Morgan Stanley: Αυξάνει θέσεις στις ελληνικές μετοχές

30 Νοεμβρίου 2022, 09:19 | Τράπεζες

«Αναβαθμίζουμε την Ελλάδα σε σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) από σύσταση ίσης απόδοσης (equal-weight), καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών συνεχίζεται, με τους οικονομολόγους μας να αναμένουν ανθεκτικότητα στην ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», εξηγεί η Morgan Stanley. «Οι οικονομολόγοι μας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποφύγει την ύφεση, με διαφορά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, χάρις τη στήριξη από τη στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική και την εφαρμογή του RRF», συνεχίζει η επενδυτική τράπεζα.

Αναφορικά με τις εγχώριες μετοχές, προτιμά τις τράπεζες λόγω των σχετικά ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά από τους ισολογισμούς μετά τον τελευταίο πτωτικό κύκλο. Η Ελλάδα προσφέρει την καλύτερη ανταμοιβή κινδύνου – απόδοσης από τις τράπεζες της ευρύτερης περιοχής με +29% σε σχέση με το βασικό σενάριο, +61% σε σχέση με το bull case και -53% σε σχέση με το bear.

Οι μετοχές που προτιμά είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank με τη θετική δυναμική των κερδών, να πρέπει να στηρίξει την υπεραπόδοση. Η απόδοση των ελληνικών μετοχών φέτος ήταν καλύτερη από άλλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από μια πολύ ισχυρή θετική πρόβλεψη για το 2022 στις αναθεωρήσεις κερδών, η οποία θα συνεχιστεί και στο 2023.

Παρά τη σχετική μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης, η αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts έναντι των άλλων αγορών με discount 38% στον δείκτη κερδοφορίας Ρ/E, 34% στη μερισματική απόδοση (D/Y) και discount 51% στο δείκτη λογιστικής αξίας Ρ/BV σε σχέση με την Ευρώπη. Το discount είναι υψηλό και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Οι αποτιμήσεις της Ελλάδας είναι σε σημαντικό discount 33% στο δείκτη Ρ/E και 39% στο δείκτη D/Y. Τέλος, σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, το premium αποτίμησης της Ελλάδας έχει μειωθεί πρόσφατα και τώρα οι μετοχές της Ελλάδας και της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο σε βάση το δείκτη P/E.

Οι πτωτικοί κίνδυνοι στη θετική σύσταση

Οι οικονομολόγοι του οίκου προβλέπουν ότι η αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024. Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, περίπου 16,7% του ΑΕΠ του 2021, περιλαμβάνει 106 επενδυτικά σχέδια και 67 μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και τις οικονομικές προκλήσεων, όπως προσδιορίζονται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ έως και 6,9% έως το 2026, με βάση τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι βασικοί κίνδυνοι είναι τέσσερις:

1. Πολιτική μεταβλητότητα: Η Ελλάδα αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για ατασθαλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το σημερινό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο παραίτησής του και η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το τέλος της θητείας της, εκτιμά η MS.

2. Τουρισμός και αντίκτυπος στην αύξηση του ΑΕΠ: Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους για τους οικονομολόγους της τράπεζας στην εποικοδομητική άποψη τους πηγάζει από τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό – περίπου 15% του ΑΕΠ της. Ο υψηλότερος πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο (ΗΠΑ και Ευρώπη) πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση των διακριτικών δαπανών των καταναλωτών, η οποία τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τις τουριστικές ροές και ως εκ τούτου το ΑΕΠ της Ελλάδας.

3. Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου, οδηγώντας σε χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ.

4. Κίνδυνοι βαθύτερης ύφεσης στην Ευρωζώνη: Περισσότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μειώσει περαιτέρω τη δραστηριότητα και το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ και το εγχώριο ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 1% το 2023 στο “bear” σενάριο των οικονομολόγων της Morgan Stanley, ωστόσο, σε σχετική βάση, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις αντίστοιχες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δεδομένης της μικρότερης εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο.

 

Νίκος Μελαχροινός

Πηγή: www.newmoney.gr