μια κίνηση που θεώρησε απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα margin call 20 δισ. δολαρίων που θα μπορούσε να έχει ωθήσει την αγορά «σε ένα σπιράλ θανάτου» και να απειλήσει την επιβίωση του ίδιου του χρηματιστηρίου.

Το LME παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό short squeeze φέτος, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν 250% σε λίγο παραπάνω από 24 ώρες, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής του γραμμής έναντι των μηνύσεων που έχει δεχτεί από τις Elliott Investment Management και Jane Street.

Το σχετικό έγγραφο -το οποίο περιγράφει την ολοένα και διογκούμενη αίσθηση πανικού και τις αυξανόμενες χρεοκοπίες μελών προτού έρθουν τα χειρότερα της εκτόξευσης των τιμών- εξηγεί γιατί το LME πήρε την άνευ προηγουμένου απόφαση να καταργήσει συναλλαγές, αλλά επίσης ενδέχεται να δημιουργήσει την απορία γιατί δεν έδρασε νωρίτερα.

Εάν είχαν επιτραπεί οι συναλλαγές και οι τιμές είχαν φτάσει στα επίπεδα στα οποία κατευθύνονταν, η αγορά θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα margin call 19,75 δισ. δολαρίων, 10 φορές υψηλότερο από το προηγούμενο επίπεδο-ρεκόρ, ισχυρίστηκε το χρηματιστήριο. Τουλάχιστον επτά μέλη εκκαθάρισης συναλλαγών θα χρεοκοπούσαν, ενώ η κρίση ήταν ικανή να δημιουργήσει ένα «σπιράλ θανάτου», σύμφωνα με το LME.

 

Πηγή: insider.gr