Deutsche Bank: Προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και πτώση στη Wall Street της τάξης του 25%

30 Νοεμβρίου 2022, 09:57 | Διεθνής Οικονομία

Deutsche Bank: Προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 και πτώση στη Wall Street της τάξης του 25%

Ύφεση στην αμερικανική οικονομία μέχρι τα μέσα του 2023 αναμένει η Deutsche Bank σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της, λόγω των επικαιροποιημένων μακροοικονομικών στοιχείων. Η ομάδα αναλυτών του Ντέιβιντ Φόλκερτς-Λαντάου τόνισε πως «προβλέπουμε πως οι αγορές θα καταγράψουν πτώση της τάξης του 25% κατά τη διάρκεια της υφεσιακής περιόδου, αλλά πρόκειται να ανακάμψουν μέχρι το τέλος του 2023, αφού η ύφεση θα διαρκέσει λίγα μόλις τρίμηνα».

Αναλυτικά, η τράπεζα υπολογίζει πως το ράλι της bear market θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του ερχόμενου έτους. Το β’ τρίμηνο, οι αγορές θα εξισορροπηθούν, ενώ το γ’ τρίμηνο του 2023 η τράπεζα υπολογίζει πως οι υφεσιακές πιέσεις θα ωθήσουν την αγορά σε κατακόρυφη πτώση, με τον S&P να αγγίζει τις 3250 μονάδες. Όσο για το δ’ τρίμηνο του 2023, η Deutsche Bank υπολογίζει πως οι αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα από τα υφεσιακά χαμηλά.

«Ο S&P θα κλείσει το 2022 στις 4200 μονάδες. Το α’ τρίμηνο του 2023, ο δείκτης θα αγγίξει τις 4500 μονάδες λόγω του bear market ράλι, όπου και θα παραμείνει μέχρι το β’ τρίμηνο πριν καταγράψει απότομη πτώση στις 3250 μονάδες το γ’ τρίμηνο. Ο δείκτης, τέλος, θα ανακάμψει στις 4500 μονάδες μέχρι το τέλος του δ’ τριμήνου του επόμενου έτους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ανάλυση της τράπεζας.

Aγορά ομολόγων

Για δημιουργία ύφεσης προϊδεάζει και η πορεία των παγκόσμιων αγορών ομολόγων λόγω της αναστροφής του δείκτη απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων υπό του αντίστοιχου επιπέδου των ομολόγων με ωρίμανση 1 έως 3 έτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αναστροφή αυτή συνήθως αποτελεί προάγγελο δημιουργίας ύφεσης, αφού οι επενδυτές αποφεύγουν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα λόγω της αναμενόμενης οικονομικής κρίσης. Οι φόβοι των επενδυτών αυξάνονται τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη συνεχίζουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προς αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκιά τους λόγω του πληθωρισμού» τόνισε ο αναλυτής της TD Securities, Πρασάντ Νιουάνα, προσθέτοντας πως «οι κινήσεις αυτές θα αποτελέσουν καταλύτη για περαιτέρω ισοπέδωση της καμπύλης των ομολόγων».

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, πρόσφατα, πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμα αγγίξει το αναμενόμενο υψηλό του. Παράλληλη ήταν και η άποψη τεσσάρων μελών της Fed, οι οποίοι τόνισαν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν.

 

Πηγή: www.newmoney.gr